GAJENJE GLJIVE ŠIITAKE – Petar Maksimović

Br. strana: 295
Povez : Mek
Format : 14×20 cm, latinica

Cena: 880,00 RSD
(Popust: 10 %)
Cena na sajtu:
790,00 RSDUšteda: 90,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

GAJENJE GLJIVE ŠIITAKE – Petar Maksimović

Gljiva ŠIITAKE (Lentinus edodes) u širem smislu vodi poreklo iz istočne Azije. Sudeći po istorijskim dokumentima, literaturi i starim slikama, vekovima se gajila i na širem prostoru. Najstarije pisano svedočanstvo o toj vrsti gljive potiče iz 199. godine nove ere.

Prema mišljenju većeg broja njenih poznavalaca, spada u veoma malu grupu najboljih i najukusnijih gljiva. To je egzotična gljiva odličnog kvaliteta koja služi ne samo kao dobra i ukusna hrana već ima i značajna lekovita svojstva.

U prvom delu knjige su navedeni uslovi uspevanja i važniji sojevi šiitake, kako se obavlja reprodukcija micelija šiitake, zatim koji su tradicionalni način proizvodnje šiitake na oblicima drveta. Drugi deo je posvećen preradi i konzerviranju. Autor takođe navodi bolesti i štetočine i daje predloge za njihovo suzbijanje.
Reč autora:

Ova publikacija o gljivama ŠIITAKE i njihovom gajenju nalisana je prema Nastavnom planu i programu Agronomskog fakulteta u Čačku za predmet POVRTARSTVO, u okviru kojeg se izučava gljivarstvo. Ona treba, pored već objavljenih knjiga o šampinjonima i gljivi bukovači, da poboljša i upotpuni materiju o gajenim gljivama, i time pomogne studentima da lakše savladaju gradivo i iz ovog dela predmeta.

Pored toga, ova publikacija ima za cilj da uz sažeto date pouke pomogne i zainteresovanima da se u najkraćim crtama upoznaju sa gljivama ŠIITAKE, o njihovim zahtevima i načinu gajenja. Ona treba da im pruži najneophodnije informacije na osnovu kojih bi mogli proceniti da li ispunjavaju uslove potrebne za njihovu proizvodnju ili šta bi trebalo da učine, naprave i dograde kako bi započeli sa gajenjem ŠIITAKE.

Svaka nova proizvodnja za početak nije laka ni jednostavna. To je tačno. Ali upornim i pedantnim radom, i uz dobro poznavanje tehnologije proizvodnje može se ostvariti dobar rezultat. Naročito ako se zna, da su gljive kao što je slučaj sa ŠIITAKAMA, ne samo interesantne kao životne namirnice već da imaju i značajna lekovita ^vojstva važna za ljudski rod.

Zainteresovani za ovu vrstu proizvodnje treba prethodno da se dobro upoznaju ne samo sa značajem ove egzotične vrste gljiva, pa da na osnovu toga krenu u proizvodnju i da kao nedovoljno nepripremljeni pretrpe neuspeh, a očekivali su dobit, nego treba i da se dobro upoznaju s tim koje uslove za proizvodnju traži gljiva ŠIITAKE, koji sve načini njenog gajenja postoje, koje objekte treba imati, kakve su tržne prilike i tako dalje, pa tek onda da se odluče za tu novu vrstu proizvodnje. To je pravo rešenje.

Materija obrađena u ovoj publikaciji podeljena je, pored uvodnog dela, na devet poglavlja, a svako poglavlje razvrstano je na više delova kako bi se svaki segment ove problematike što bolje objasnio i razumeo.

Svakako, svi oni koji žele detaljnije studije o gljivi šiitake moraće potražiti dodatnu literaturu, jer ova publikacija nije ni imala zadatak da udovolji svim teo-retskim potrebama, već samo da pruži najosnovnija znanja o načinu gajenja i proizvodnji ove vrste gljive.

Ovom prilikom želim da zahvalim svim autorima čije sam podatke i iskustva koristio, a cenjenim recenzentima na pomoći i sugestijama koje su mi pružili da bi se ova publikacija mogla pojaviti pred čitaocima.

 

GAJENJE GLJIVE ŠIITAKE – Petar Maksimović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “GAJENJE GLJIVE ŠIITAKE – Petar Maksimović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara