veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 20. Priručnici, poljoprivreda, pčelarstvo » ORGANSKA BAŠTA – Snežana Ognjenović

ORGANSKA BAŠTA – Snežana Ognjenović

Br. strana: 192, sa kolornim i crno belim slikama
Povez : Mek
Format : 14,5×20,5 cm, latinica

Cena: 990,00 RSD
(Popust: 21 %)
Cena na sajtu:
780,00 RSDUšteda: 210,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ORGANSKA BAŠTA – Snežana Ognjenović

„Organska bašta“ – peto, dopunjeno izdanje priručnika  autora Snežane Ognjenović koji se prvi put pojavio u prodaji davne 1996.godine.

Danas je sve više zainteresovanih za podizanje sopstvene bašte i gajenje zdravog povrća i voća.

Ova knjiga predstavlja svojevrsni vodič kroz organsko baštovanstvo i daje odgovore na brojna pitanja sa kojima se susreću organski baštovani: kako odabrati plac ili prostor za baštu, nako pripremiti zemljište, kako se planira i pravilno sprovodi setva i sadnja, šta je plodored, kako nebeska tela utiču na rast biljaka, kako sprovoditi zaštitu.

Knjiga daje odgovore na brojna pitanja o ekološkom planiranju okućnice i povrtnjaka, setvi i sadnji, uticaju Meseca na rast povrća, ishrani i zaštiti biljaka u organskoj bašti.
Danas je sve više zainteresovanih za podizanje sopstvene bašte i gajenje zdravog povrća i voća.

Iz sadržaja knjige ORGANSKA BAŠTA – Snežana Ognjenović:

  • Ekološki uslovi i planiranje
  • Očuvanje plodnosti zemljišta (priprema zemljišta, đubrenje, kompostiranje)
  • Održavanje biološke ravnoteže (zaštita, bolesti, štetočine i sredstva za zaštitu)
  • Povrtnjak
  • Gajenje povrća
  • Začinsko i lekovito bilje
  • Gajenje voća
  • Ukrasne vrste
  • Gajenje biljaka s ljubavlju
  • Kalendar radova

Organsko baštovanstvo je poslednjih godine sve popularnije iako se na tržištu može pronaći sve više veštačkih đubriva, pesticida i insekticida. Ako razmišljate o tome da ove godine uzgojite svoju organsku baštu knjiga vam daje prave savete i smernice odakle da krenete i na koji način.

Odmah na početku znajte da ste odabrali teži, ali zdraviji način da uzgajate vaše voće i povrće i u današnje vreme to je za svaku pohvalu. Ako ne znate odakle da krenete, onda pažljivo i temeljito  pročitajte knjigu od početka do kraja i naći ćete sve što bi trebalo da znate.

Organski uzgoj znači da u bašti ne smete koristiti nikakve sintetičke pesticide ni đubriva, ali to nikako ne znači da su vaše biljke prepuštene sami sebi. Postoji mnogo načina na koje možete poboljšati rast svojih biljaka. Organski uzgoj ne mojte doživljavati kao nešto što brani mnoge strandardne načine uzgoja već na to gledajte kako pokušavate započeti novi holistički i potpuno prirodan ekosistem u vašem okruženju.

Snežana Ognjenović, osnivač Škole organskog baštovanstva, smatra da je ova delatnost od iskona povezana sa ljudima i njihovim sudbinama i da je to preteča moderne povrtarske i ratarske proizvodnje. Veuje da je gajenje biljaka za sebe i svoju porodicu pravo uživanje.

“Razlozi za bavljenjem baštovanstvom su i više nego očigledni, jer ubiranjem plodova u sopstvenoj bašti baštovan zna da su organski gajeni, sveži i uvek pri ruci za pripremu nutritivno bogatih obroka. Gajenjem povrća, voća i začina za sopstvene potrebe smanjujete kućne izdatke za hranu, a to je naročito važno kod osoba koje se hrane vegetarijanski, makrobiotički ili konzumiraju sirove namirnice. Kod takvih dijeta kvalitet plodova je od velikog značaja”, kaže Ognjenović.

Bašta kao hobi

Autorka dodaje da bašta može da bude i izvor zdravlja, jer je dokazano da boravak na otvorenom i rad sa biljkama povoljno utiče na kardiovaskularne probleme, depresiju, nesanicu, a odražava se i na poboljšanje opšteg stanja osobe koja se time bavi. Može da bude i rekreacija i relaksacija za one koji uživaju u zelenilu i miru, kao i konakt sa prirodom za generacije koje su odrasle na asfaltu i nemaju rođake na selu.

“Baštovanstvo je odličan hobi i uči se celog života, jer treba savladati rast i razvoj velikog broja biljnih vrsta, tehnike uređenja vrta. Deca naročito vole rad sa biljkama, sejanje, sađenje, tako da je baštovanstvo i zajednička zanimacija svih članova porodice. I na kraju, ne manje važno, podizanjem organskih bašti mi dajemo doprinos zaštiti čovekove okoline, zemljišnih i vodnih resursa i doprinos očuvanju retkih, starih povrtarskih i voćarskih vrsta i sorti”, tvrdi Snežana.

Kako doći do svoje bašte?

Autorka knjige smatra da je najvažnije da baštovan obezbedi zdravo, nezagađeno zemljište (na kojem nisu korišćena sintetička sredstva za đubrenje i zaštitu) udaljeno od izvora zagađenja (saobraćajnica, industrijskih pogona i tako dalje). Dodaje da bi idealno bilo da se na zemljištu površine desetak ari formira povrtnjak, deo za voće, ukrasni vrt i deo za uživanje i rekreaciju.

“Sam povrtnjak može da zauzme od 20 do 400 m2, što znači da na manjoj površini mogu da se gaje začini, salate i manji broj biljnih vrsta, a ukoliko ima prostora i da se proizvede sve što je potrebno u toku godine i da se napravi zimnica. Organska bašta je i baštica na terasi, u zaštićenom prostoru, u žardinjeri ili bilo kojoj drugoj posudi ili kontejneru. Bitno je da se poštuju principi i metode organskog baštovanstva”, kaže Ognjenović.

ORGANSKA BAŠTA – Snežana Ognjenović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ORGANSKA BAŠTA – Snežana Ognjenović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni 2