GLJIVE BLAGO NAŠIH KRAJEVA – Mirjana Davidivić

Br. strana: 370, sa kolornim slikama gljiva
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 17×24,5 cm, latinica

Cena: 3.990,00 RSD
(Popust: 12 %)
Cena na sajtu:
3.500,00 RSDUšteda: 490,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

GLJIVE BLAGO NAŠIH KRAJEVA – Mirjana Davidivić

Knjiga ‘Gljive, blago naših krajeva’ delo je Mirjane Davidović, jednog od osnivača organizacije za istraživanje i zaštitu gljiva „Čuvari blaga“.

Ova knjiga je nastala kao plod dugogodišnjeg terenskog rada, koji je pokazao da na našim prostorima raste veliki broj vrsta gljiva. Tome naravno pogoduju i geografski položaj i klimatski uslovi u kojima se mi nalazimo. Pokazalo se da su u Srbiji zastupljene i stepske i planinske i mediteranske vrste. Mnoge od njih su po prvi put viđene u Srbiji upravo na izložbama gljiva, kojih na sreću svake godine ima sve više.

Vodič kroz carstvo gljiva. Bogato ilustrovan sa preko 300 fotografija u boji.

– Opis mnogih vrsta gljiva koje se sreću u našim predelima

– Uputstva za razlikovanje otrovnih od jestivih gljiva

– Recepti za pripremanje samoniklih gljiva

– Prikaz lekovitih svojstva gljiva

Ako uporedimo zvanične podatke o vrstama gljiva, koje su nađene u zemljama iz našeg okruženja, sa onim što smo mi do sada zabeležili, primećujemo da su to manjeviše iste vrste. Može se reći da gljiva koje rastu u Srbiji ima u suštini na čitavom prostoru Južne Evrope.

Sve je više i ljubitelja gljiva, gljivolovaca amatera, ali i onih koji se mogu uvrstiti u mikologe amatere. Bolje reći, kada jednom udete u ovaj prelepi svet, više ne poželite da ga napustite. U njemu ima dovoljno mesta za sve: za obične gljivolovce, za mikologe amatere koji vredno prave popis vrsta koje se kod nas mogu naći i naravno na kraju za naučnike koji te gljive proučavaju i zvanično potvrđuju amaterske nalaze. U novoj eri digitalne fotografije, sve je više i ljubitelja prirode koji rado fotografišu ove šarene stanovnike šuma i livada.

Reč korisnika knjige:

Knjiga je i sama pravo „blago“ za sve one koji vole da svoje slobodno vreme provode u prirodi, tragajuci za pecurkama. Dok mi ova knjiga nije dosla u ruke, nisam ni sanjala koliko jestivih i lekovitih gljiva raste po našim šumama!

Branje pečuraka mi je hobi vec dugo godina i dosta raznih knjiga o toj temi sam pročitala, ali tek sam uz ovu knjigu naučila da berem Reisi (jednu od najlekovitijih gljiva) i naučila kako se pripremaju lekoviti preparati od nje.

Naučila sam mnogo novog i o gljivama koje su mi već bile poznate. Knjiga je puna korisnih podataka, pregledna i ilustrovana vrhunskim fotografijama. Verujem da moze da probudi ljubav prema prirodi i gljivama čak i kod nekoga ko nije nikad ubrao pečurku, pa je svima preporučujem.

GLJIVE BLAGO NAŠIH KRAJEVA – Mirjana Davidivić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “GLJIVE BLAGO NAŠIH KRAJEVA – Mirjana Davidivić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik
0