USPOMENE JEDNOG DOBROVOLJCA – Pera Todorović

Br. strana: 142
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 500,00 RSD
(Popust: 30 %)
Cena na sajtu:
350,00 RSDUšteda: 150,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

USPOMENE JEDNOG DOBROVOLJCA – Pera Todorović

Knjiga sadrži uspomene iz srpsko-turskog rata 1876. godine.

Često mu je zamerano da je previše subjektivan u ovom romanu, ali, prema njemu, subjektivnost baš i jeste najkarakterističnija crta dnevnika, jer treba iz nečije perspektive videti kad se događa kakav krupan događaj opšteg značaja, ili kada u životu jedne ličnosti nastaje interesantna epoha o kojoj nastaje potreba da se sačuva uspomena na nju.

Knjiga koja govori o srpskoj duši – ne nekog glupog i uobraženog i bezvrednog političara kakvih je danas mnogo, i kakvih je oduvek bilo mnogo. Ne! Već govori o duši prostog, ali, veličanstvenog čoveka. Knjiga na izuzetno plastičan i realističan način opisuje RAT SRBIJE PROTIV TURSKE ZA SLOBODU I NEZAVISNOST 1877-1878. godine.

Todorović piše znalački i živo i to je rezultiralo time da ova knjiga bude svrstana u 100 NAJZNAČAJNIJIH KNjIGA NA SRPSKOM JEZIKU.
Pera Todorovic je vodio dnevnik od prvog do poslednjeg dana kao dobrovoljac u Prvom srpsko-turskom ratu 1876. Odlikovan je medaljom za hrabrost i činom počasnog potporučnika. U njegovom „Dnevniku jednog dobrovoljca“, pored borbi, zapisane su slike i epizode visokog književnog kvaliteta: „Bas do mene, uvijen u sinjel, pručio se po goloj ledini doktor Vladan, pa krkti, duva i siče kao kakav parni kazan. A njegovo otomboljeno, zaspalo lice, čije crte nikad nije grčila i omracavala nijedna “buntovnička” ideja, nikakva “protivzakona” pomisao, nikakva “nedozvoljena” strast, izgledalo je u sumraku tako nevino i bezazleno kao u maloga recimo – jagnjeta koje jos nijedanput nije ujelo majku za sisu. Slusajući njegovo duboko hrkanje, koje se na daleko razleglo, pomislih u sebi: ovo je pravi san pravednika; Bože moj, kako tvrdo i bezbrizno spavaju ljudi sa čistom savešću! I vec počeh misliti o sebi grešniku; šta li će biti s mojim snom?”

Pera Todorović (Vodice, 1852 – Beograd, 1907) je bio istaknuti novinar, pisac i političar. Bio je jedan od osnivača i prvaka Narodne radikalne stranke, a pre toga bio je blizak i sa vodjom srpskih socijalista Svetozarom Markovićem. Uredjivao je niz listova i časopisa, izmedju ostalih i socijalisticki list `Rad`. Pokrenuo je listove `Samouprava` i `Radikal`.

Bio je dobrovoljac u Srpsko-turskom ratu 1876. a po njegovom završetku 1878. emigrirao je u Ugarsku i u Novom Sadu 1878. s Lazom Pacuom izdavao socijalisticki list `Straža`. Potom odlazi u Francusku, a po povratku u Srbiju osudjen je na smrt zbog Timočke bune koju su 1883. u zaječarskom kraju podigli radikali, ali je pomilovan. Nakon izmirenja s Kraljem Milanom zalagao se za sporazum Radikala i Naprednjaka, zbog čega je isključen iz Radikalne stranke. U književnosti se najviše bavio istorijskim temama.

USPOMENE JEDNOG DOBROVOLJCA – Pera Todorović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

1 recenzija za USPOMENE JEDNOG DOBROVOLJCA – Pera Todorović

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “USPOMENE JEDNOG DOBROVOLJCA – Pera Todorović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0