TESLA PRONALAZAČ ZA TREĆI MILENIJUM – Aleksandar Milenković

Br. strana: 213
Povez : Mek
Format : 14×20 cm, latinica

Cena: 790,00 RSD
(Popust: 18 %)
Cena na sajtu:
650,00 RSDUšteda: 140,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

TESLA PRONALAZAČ ZA TREĆI MILENIJUM – Aleksandar Milenković

Posle dugo vremena ovo je prva zaista NOVA knjiga o Tesli, o Tesli našeg doba, o Teslinim projektima za sutra, knjiga po svemu namenjena POČETCIMA NOVOG MILENIJUMA.

Šta je Tesla predskazao i šta se ostavruje ? Ovo je knjiga o tome – njegovim ljudskim i velikim naučnim dilemama. O Teslinim projektima koji se danas zloupotrebljavaju da bi se izazvale: Globalne i lokalne klimatske promene, blokada elektronskih komunikacija ili promene našeg ponašanja i mentalnog stanja.
Sasvim je moguće da je Nikola Tesla i danas, sedamdeset i tri godine posle smrti, najviše spominjano ime u dnevnoj i ne samo stručnoj komunikaciji u svetu. Teslomanija trese planetu, a tako je bilo i u vreme dok je bio živ. Svet je bio opčinjen istraživanjima slavnog naučnika od onog trenutka kad je u Njujorku prikazao svoj izum o daljinskom upravljanju brodovima, železnicom, automobilima. Svi su bili ubeđeni da će veliki Srbin promeniti svet iz temelja. Popularniji je od bilo koje rok, pop ili filmske zvezde, a tek zarade koje donose njegovi patenti s kamatama, teško bi isplatio BDP planete. Mediji širom sveta pisali su tada čudnovate, često i bajkovite priče o njegovim otkrićima, što se nastavlja i danas. Čak multinacionalne korporacije često, sam bog zna sa čijim ovlašćenjima, rabe njegovo ime. Svojataju ga mnogi, čak i Hrvati, koji su mu spomen-kuću više puta rušili, palili i skrnavili mu spomenik u Smiljanu. Koliko je objavljeno knjiga o velikom pronalazaču, moguće je utvrditi.

Život i rad Nikole Tesle

Tesla je poreklom Srbin, rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, mestu koje je pripadalo tadašnjem Austrijskom carstvu. Studirao je elektrotehniku u Gracu i Pragu. Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države gde kratko sarađuje s Tomasom Edisonom pre nego što im se putevi razilaze.

Nekoliko patenata, uključujući vlasništvo nad motorom za naizmeničnu struju, prodao je Džordžu Vestinghausu. Pronalasci su mu doneli znatnu količinu novca, čiju je većinu iskoristio na finansiranje sopstvenih, kako uspešnih tako i neuspešnih, projekata. Godine 1895. Tesla i Vestinghaus su na Nijagarinim vodopadima izgradili prvu hidroelektranu na svetu.

Početkom 20. veka Tesla otvara laboratoriju pod nazivom Vordenklif na Long Ajlandu i tamo sprovodi neke od svojih najambicioznijih eksperimenata. Njegovi najznačajniji izumi su: polifazni sistem sa provodnicima koji prenose naizmeničnu struju, obrtno magnetsko polje, sinhroni motor, asinhroni motor i Teslin transformator.

Umro je 7. januara 1943. godine u Njujorku gde je živeo skoro 60 godina. Ali pronalasci koje je za sobom ostavio žive i dan danas.

TESLA PRONALAZAČ ZA TREĆI MILENIJUM – Aleksandar Milenković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “TESLA PRONALAZAČ ZA TREĆI MILENIJUM – Aleksandar Milenković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0