STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević

Br. strana: 370
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 1.100,00 RSD
(Popust: 19 %)
Cena na sajtu:
890,00 RSDUšteda: 210,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević

Delo Spiridona Gopčevića “Stara Srbija i Makedonija” spada u jednu od najređih i najtraženijih starih srpskih knjiga. Autor ovog kapitalnog dela Spiridon Gopčević u prvih 30 poglavlja opisuje svoje putovanje po Staroj Srbiji i Makedoniji tokom 1888, a u drugom delu knjige analizira srpsko-bugarski spor oko tih oblasti.

Fototipsko izdanje iz 1890 godine. Istraživanje Spiridona Gopčevića na ovom prostoru је brzo izašlo na nemačkom jeziku, ali mu je dugo trebalo da izađe na srpskom, jer Srbi nisu odmah shvatili značaj knjige u kojoj su dati običaji, etnografska karta i sukob Srba i Bugara oko stanovništva i teritorije.

Spiridon Gopčević, Srbin koji je zbog istine potonuo u zaborav kao i sam Miloš Milojević, jer je bio istoričar koji je pisao istinu o srpskom narodu u staroj Srbiji.
Ovo bi trebalo da je najbolja antropogeografska studija tadašnje Stare Srbije i Makedonije, ali kao geografskog prostora čiji je glavni grad Solun“,

Gopčević, Spiridon, publicista, istoričar, astronom (Trst, Italija, 9. VII 1855. – Berlin, Nemačka, 1937). Potiče iz brodovlasničke trgovačke bokeljske porodice.

Spiridon Gopčević je pomagao srspki narod i pisanjem i žitom i diplomatijoim, gde god da je bio. Jedno njegovo zapažanje o problemu Srbije u doba Obrenovića ukazuje na podele uzrokovane postojanjem brojnih partija, zbog čega Srbi gube jer su im partijski interesi preči, a što se pokazalo i danas. Tako su i razlozi za objavljivanje dela, skoro iste okolnosti danas kao i onda kada je u vreme kraja otomanske imperije, nastajala ova knjiga. Oko srpskog, kao najvećeg etnosa na Balkanu, otimali su se Grci, Bugari, Turci i Rusi , svako iz svojih nteresa. Sama Srbija bila je najmanje angažovana za svoj narod na prostoru Stare Srbije i Makedonije, zbog austrofilske politike Obrenovića .

O autoru:

Spiridon Gopčević je bio poznati geograf, etnograf, istoričar, vojni i politički pisac, pomorski stručnjak, putopisac, pripovedač, pesnik i humorista. Prema jednom podatku , Gopčević je napisao 77 knjiga i 836 rasprava u 775 svetskih novina, te oko 1,5 hiljada većih i manjih priloga u 11 vojnih i pomorskih listova.

Oženio se bogatom austrijskom plemkinjom Franciskom Prasković sa kojom se 1893. godine seli na Mali Lošinj , a na krovu vile gradi poseban prostor namenjen astronomskoj opservatoriji a predmet njegove pažnje u narednim godinama su Mesec i planete Venera, Mars, Jupiter, te Saturn sa svojim prstenovima. Brener objavljuje i brojne članke o svojim istraživanjima u najpriznatijim stručnim časopisima tog vremena poput “Astronomische Nachrtrichten”, “Observatory”, “The Journal of the British Astronomical Association”, “The English Mechanic” i “World od Science”.

Nakon preseljenja u SAD, Gopčević je nekoliko godina živeo u San Francisku gdje je ponovno dokazao nesvakidašnju raznovrsnost svog umetnčkog i naučnog dara, komponovavši 1912. godine dve opere – “The Paris September Days” i “The Life Saver”.

Neposredno pred Prvi svetski rat Gopčević se vraća u Evropu i u Berlinu uređuje jedan vojni časopis, a kasnije piše i političke pamflete sa idejom ujedinjenja svih južnoslovenskih naroda pod okriljem Austro-Ugarske.

Nakon rata pada u siromaštvo i jedva preživljava u Beču pišući romane i novele, ali ga istraživački duh ne napušta pa se 1922. po tamošnjim novinama bavio i problematikom potonulih civilizacija i zemalja Atlantidom i Lemuriom.

Ovaj nemirni istraživač, analitičar, kompozitor, plodan pisac i pustolov umire 1936. godine u Beču, daleko od svog zavičaja i materijalnog bogatstva koje mu je otac priuštio na početku života.

STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni