veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 22. Istorija » STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević

STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević

Br. strana: 370
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 1.100,00 RSD
(Popust: 19 %)
Cena na sajtu:
890,00 RSDUšteda: 210,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević

Delo Spiridona Gopčevića “Stara Srbija i Makedonija” spada u jednu od najređih i najtraženijih starih srpskih knjiga. Autor ovog kapitalnog dela Spiridon Gopčević u prvih 30 poglavlja opisuje svoje putovanje po Staroj Srbiji i Makedoniji tokom 1888, a u drugom delu knjige analizira srpsko-bugarski spor oko tih oblasti.

Fototipsko izdanje iz 1890 godine. Istraživanje Spiridona Gopčevića na ovom prostoru је brzo izašlo na nemačkom jeziku, ali mu je dugo trebalo da izađe na srpskom, jer Srbi nisu odmah shvatili značaj knjige u kojoj su dati običaji, etnografska karta i sukob Srba i Bugara oko stanovništva i teritorije.

Spiridon Gopčević, Srbin koji je zbog istine potonuo u zaborav kao i sam Miloš Milojević, jer je bio istoričar koji je pisao istinu o srpskom narodu u staroj Srbiji.
Ovo bi trebalo da je najbolja antropogeografska studija tadašnje Stare Srbije i Makedonije, ali kao geografskog prostora čiji je glavni grad Solun“,

Gopčević, Spiridon, publicista, istoričar, astronom (Trst, Italija, 9. VII 1855. – Berlin, Nemačka, 1937). Potiče iz brodovlasničke trgovačke bokeljske porodice.

Spiridon Gopčević je pomagao srspki narod i pisanjem i žitom i diplomatijoim, gde god da je bio. Jedno njegovo zapažanje o problemu Srbije u doba Obrenovića ukazuje na podele uzrokovane postojanjem brojnih partija, zbog čega Srbi gube jer su im partijski interesi preči, a što se pokazalo i danas. Tako su i razlozi za objavljivanje dela, skoro iste okolnosti danas kao i onda kada je u vreme kraja otomanske imperije, nastajala ova knjiga. Oko srpskog, kao najvećeg etnosa na Balkanu, otimali su se Grci, Bugari, Turci i Rusi , svako iz svojih nteresa. Sama Srbija bila je najmanje angažovana za svoj narod na prostoru Stare Srbije i Makedonije, zbog austrofilske politike Obrenovića .

STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “STARA SRBIJA I MAKEDONIJA – Spiridon Gopčević”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara