SRBIJI SRCE NA DAR- Antonije Djurić

Br. strana: 228 sa dodatkom autentičnih fotografija
Povez: Mek
Format: 14×20 cm, ćirilica

Sadržaj:

SRBIJI SRCE NA DAR- Antonije Djurić

Kako nas je video i zavoleo Švajcarac Arčibald Rajs.

Srpska vlada je zamolila Švajcarsku da na poprište rata pošalje stručnjaka da utvrdi do tada neviđene zločine.Neprijatelj,nemoćan na frontu, nespreman da se bori viteški, iskaljuje gnev na golorukim civilima. Ono što je čuveni kriminolog video i čuo bilo je strašno:hiljade poklanih i obešenih, hiljade silovanih, gotovo sve kuće spaljene i opljačkane. Tada je progovorio Rajs… Ime dr Rajsa,čuvenog profesora Univerziteta u Lozani, kriminologa svetskog glasa, nije bilo nepoznato našoj vladi.

Prve niti ove neobične priče život je počeo da tka daleke 1914. godine, još u prvim danima svetskog rata, kad su trupe moćne Austrougarske carevine svom snagom jurišale preko Drine i Save sa željom da satru srpsku vojsku, a srpski narod bace na kolena. Dogodilo se, međutim, ono čemu se Beč i Pešta nisu nadali: vojska malene Srbije uhvatila se u koštac sa ćesarevim armijama na Ceru i Iverku i razbila ih. Svestan da brani svoje ognjište, svoju slobodu, svoje bogomolje, svoju pravoslavnu veru, svoju nezavisnu državu, srpski vojnik se junački borio i izvojevao jednu od najblistavijih pobeda u tom Velikom ratu …

O autoru:

Jedan od retkih nacionalnih pisaca današnjice, neustrašivi borac protiv komunističkog jednoumlja, sužanj Titovih kazamata od golobradih dana, autor kultnih dela „Solunci govore“, „Žene Solunci“ i „Za čast otadžbine“, književnik Antonije Đurić ceo svoj život posvetio je dokazivanju stradanja srpskog naroda „od tuđih i svojih“. Kainovski greh sledbenika petokrake, pola veka bezmalo dug, urezao je duboke tragove na duši mu i telu u sremsko-mitrovačkoj robijašnici, gde je sa mnoštvom časnih srpskih intelektualaca delio glad, žeđ i druge muke, a nadasve veru u živog Boga. I tu su nastajale prve stranice njegovih pisanija. Ne u radnoj sobi za pisaćom mašinom, već tu, u zloglasnom zatvoru užičke OZNE. Mnogi bi danas prigrlili Antonijeve knjige, oteli mu deo sužanjskih godina, ne bi li sprali prljavštinu sa svojih biografija.

Antonije Đurić nije istoričar, već svedok istorije, smrti i masovnih grobnica, zakleti neprijatelj komunizma od tinejdžerskih dana. Kako sam kaže, rastao je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici kraj brojnih uglednih ljudi poput slavnog pisca Borislava Pekića, čestitog mučenika za veru Hristovu prote Save Bankovića… Danas mu je 85 godina.

Knjige istog autora:

Izbornik

Vesela knjiga Email

Vesela knjiga Viber

WhatsUp

Facebook messinger

0