SRBIJI SRCE NA DAR – Antonije Djurić

Br. strana: 228 sa dodatkom  fotografija
Povez: Mek
Format: 14×20 cm, ćirilica

Cena: 850,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
680,00 RSDUšteda: 170,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

SRBIJI SRCE NA DAR – Antonije Djurić

Kako nas je video i zavoleo Švajcarac Arčibald Rajs.

Srpska vlada je zamolila Švajcarsku da na poprište rata pošalje stručnjaka da utvrdi do tada neviđene zločine.Neprijatelj,nemoćan na frontu, nespreman da se bori viteški, iskaljuje gnev na golorukim civilima. Ono što je čuveni kriminolog video i čuo bilo je strašno:hiljade poklanih i obešenih, hiljade silovanih, gotovo sve kuće spaljene i opljačkane. Tada je progovorio Rajs… Ime dr Rajsa,čuvenog profesora Univerziteta u Lozani, kriminologa svetskog glasa, nije bilo nepoznato našoj vladi.

Prve niti ove neobične priče život je počeo da tka daleke 1914. godine, još u prvim danima svetskog rata, kad su trupe moćne Austrougarske carevine svom snagom jurišale preko Drine i Save sa željom da satru srpsku vojsku, a srpski narod bace na kolena. Dogodilo se, međutim, ono čemu se Beč i Pešta nisu nadali: vojska malene Srbije uhvatila se u koštac sa ćesarevim armijama na Ceru i Iverku i razbila ih. Svestan da brani svoje ognjište, svoju slobodu, svoje bogomolje, svoju pravoslavnu veru, svoju nezavisnu državu, srpski vojnik se junački borio i izvojevao jednu od najblistavijih pobeda u tom Velikom ratu …
Ko je Antonije Djurić?

Novinar, publicista, autor kultne drame “Solunci govore” i potresne knjige “Crvena kuga”. Antonije Đurić rođen je u Sjenici 1929. godine. Gimnaziju je učio u Užicu. Antonije Đurić— najveći deo svoga radnoga veka proveo je radeći kao novinar u ‘Ekspres politici’. Bio je jedini novinar u ‘Politikinoj’ kući koji je javno iskazivao svoje pravoslavna i srpska nacionalna ubeđenja. Znalo se za njegova tamnovanja i, za čudo, za te reči nisu ga dirali. Sredinom druge polovine sedamdesetih godina dvadesetoga veka u ‘Ekspres politici’ počeo je da izlazi njegov feljton ‘Solunci govore’ što je ovom listu tada donelo veliki ugled i tiraž. Tada je srpskoj javnosti prvi put skrenuta pažnja da u srpskom narodu, tu među njima, žive časni ljudi, vitezovi, ratnici iz Prvoga svetskoga rata. Posle feljtona Đurić je objavio i knjigu pod istim naslovom čije se prvo izdanje pojavilo 1978. godine i do sada doživelo devet izdanja. Deseto se upravo priprema. Tek posle Đurićevog feljtona i knjige počeli su u Srbiji da se pišu naučni i publicistički radovi koji su se bavili srpskim junacima iz Prvog svetskog rata.

Antonije Đurić nije istoričar, već svedok istorije, smrti i masovnih grobnica. Kako sam kaže, rastao je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici kraj brojnih uglednih ljudi poput slavnog pisca Borislava Pekića, čestitog mučenika za veru Hristovu prote Save Bankovića… Danas mu je 85 godina.

SRBIJI SRCE NA DAR – Antonije Djurić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SRBIJI SRCE NA DAR – Antonije Djurić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0