SOCIOLOGIJA RELIGIJE – Slobodan Jovanović

Br. strana: 190
Povez : Mek
Format : 14×20 cm, ćirilica

Cena: 700,00 RSD
(Popust: 21 %)
Cena na sajtu:
550,00 RSDUšteda: 150,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

SOCIOLOGIJA RELIGIJE – Slobodan Jovanović

Veliko ime srpske nauke, Slobodan Jovanović ostavio je za sobom i vredna svedočanstva o svom vremenu. Njegova knjiga SOCIOLOGIJA RELIGIJE  koja zavređuje pažnje.

Sociologija religije, polazeći od pretpostavke da sve društvene pojave stoje u međusobnoj vezi, proučava ovu specijalnu međuzavisnost koja postoji između religioznih grupa,- ili, kraće rečeno, između religije i društva.

Sociologija religije, to je religija posmatrana sa gledišta sociologije. Pošto je sociologija, najopštije rečeno, nauka o društvu, to bi se dalje moglo reći, da sociologija religije proučava ono što u religiji ima društvenoga.

Religija je društvena pojava na dva glavna načina. Prvo, na taj način što pripadnici iste vere čine jednu grupu. Oni su vezani između sebe zajedničkim dogmama, obredima, zajedničkom crkvenom organizacijom. Svaka vera donosi sobom novu vrstu društvenih veza između ljudi.

Religija je društvena pojava na taj način,što ulazi u opšti tok društvenog života i to i kao aktivni i kao pasivni činilac. Religiozne grupe utiču na ostale društvene grupe koje su obrazovane na drugoj osnovi , a ne na verskoj – političke, ekonomske, itd.

Pre izdvajanja specifičnih osobina koje nas upućuju duhovnom liku Slobodana Jovanovića, možemo naznačiti obrise opšteg pogleda na mesto književnosti u njegovom delu. Nesumnjivi i reprezentativni kanonizator beogradskog stila, on je – kao saradnik i potonji urednik Srpskog književnog glasnika,njegov totum factum –bio kreator književnog ukusa. To bi bio javni aspekt njegovog polihistorstva. On nam pomaže da shvatimo više stvari; kakva je bila uloga književnosti u samooblikovanju građanskog duha; kako se književnost ugrađivala u jedan širi postament kulture; kako je težnja za kulturnim obrascem bila bitna za preokret u shvatanju književnosti koje je doneo Srpski književni glasnik; kako se nemogućnost jugoslovenskog kulturnog obrasca prepoznaje i u međuratnoj književnosti;kako svest o fatalnom nepostojanju srpskog kulturnog obrasca – svest koja se kristalizovala u emigraciji – nije sprečila Slobodana Jovanovića da iznova preispituje ulogu književnosti i pisca u zasnivanju tog obrasca.

Slobodan Jovanović je bio srpski pravnik, istoričar, književnik i političar, potpredsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije, predsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije u Londonu, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Beogradskog univerziteta profesor javnog prava i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

Tokom oba balkanska rata 1912. i 1913. godine bio je šef Presbiroa pri Vrhovnoj komandi Srpske vojske. U ratnom presbirou je radio i od početka Prvog svetskog rata do 1917. kada mu je dodeljen rad u Ministarstvu inostranih dela. Ekspert na Konferenciji mira u Parizu 1919, teoretičar koji je između 1932. i 1936. objavio sabrana dela u sedamnaest tomova, predsednik Srpskog kulturnog kluba (1937 — 1941).

Posle Drugog svetskog rata, Jovanovićeve knjige nisu štampane u Jugoslaviji do 1990. godine. Umro je u Londonu, u devedesetoj godini. Od strane srpskih vlasti je zvanično rehabilitovan 2007. godine.

SOCIOLOGIJA RELIGIJE – Slobodan Jovanović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SOCIOLOGIJA RELIGIJE – Slobodan Jovanović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0