O BOGU I O LJUDIMA – Nikolaj Velimirović (TP)

Br. strana: 177
Povez : Tvrd, prošiven
Format : 12.5×17,5 cm, ćirilica

Cena: 500,00 RSD
(Popust: 36 %)
Cena na sajtu:
320,00 RSDUšteda: 180,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

O BOGU I O LJUDIMA – Nikolaj Velimirović (TP)

Knjiga urađena u tvrdom povezu, prošivena. Njegove mudre besede o Bogu i o ljudima.

Po hrišćanskom učenju čovek je viši od zvezda.

Amerika će ozdraviti onda kada molitvo stane uporedo sa radom i crkva sa fabrikom.

Apostoli ne govore kao svetski mudraci, niti kao filosofi, a najmanje kao teoretičari, koji stvaraju pretpostavke o nečemu da bi nešto pronašli. Oni govore o stvarima koje oni nisu tražili, no koje su njih, neočekivano, okružile, o faktu koga nisu našli, nego koji je njih, takoreći iznenadio, našao i spopao. oni se nisu bavili duhovnim istraživanjima, niti su izučavali psihologiju niti su se, još manje, zanimali spiritizmom. Njihovo zanimanje bio je ribolov, jedno skroz čuvstveno, telesno zanimanje. I kada su lovili ribu, njima se javio Bogočovek i oprezno i lagano počeo uvoditi ih u jedno novo zanimanje, u služvi Sebi. Oni Mu nisu odmah poverovali, nego su još opreznije i laganije, sa strahom i nedoumicom i mnogim kolebanjem, prilazili k Njemu i raspoznavali Njega, dok nisu mnogo puta videli očima svojim i dok nisu mnogo puta rasmotrili i rukama opipali.

Čuvajte se astrologije, jer ona u suštini znači slepu fatalnost. Po hrišćanskom učenju čovek je viši od zvezda …

U istoriji Srpskog naroda, njegove crkve i duhovnosti, posebno mesto zauzima sveti Vladika Nikolaj Velimirović, episkop žički i ohridski, duhovni otac i prosvetitelj Srba, čovek čije je delo bilo daleko iznad vremena u kome je živeo, a ideje i misli putokazi srpskom narodu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Od Svetog Save do danas nijedan Srbin nije ostavio za sobom tako blistavo delo kao Vladika Nikolaj. Bio je pre svega jevanđeoski čovek, pravi Hristonosac, ali i veliki duhovnik, pesnik, književnik, istoričar, filozof, besednik…

Nikola Velimirović rodio se 5. januara 1881. godine u selu Leliću kod Valjeva. Osnovnu školu učio je u susedstvu, u manastiru Ćelije. Šestorazrednu gimnaziju je završio u Valjevu, a Bogosloviju u Beogradu 1902. Kratko vreme bio je učitelj u Dračiću i Leskovicama kod Valjeva. Od 1904. do 1909. na studijama je u Švajcarskoj i Engleskoj. Teologiju je doktorirao na starokatoličkom Teološkom fakultetu u Bernu (1908), a filozofiju u Ženevi (1909). Posle duge i teške bolesti, 1909. u manastiru Rakovica prima monaški čin i ime Nikolaj. Svoje obrazovanje zaokružuje na Duhovnoj akademiji u Petrogradu. Po završetku školovanja započinje seriju čuvenih beseda i predavanja širom tadašnje Srbije. Putuje po našem primorju, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji i Rusiji.

Godine 1919. Nikolaj je izabran za vladiku žičkog, a zatim ohridskog (1920–1934). Kada je ukinuta Ohridska eparhija postavljen je za episkopa ohridsko- bitoljskog sa sedištem u Bitolju (1930–1934), a odatle je vraćen u Žiču kao episkop žički sa sedištem u Kraljevu (1935–1941). Zbog njegovog ugleda i uticaja, Nemci su ga, odmah po okupaciji Srbije, uhapsili i zatvorili u manastir Ljubostinju, zatim Vojlovicu i najzad, sproveli u logor Dahau. Kada se rat završio, Nikolaj je otišao u Ameriku gde je i odakle je do poslednjeg daha delovao kao teolog, rodoljub i prosvetitelj. Umro je 18. marta 1956. godine i sahranjen u porti crkve Svetog Save u Libertvilu. Posmrtni ostaci preneti su mu u rodni Lelić 12. maja 1991.

Molitvama Svetog Nikolaja Žičkog i Ohridskog, Gospode Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas! Amin.

O BOGU I O LJUDIMA – Nikolaj Velimirović (TP)

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “O BOGU I O LJUDIMA – Nikolaj Velimirović (TP)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0