MOMO KAPOR NAJLEPŠE PRIČE – Momo Kapor

Br. strana: 348, sa crtežima
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 14×21 cm, ćirilica

Cena: 1.430,00 RSD
(Popust: 23 %)
Cena na sajtu:
1.100,00 RSDUšteda: 330,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

MOMO KAPOR NAJLEPŠE PRIČE – Momo Kapor

Povodom deset godina od smrti pisca i slikara Mome Kapora izdavač objavljuje knjigu „Najlepše priče Mome Kapora.

Knjiga je bogato ilustrovana crtežima autora, a književnik Milisav Savić je u predgovoru napisao šta je lepa priča po Momi Kaporu: „Lepa priča je ona koja se može pročitati u jednom dahu. Ona je ujedno i najbolji lek protiv dosade. Sa lepom pričom obično počinje dan, ona vas budi, nikad ne uspavljuje.“

A najlepše Kaporove priče, po rečima gospodina Savića, jesu one za koje svaki čitalac (a to znači svaki potencijalni pisac) zažali, kada ih je pročitao, što ih sam nije napisao. Ili bolje reći, obraduje se iskrena srca piscu koji ih je napisao.

A najlepše Kaporove priče, po potpisniku ovih redova, jesu one za koje svaki čitalac (a to znači svaki potencijalni pisac) zažali, kad ih je pročitao,što ih sam nije napisao. ili bolje reći, obraduje se iskrena srca piscu koji ih je napisao.Lepa priča je ona koja ne zna za dosadu. Lepa priča neguje poseban tip junaka. Kaporu su dragi “autsajderi”, “foliranti”, “skitnice”, “sanjari”, “zanesenaci”, odnosno svi pomereni tipovi urbanog, andegraund senzibiliteta, piše u predgovoru Savić, koji je izabrao priče za ovu knjigu.
Govoreći o stvaralaštvu Kapora, urednica edicije, Jugoslava LJustanovića je, između ostalog rekla: “Da je neko nekada spajao slovensku mekotu Čehova i humorni cinizam Embrouza Birsa, dobili bismo u najboljem maniru vrhunski kvalitet. Bilo bi to književno ostvarenje Moma Kapora.

  1. Lepa priča je ona koja ima prosto lepu priču(zanimljivu i intrigantnu fabulu, sa neočekivanim obrtom). Ta lepa priča dešava se u sadašnjosti (u trenutku pisanja), svuda tamo gde je njen autor „skitao“, na Adi Ciganliji, uSarajevu, Njujorku, Parizu, Dubrovniku ili krševitoj i ratničkoj Hercegovini. Rečju, ceo svet joj je u ruci, u malom prstu.2. Lepa priča neguje poseban tip junaka. Kaporu su dragi „autsajderi“, „foliranti“, „skitnice“,„sanjari“, „zanesenjaci“, odnosno svi „pomereni“ tipovi urbanog, andergraund senzibiliteta. U poslednje vreme ništa manje, ako ne i više, dragi su mu ruralni, ratnički, „autentični“ (naši,pre svega iz rodne Hercegovine) likovi.3. Lepa priča traži i posebnu vrstu jezika. Nonšalantnog, kozerskog, sa primesama intelektualnog slenga. U svakom slučaju, komunikativnog, pitkog poput omiljenog pića.

A najlepše Kaporove priče, po potpisniku ovih redova, jesu one za koje svaki čitalac (a to znači svaki potencijalni pisac) zažali, kad ih je pročitao,što ih sam nije napisao.
Ili bolje reći, obraduje se iskrena srca piscu koji ih je napisao.Lepa priča je ona koja ne zna za dosadu. Lepa priča neguje poseban tip junaka. Kaporu su dragi “autsajderi”, “foliranti”, “skitnice”, “sanjari”, “zanesenaci”, odnosno svi pomereni tipovi urbanog, andegraund senzibiliteta, piše u predgovoru Savić, koji je izabrao priče za ovu knjigu.
Govoreći o stvaralaštvu Kapora, urednica edicije, Jugoslava LJustanovića je, između ostalog rekla: “Da je neko nekada spajao slovensku mekotu Čehova i humorni cinizam Embrouza Birsa, dobili bismo u najboljem maniru vrhunski kvalitet. Bilo bi to književno ostvarenje Moma Kapora.

Slikar i pisac Momo Kapor (Sarajevo, 8. april 1937 – Beograd, 3. mart 2010) je bio jedan od najcenjenijih protagonista beogradske pripovedačke škole.

o obrazovanju akademski slikar, završio je beogradsku Likovnu akademiju u klasi profesora Nedelјka Gvozdenovića, a u književni život glavnog grada ušao je početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Od tada je objavio više od pedeset knjiga, a osim romana i priča pisao je i drame, putopise, esejističku prozu i bavio se ilustracijom. Njegove knjige su prevedene na mnoge svetske jezike. ProvincijalacFolirantiBeleške jedna Ane, UnaZelena čoja MontenegraHalo, Beograd, Dosije ŠlomovićKonteMagija BeogradaPutopis kroz biografiju,…

MOMO KAPOR NAJLEPŠE PRIČE – Momo Kapor

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “MOMO KAPOR NAJLEPŠE PRIČE – Momo Kapor”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0