KAKO SEJETE TAKO ĆETE DA ŽANJETE

Br. strana: 304
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 15×21,5 cm, ćirilica

Cena: 810,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
650,00 RSDUšteda: 160,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

KAKO SEJETE TAKO ĆETE DA ŽANJETE

Odgovori jednog duhovnika na razna pitanja o pravilnom shvatanju duhovnog života. Pouke koje govore o duhovnom životu na zemlji, o životu Isusa Hrista, Veri; Nadi I ljubavi i o tome kako pobediti sve slabosti koje nas prate kroz život i sačuvati samo dobre misli koje stavraju dobre ljude.

Blagoslovio: Njegovo Preosveštenstvo Episkop srednjoevropski Gospodin Konstantin

Deo iz knjige:

-Kakvo značenje imaju ikone u Pravoslavnom svetu?

Kao što vi imate slike svojih najmilijih u kući i rado ih gledate i dok ih gledate puno se veselite i radujete, tako i Pravoslavni Hrišćani imaju isti stav prema ikonama. Ikone Svetitelja nas podsećaju na njihov sveti život i samim tim bude u nama želju da se na njih ugledamo, znači da i sami budemo u životu slični njima, kao što su oni bili u životu slični Hristu.

-Da li je grešno imati u kući kompjuter?

Nije greh imati u kući neku stvar, nego je važno na koji način se ta stvar upotrebljava, da li se ona upotrebljava na dobro ili loše. Kompjuter kao i mnogo toga drugog može se koristiti za dobro, ali isto tako i za zlo. Kompjuter se može koristiti za igranje kompjuterskih igrica, isto tak oi za gledanje pornografskih sajtova. Govorim o video igricama. Pojedine od njih loše utiču na nervni sistem. A isto tako kompjuter se može koristiti za dobro, za prevođenje hrišćanskih knjiga. Može se raditi na širenju Nauke Hristove preko interneta. Može se koristiti za pripremu za štampanje knjiga. Mislim na Pravoslavne knjige i ostalo.

-Da li je važno kada se odlazi na Svetu Liturgiju?

Naravno, vrlo je važno kada se odlazi na Svetu Liturgiju. Na Svetu Liturgiju ko se sprema da ode, trebao bi da odlazi uvek pre Svete Liturgije. I ako ste već otišli na Svetu Liturgiju ostanite na njoj do kraja službe.

A ako vam se desi da zakasnite, nemojte ometati druge, ne prilazite tada ikonama da ih celivate, jer na taj način remitite mir u Crkvi.

I ne kupujte tada sveće, jer i tako remetite mir u Crkvi. Ako ste zakasnili, pridržavajte se bar ovog reda.

-Šta mislite o ujedinjenju religija? To se u svetu zove ekumenizam.

Zamislite jednu sobu i u toj jednoj sobi smestite lava, kravu, mačku, jagnje, kokošku, tigra. Šta bi od njih ostalo? Ostala bi samo krv. Jedni bi druge izujedali. Ja to isto mislim po pitanju ujedinjenja svih religija. Pa makar trebale da se ujedine samo dve religije ja sam protivnik toga.

Jer, ne može jagnje sa lavom, niti može kokoška sa lisicom. A i da se ne zaboravi, u kanonima Svetih stoji zapisano da ako episkop, vladika samo spomene pitanje o ujedinjenju religija, piše tamo da takav bude odmah svrgunut. Eto to je to po pitanju ujedinjenja religija.

-Možete li nam nešto reći o satanistima?

Satanisti su najbolesniji ljudi. Oni su bolesniji i od onih u ludnici. Oni otvoreno govore protiv Boga, Boga Koji im je život dao. Oni sebi uzimaju za boga mamona, to jest đavola, đavola najjadnijeg i najbednijeg stvora u vidljivom i nevidljivom svetu. Jer, on je isto stvoren od Boga i bio je pre njegovog pomračenog stanja anđeo i to najsvetliji. Ali se okrenuo protiv Boga, Jednog Jedinog Kralja svega vidljivog i nevidljivog. Satanisti, iako misle da su zdravi, oni su veoma bolesni i najbolesniji ljudi. Jer zamislite, Bog vam daje život, Bog vam daje sunce, Bog vam daje vazduh, Bog vam daje sve, a vi uzvraćate na dobro kroz zlo, ili zlim! Ima li goreg i ima li bolesnijeg stanja?!

-Da li možete da nam objasnite ko je stvorio đavola?

Đavo je u početku bio najsvetliji anđeo. Bog ga je takvog stvorio. I on je bio veoma veliki pred Bogom. Jer ga, kažem, Bog beše stvorio kao najsvetlijeg. Ali, njemu je to bilo malo i on je poželeo da bude veći od Samog Boga, to jest da ima vlast veću od Samog Boga. On je i mnoge anđele nagovorio da budu protiv Boga kako bi Mu oteli vlast. Ali, o tome je smešno pričati. Brzo su oni bili zbačeni sa neba na zemlju i đavo i svi anđeli koji su se ložili sa ovim prljavim predlogom demonskim. I eto ko je stvorio đavola.

On je samog sebe stvorio takvog. I vidite sada, on je suprotnost od Boga. Jer, pošto nije mogao da uzme nijednu crticu od Božije Moći, on je uzeo mračnu prirodu, nesmirenu prirodu, nenormalnu prirodu. Znači, vidite i sami, vrlo je prosto odgovoriti na pitanje: Ko je stvorio đavola?

-Kakav bi trebao da bude hrišćanski dom?

Hrišćanski dom bi trebao da bude najskromnije uređen, od jedne skromne kuće do nameštaja koji će isto biti skroman. Svaki hrišćanski dom trebao bi da ima što više ikona u kući, kandilo, Sveto Pismo, što više dobrih knjiga, Pravoslavnih knjiga, kadionicu i tamjan, molitvenik i to bi otprilike bilo to.

-Kažite nam šta znači Sveta Tajna Pričešća, šta ona označava?

Sveta Tajna Pričešća je uzimanje Samog Tela Gospoda Isusa Hrisa i uzimanje Krvi Samog Gospoda Isusa Hrista. To je svim Pravoslavnim Hrišćanima vrlo poznato. A Svetim ljudima je bilo najpoznatije. Ta Sveta Tajna postoji od vremena kada je Gospod Isus Hristos bio u telu u svetu.

On je na Tajnoj Večeri rekao: Ko jede Moje Telo i ko pije Krv Moju, ima život večni. A ko ne jede Telo Moje i ko ne pije Krv Moju, ne može ući u život večni, to jest nije Mene dostojan. To je nešto najveće što je Bog nama ljudima dao.

Šta da činim? U mojoj kući su svi neverujući. Ja hoću da idem u Crkvu, ali mi oni ne daju.

Oni koji ne veruju neka ostanu u svojoj neveri i u svom slepilu, a ti idi u Crkvu smelo, jer bolje je ugoditi Bogu, nego ljudima. Bolje je ugoditi Bogu, nego ukućanima, jer za ukućane je rečeno da će nam oni najveći neprijatelji biti. Često roditelji iz najboljih namera, misleći da čine dobro, ustvari čine veliko zlo nad svojom decom.

Kažite mi da li ja trebam da se krijem od roditelja dok odlazim u Crkvu, jer oni nisu verujući?

Ne trebaš da se kriješ dok odlaziš u Crkvu, iako su tvoji roditelji nepobožni. Jer, rečeno je u Svetom Pismu: Ko se postidi Mene, postideću se i ja Njega u Carstvu Svom. Smelo i sa velikom ljubavlju idi u Crkvu. I neka svako zna i ukućani tvoji i prijatelji tvoji i komšije tvoje da si vernik Srpske Pravoslavne Crkve.

-Starče, da li je bolje živeti u braku ili u manastiru?

Bolje je živeti u braku, a bolje je živeti i u manastiru. Šta hoću da kažem? Postojali su ljudi, ima mnogo primera u Žitijama Svetih, koji su živeli u braku i bili su Sveti. A imamo bezbroj primera gde retko koji od monaha dostigne svetost ili savršenost. Ali, isto tak moramo reći nešto što je veoma važno. U celini gledano, sigurno je da je monaški red veći od bilo kog drugog reda.

To je kada se gleda u celini. Ali, kažem, ne mora da znači. Sama Žitija svetih o tome govore. Jer, nije stvar u tome da li ti nosiš mantiju, ili da li si monah, ili monahinja, nego je stvar u čistoti srca. Treba imati sveto srce.

KAKO SEJETE TAKO ĆETE DA ŽANJETE

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “KAKO SEJETE TAKO ĆETE DA ŽANJETE”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara