veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 06. Strani pisci » DNEVNIK MOTOCIKLISTE – Ernesto Če Gevara

DNEVNIK MOTOCIKLISTE – Ernesto Če Gevara

Br. strana: 230
Povez : Mek
Format : 16×21 cm, latinica

Cena: 880,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
700,00 RSDUšteda: 180,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Nema na zalihama

Ovu knjigu trenutno nemamo na stanju. Da li želite da budete obavešteni kada ponovo bude dostupna?

Sadržaj:

DNEVNIK MOTOCIKLISTE – Ernesto Če Gevara

Ernesto Če Gevara bio je lider gerilaca, jedna od najvažnijih ličnosti Kubanske revolucije, a takođe i diplomata, lekar i pisac. Ovaj čuveni Argentinac napisao je Gerilsko ratovanjeSećanja na kubansku revolucijuDnevnik iz Bolivije

Ime Ernesto Če Gevara najčešće vezujemo za Kubansku revoluciju i vreme gerilskog ratovanja Fidela i Raula Kastra protiv diktatorskog režima Batiste.

Svaki turistički obilazak Kube je obavezno vezan za to jedno ime. Svaki turistički vodič će vam obavezno ponuditi obilazak „Mauzoleja Če Gevare“ u Santa Klari na Kubi.  Svaka brošura i katalog turističkih agencija imaju na prvoj strani sliku i kratku biografiju jednog čoveka. Ernesto Če Gevara.
Putni zapisi Ernesta Če Gevare de la Serne, koje je prepisao Čeov lični arhivar iz Havane, otkrivaju nam njegova stremljenja, uspone i padove tokom živopisnih avantura kroz koje je prošao na svom istraživačkom putovanju po Južnoj Americi.

Ernesto je ove dnevnike počeo da piše kada je u decembru 1951. sa svojim prijateljem Albertom Granadom pošao na dugo priželjkivani i planirani put. Njih dvojica su iz Buenos Airesa krenuli preko atlantske obale Argentine, Pampe i Anda, a kada su stigli do Čilea, nastavili su na sever do Perua i Kolumbije i na kraju dospeli u Karakas.
Kasnije je Ernesto ove doživljaje ponovo opisao u formi pripovetki u kojima je detaljnije prikazao tadašnji život u Čileu, iznoseći neke detalje iz svog života i kulturnog nasleđa pripovedačkom veštinom koja će se još više razviti u njegovim poznijim radovima.

Pod uticajem novootkrivenih predela Južne Amerike, pred očima čitaoca se odvijaju duboke i neočekivane promene u ličnosti Če Gevare, upravo one koje su od njega stvorile nov, nezavisni lationoamerički duh, zbog kojeg je i postao preteča nove istorije tog dela Amerike.

“Alberto Granado, biohemičar i brat Ernestovih školskih drugova, pitao je Ernesta da li bi pošao sa njim na put po Južnoj Americi. Bilo je to 1951. godine.“ – ovako u prologu knjige „Moj sin Če“ piše Ernestov otac, Ernesto Gevaro Linč.

Te godine, Ernesto Če Gevara, dvadesetpetogodišnji argentinski student medicine i njegov prijatelj Alberto Granado, odlučili su da se odmore od rada i studiranja. Isplanirali su krajnje neobičan put i decembra meseca ucrtali trasu: početna tačka Latinska Amerika, konačno odredište Severna Amerika.

Posle složenog postupka vađenja viza, potvrda i dokumenata za tako dalek put, krenuli su motorom “La Poderosa II”.

Dvojica drugova bili su, naime, odlučni poći tragovima legendarnih istraživača koji su otkrili Ameriku. Nisu nimalo razmišljali da li da izađu iz zone komfora i upute se u nepoznato, ka novim horizontima.

Pri kraju romana nalazi se i Čeovo pismo majci koje piše iz Kolumbije (datum je 6. jul 1952.). U njemu je kratko obaveštava o zemljama kroz koje su prolazili, o ljudima koje su upoznali, hrani, cenama i uslovima smeštaja. Piše “Osećali smo se kao da smo dvaput obišli svet“. 

Svoju pripovest Če Gevara zaključuje tvrdnjom da je posvećen revoluciji, borbi protiv imperijalizma i željom da je spreman da se žrtvuje toj ideji.

DNEVNIK MOTOCIKLISTE – Ernesto Če Gevara

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “DNEVNIK MOTOCIKLISTE – Ernesto Če Gevara”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara