DNEVNIK ANE FRANK – Ana Frank

Br. strana: 242
Povez : Tvrd
Format : 13×21 cm, latinica
Oblast : Publicistika, Istorija, Strani pisac, Roman

Cena: 850,00 RSD
(Popust: 24 %)
Cena na sajtu:
650,00 RSDUšteda: 200,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

DNEVNIK ANE FRANK – Ana Frank

Ana Frank (Annelies Marie Frank), rođena je u Frankfurtu na Majni, 12. juna 1929. godine. Posle nemačke okupacije Holandije, sa svojom jevrejskom porodicom, od 1942. godine, krila se od nacista u tajnom skloništu. Tokom dvadeset šest meseci skrivanja vodila je dnevnik, sve dok ih, 1944. godine, nije otkrio Gestapo i otpremio u koncentracioni logor Bergen Belsen, gde su stradali svi iz porodice osim njenog oca. Nakon rata u Amsterdamu je slučajno pronađen Anin dnevnik – istinita, potresna priča trinaestogodišnje devojčice o vremenu provedenom u neprekidnom strahovanju i potpunoj izolaciji.

Danas je njeno tajno skrovište pretvoreno u muzej pod nazivom Kuća Ane Frank u kojem se okuplja omladina u ime mira u svetu. Knjiga DNEVNIK ANE FRANK – Ana Frank nalazi se među trideset pet dokumentarnih dela uvrštenih u registar UNESKA „Sećanje sveta”, a jedna je od deset najčitanijih knjiga na svetu.

 Ana Frank je bila devojčica iz bogate jevrejske porodice koja dve godine živela u tajnom skloništu krijući se od surovih i nemilosrdnih nemačkih vojnika. Boraveći u zatvorenom prostoru u neizvesnosti i neprekidnom strahu za svoj život i život svoje porodice Ana je pronašla utehu u svom dnevniku.  On joj je bio jedini pravi prijatelj i čuvao je sve njene tajne.

    Čitajući dnevnik Ane Frank, njene misli i osećanja zapisane na stanicama,  možemo da zaključimo da je Ana bila devojčica puna vrlina. Volela je da čita i piše. Bila je pametna, dobrodušna i plemenita devojčica koja je često razmišljala o drugim ljudima čiji je život bio teži od njenog života. Skrivena od spoljašnjeg sveta mislila je da se nalazi na bezbednom mestu i osećala je grižu savesti prema onima ljudima i koje su Nemci mučili i progonili. U njenim mislima i velikom plemenitom srcu mesto su našle mnoge jevrejske devojčice i dečaci. Iako joj je bilo svega trinaest godina, razmišljala je kao zrela i odrasla osoba. Svojim nevinim dečijim očima videla je sve strahote rata i trudila se da na najbolji način razume sve što se oko nje događa i to napiše na stranicama svoga dnevnika.. Njen sposobnost da iskreno opiše svoja osećanja i na papir prenese razmišljanja o surovom svetu koji je okružuje neobična je za trinaestogodišnju devojčicu, ali Ana je bila sve samo ne jedna obična devojčica. Hrabra, ponekad previše radoznala, pomalo tvrdoglava i svojeglava, uporna, izdržljiva i vrlo vredna. Takva je bila Ana. Nije se žalila na staru odeću koju nosi. Nije se žalila na teške poslove koje obavlja. Želela je da se rat završi, da se vrati svojoj kući i ponovo krene u školu.

    Iako je bila o izolovana od spoljašnjeg sveta, bez slobode i normalnog života, Ana nije klonula duhom. Njene misli su putovale daleko, a njena maštanja i rukom ispisane stranice dnevnika su joj pomagale da prebrodi sve prepreke i životne teškoće. Ali, nemačke zveri su bila jače od Ane. Umrla je tiho, u logoru smrti. a njen dnevnik nam je ostao kao opomena i svedočanstvo zla koje se ne tako davno dešavalo devojčicama i dečacima našeg uzrasta samo zbog toga što su se drugačije zvali, bili druge vere i kulture.

DNEVNIK ANE FRANK – Ana Frank

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Preporučujemo vam:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “DNEVNIK ANE FRANK – Ana Frank”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0