ČUDOTVORNA IKONA PRESVETE BOGORODICE KAZANSKA – žitije i Akatist

Br. strana: 65
Povez : Mek
Format : 12×17 cm, ćirilica

Cena: 250,00 RSD
(Popust: 32 %)
Cena na sajtu:
170,00 RSDUšteda: 80,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ČUDOTVORNA IKONA PRESVETE BOGORODICE KAZANSKA – žitije i Akatist

Kazanska ikona Majke Božije se neizmerno poštuje u Rusiji. Upravo ovom ikonom obično blagosiljaju mladence pred brak, upravo nju postavljaju iznad dečijih krevetića, kako bi krotki lik Bogorodice s ljubavlju gledao na mlade hrišćane.

U Moskvi na Crvenom trgu ponovo stoji hram posvećen ovoj ikoni. Kazanski saborni hram je srušen sredinom tridesetih godina dvadesetog veka i obnovljen u naše vreme po nacrtima koje je sačuvao poznati restaurator Petar Dimitrijevič Baranovski. Ponovo se, nekoliko koraka od Voskresenske kapije i nedaleko od spomenika spasiocima Rusije, građaninu Minjinu i knezu Požarskom, uznose molitve pred likom Kazanske ikone.

Vraćen je Crkvi i Kazanski saborni hram u Sankt Peterburgu, gde počivaju zemni ostaci feldmaršala M. I. Kutuzova koji je spasio Rusiju pre dva veka.

Kazanska ikona predstavlja neuništivo sećanje na milost Bogorodice prema Ruskoj zemlji, na Njeno zastupništvo za našu zemlju u najtežim godinama za Rusiju.

Opšte crkveno poštovanje deli još nekoliko ikona Kazanske: Bogorodsko – Ufimska, Visočinska, Višenska, Vjaznikovska, Kaplunovska, Nižnjelomovska, Tambovska, Toboljska, Jaroslavska; dok se lokalno poštovanim Kazanskim ikonama po ruskim gradovima i naseljima, po parohijama i porodicama pravoslavnih hrišćana ne zna broj.

Do obretenja (ukazivanja i pronalaska) Kazanske ikone došlo je u Kazanu 8. jula 1579. godine, nakon strašnog požara u kome je izgorela polovina grada. Devetogodišnja Matrona videla je u snu Presvetu Bogorodicu, koja joj je saopštila da se Kazanska ikona nalazi u zemlji, na mestu gde je do izbijanja požara bio devojčicin roditeljski dom.

Naredila joj je da to prenese arhiepiskopu i gradskim vojvodama, kako bi je oni uzeli iz zemlje. Devojčici niko nije verovao, čak ni njena majka. Nakon što se čudesno javljanje ponovilo još dva puta, sada mnogo strašnije, majka je poverovala u ćerkine reči i rešila da sama kopa na mestu svog izgorelog doma. Devojčica je uzevši ašov i kopajući na mestu gde je bila peć u njihovom izgorelom domu, na njenu veliku radost, spazila nešto zamotano u parče sukna. Kada su ga raširili, videli su ikonu Presvete Bogorodice sa Mladencem, kakvu niko ranije nije video. Bila je savršeno nova, kao da je tog momenta naslikana i sva je sijala. Vest o tome raširila se celim gradom i mnoštvo naroda došlo je na mesto javljanja.

Tadašnji sveštenik hrama svetog Nikolaja, u koji je Kazanska ikona prenesena, i očevidac svih događaja bio je budući ruski patrijarh Ermogen. On je opisao obretenje ikone, njena čuda i sastavljač je njene službe. U toku prenosa ikone ka hramu, u povorci su isceljena dva slepca – Josif i Nikita. To je bio znak da je ona projavljena, radi duhovnog prosvećenja i progledanja zaslepljenih neverjem. Mnogo puta kasnije ona je pravoslavnoj vojsci pokazivala put pobede, ka ispunjenju svetog duga pred Bogom i otadžbinom. Prepis Kazanske ikone poslali su caru Ivanu Vasiljeviču Groznom. Saznavši za obretenje, car je naredio da se na tom mestu izgradi hram i osnuje ženski manastir, gde je Matrona primivši monaški postrig, kao njegova igumanija okončala zadnje dane ovozemaljskog života. Posle smrti muža tu se, u monaškom podvigu, upokojila i njena majka.

ČUDOTVORNA IKONA PRESVETE BOGORODICE KAZANSKA – žitije i Akatist

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ČUDOTVORNA IKONA PRESVETE BOGORODICE KAZANSKA – žitije i Akatist”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0