CAR DUŠAN SILNI I NJEGOV ZAKONIK

Br. strana: 106
Povez : Mek
Format : 12×20 cm, ćirilica

Cena: 320,00 RSD
(Popust: 16 %)
Cena na sajtu:
270,00 RSDUšteda: 50,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

CAR DUŠAN SILNI I NJEGOV ZAKONIK

Stefan Uroš IV Dušan je bio poslednji kralj iz dinastije Nemanjića i prvi srpski car. Osvojio je veliki deo jugoistočne Evrope i postao je jedan od najmoćnijih vladara svog vremena zbog čega je dobio nadimak „Silni“.

U knjizi možete pročitati o njegovom životu, uspesima ali i o tome zašto nije proglašen za sveca kao i 10 najvažnijih zanimljivosti o Dušanu i njegovoj vladavini. Poznat i po tome i donošenju Dušanovog zakonika najznačajnijeg srpskog srednjevekovnog pravnog akta. U knjizi imate i dodatak- beleška za reči u Dušanovom zakoniku za koje je potrebno objasaniti njihovo značenje koja su po dosadašnjem tumačenjima proverena.

Tokom vladavine Stefana Dušana Nemanjića srpska država je bila najveća i najcenjenija u svojoj istoriji. Junak, vojskovođa i zakonodavac Stefan Dušan Nemanjić preminuo je na dan (20 decembar)1355 godine.
Jedni smatraju da je bio osvajač, drugi da je bio oslobodilac. Istoričari tvrde da su Srbi na Balkanu prisutni hiljadama godina pre osnivanja Rimskog carstva, te da je Dušan zapravo oslobađao srpske teritorije od romejskog okupatora, dok drugi tvrde suprotno i ovog Nemanjića svrstavaju u red osvajača.

Jedno je sigurno: U istoriji će ostati zapisano da je u prvoj polovini 14 veka živeo najveći srpski vladar i da je bio naprestolu (1331-1355)u vreme najvećih evropskih vladara- Jovana Luksemburškog, Karla Velikog, Jovan V Paleolog…

Dušanov zakonik donet je na saboru vlastele i crkvenih velikodostojnika, održanom na Vaznesenje Gospodnje, 20. maja 1349. godine u Skoplju.

Dušanov zakonik je, uz Zakonopravilo Svetog Save, najvažniji zakon (ustav) srednjovekovne Srbije. Usvojen je sa ciljem da se srpska država uredi propisima koji bi važili za celo carstvo i podjednako za sve podanike. Iako je Dušan ubrzo posle proglašenja Zakonika umro (1355), a srpska država uskoro došla pod Osmansko carstvo (1459), Dušanov zakonik je i dalje u narodu živeo, što najbolje dokazuju mnogi prepisi tog pravnog spomenika sve do 18. veka.

Original Dušanovog zakonika nije sačuvan, ali postoji preko 20 prepisa.Najstariji prepis (verovatno najbliži originalu) potiče iz Struge (14. vek). Posle njega sledi prepis iz Prizrena (15. vek), koji je najpoznatiji, a zatim niz kasnijih prepisa koji se sadržinom udaljavaju od starijih. Zakonik će biti upamćen kao vrhovni pravni akt koji je srednjovekovnu Srbiju uspostavio kao pravnu državu.

Za razliku od ostalih Nemanjića, on nije kanonizovan od strane crkve. Nagađa se o nekoliko moguća razloga: zato što postoji sumnja da je naredio ubistvo svog oca, zato što je bio surov, zato što se okrenuo Rimu u nameri da neutrališe ugarsku pretnju sa severa i Srbi su bili blizu da se pokatoliče ili zato što je uveo svoju ženu Jelenu na Svetu Goru, što je strogo zabranjeno i danas.

Sahranjen je u svojoj zadužbini manastiru Svetih Arhanđela kod Prizrena. Posle Dušanove smrti nasledio ga je sin, car Uroš V, a Srpsko carstvo je postepeno počelo da se raspada. Kada su 1927. vršena arheološka iskopavanja na lokalitetu manastira, u jugozapadnom delu crkve je nađen mermerni grob za koji je ustanovljeno da je carev. U grobu su pronađene ispreturane kosti koje su na očaj tadašnjeg režima prenete 18. maja 1968. u Crkvu Svetog Marka na Tašmajdanu, gde i danas počivaju.

Ovo su nekih od zakona koji su se nalazili u Dušanovom zakoniku:

O ubistvu: Ko se nađe da je ubio oca ili mater, ili brata, ili svoje čedo, takav ubica da se spali na ognju!

 O prodavanju hrišćana: I ko proda hrišćanina u drugu neverničku veru, neka mu se ruka odseče i jezik sareže!

O bludu vlastelinke: Ako vlastelinka učini blud sa svojim čovekom, da im se obema ruke odseku i nos sareže!

CAR DUŠAN SILNI I NJEGOV ZAKONIK

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “CAR DUŠAN SILNI I NJEGOV ZAKONIK”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0