veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 18. Istorija Ravne gore » BRANIM ĐENERALA DRAŽU – Dr Dragić Joksimović

BRANIM ĐENERALA DRAŽU – Dr Dragić Joksimović

Br. strana: 144
Povez : Mek
Format : 13,5×20,5 cm, ćirilica

Cena: 700,00 RSD
(Popust: 21 %)
Cena na sajtu:
550,00 RSDUšteda: 150,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

BRANIM ĐENERALA DRAŽU – Dr Dragić Joksimović

Najbolja odbrana u istoriji srpskog pravosuđa.

Da je bila najbolja, do sada su znali samo komunisti i zato je nikada nisu objavili. Oni su više puta preštampavali stenograme sa suđenja đeneralu Draži, pa su čak napominjali da su prethodni bili cenzurisani, ali da cenzure više nema. Međutim – bilo je. Necenzurisana Joksimovićeva odbrana objavljuje se tek sada, u ovoj knjizi.

Braneći generala Mihailovića, dr.Dragić Joksimović je hrabro bacio rukavicu u lice onima koji “ne priznaju sud države već samo sud svoje partije”.

Veče pre donošenja presude, 14. Jula 1946. godine, u govoru na Cetinju, gospodar socijalističke Jugoslavije Josip Broz Tito napao je dr. Joksimovića rekavši da je zauzeo “neprijateljski” stav suprotan “interesu naroda”, kao “narodni neprijatelj”, i da to nije samo njegova ideologija, već i drugih kao što je on, koji se kriju “pod maskom demokratije”.

Joksimovićeva smrt u kazamatima Sremske Mitrovice samo je stavila venac mučeništva na njegovu glavu i njegovo delo učinila besmrtnim, stavljajući ga u red onih koji su položili život za bolju i pravedniju Srbiju.

IZ PREDGOVORA:

Bilo je to uveče 8. jula 1946. godine, u velikoj sali Doma garde u Topčideru, pretvorenoj u sudnicu. Predsedavajući Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ, pukovnik Mihajlo Đorđević, tačno u 19 časova i 15 minuta prozvao je branioca optuženog Dragoljuba Draže Mihailovića, dr Dragića Joksimovića, da iznese svoju završnu reč, na procesu koji je trajao već skoro mesec dana.

Pedesettrogodišnji dr Joksimović, vidno umoran, a inače narušenog zdravlja, ustao je i zamolio sudsko veće dve stvari. Prvo, da sada govori branilac nekog drugog optuženika, jer on jedva stoji na nogama. Ustao je u četiri sata ujutru, a nije išao na popodnevni odmor, pošto stanuje daleko. Na to je sudija Đorđević odgovorio: “Sada je vaš red. Hoćete li govoriti ili ne?“

Druga Joksimovićeva molba odnosila se na reflektore uperene u njega. I da nije bilo sparno julsko veče, oni su mu smetali, jer se nikada u svojoj dugoj advokatskoj karijeri nije suočio sa tom pojavom. Na to je sudija Đorđević naredio: “Upalite reflektore jače!“

Iza dr Joksimovića nalazila se puna sala probrane i uvežbane publike, koja je u pravilnim razmacima tražila ne samo glavu optuženog, već i njegovu.

Tačno preko puta sedeo je javni tužilac pukovik Miloš Minić. Dr Joksimović je znao da je Minić ranije bio šef komunističke tajne policije za Grad Beograd i da je u to vreme bez traga nestalo na hiljade građana. Minić je i u sudnici pretio onima na drugoj strani, pa i dr Joksimoviću.

Sa desne strane sedelo je sudsko veće na čelu sa pukovnikom Đorđevićem, koji je dr Joksimovića direktno sprečavao da iznese dokaze koje je smatrao najvažnijim.

Rečju, uslovi za iznošenje odbrane bili su užasni i pred njima bi mnogi poklekli.

Međutim, dr Joksimović je počeo da govori. Prekidali su ga i publika, i tužilac, i sudija, ali govorio je neverovatna četiri sata – skoro do ponoći.

BRANIM ĐENERALA DRAŽU – Dr Dragić Joksimović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “BRANIM ĐENERALA DRAŽU – Dr Dragić Joksimović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni 2