BORA STANKOVIĆ izabrana dela

Br. strana: 944
Povez : Tvrd
Format : 18×24 cm, ćirilica
Oblast : Domaći klasici, Publicistika, Domaći pisac, Odabrana dela

Cena: 3.000,00 RSD
(Popust: 30 %)
Cena na sajtu:
2.100,00 RSDUšteda: 900,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

BORA STANKOVIĆ izabrana dela

Borisav Bora Stanković bio je srpski pisac koji pripada realističkoj školi. Rođen je 31. marta 1876. godine u Vranju, a umro je 22. oktobra 1927. godine u Beogradu. Njegovi romani i pripovetke prikazuju život ljudi iz Južne Srbije. On pripada posebnom sastavu pripovedača koji su se iznenada pojavili na prelayu iz 20. veka, uz Petra Kočića, Milutina Uskokovića i ostale. Ti srpski prozni pisci pokazali su mnogo zajedničkih obeležja s ruskim piscima, naročito s Dostojevskim, a do određene mere i s Maksimom Gorkim.

Realizam Srbije prošao je kroz tri faze: romantičnu fazu, klasično-realističnu i modernu fazu. Moderna faza realizma pripada dramskom piscu i književniku Borislavu Stankoviću. Realizam koji se sastoji od realističke tradicije i moderne proze.
Iako rođen u fazi kada je stvoren novi mentalitet i vreme, nakon oslobođenja turske vlade, nostalgično je pisalo o starom vremenu i suočavalo se sa prošlošću. Vranje i njegov narod, njihov način života, psihološke karakteristike, pesma i jezik bili su inspiracija za njegova poetski inspirisana dela. Voleo je pisati vatrene, emocionalne reči koje prikazuju bol i patnju.

Najbolji rad Borislava Stankovića bio je roman “Nečista krv” iz 1910. godine o problemima mlade devojke koja se nije mogla rešiti starih običaja i ograničenja. U ovoj priči istražuje kontradikcije ljudskog duhovnog i senzualnog života. Bio je to prvi roman koji su pohvalili međunarodni književni kritičari i preveden na nekoliko svetskih jezika. Stankovićeva “Koštana”, napisana 1902. godine. Tvrdoglava priča o predivnom Romu, koji je osvojio celi grad, isprepliće se sa otvorenom filozofskom refleksijom o značenju života i smrti mladih.

Sadržaj knjige BORA STANKOVIĆ izabrana dela:

-Romani ( Nečista krv, Gazda Mladen, Pevci)

-Pripovetke

– Drame

– Pod okupacijom

– Pisma

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “BORA STANKOVIĆ izabrana dela”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0