BLAGO CARA RADOVANA I JUTRA SA LEUTARA – Jovan Dučić

Br. strana: 373
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica

Cena: 780,00 RSD
(Popust: 29 %)
Cena na sajtu:
550,00 RSDUšteda: 230,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

BLAGO CARA RADOVANA I JUTRA SA LEUTARA – Jovan Dučić

Blago cara Radovana ili knjiga o sudbini najpoznatija knjiga našeg čuvenog pisca, pesnika, diplomate i putopisca. Ostavivši svoje pesničko pero na tren, Dučić je napisao kultno delo koje je iz godine u godinu postalo nezaobilazno štivo novim generacijama.

Knjiga mudrosti i lepote velikog srpskog pesnika Jovana Dučića, jedno od najčitanijih dela srpske književnosti. Riznica poetičnih filozofskih razmatranja o sudbinskim temama koje zaokupljaju svakog čoveka.

Jovan Dučić je duboko promišljao stvarnost i usude kojima je bio okružen, pored poetskih zapisa svojih pesama, ostavio je i zapise – najdublje tajne postojanja, etička, moralna, poetička, metafizička načela i ubeđenja jednog od najvećih pesnika srpskog jezika.

U poglavljima:

“O sreći”, “O ljubavi”, “O ženi”, “O prijateljstvu”, “O mladosti i starosti”, “O pesniku”, “O Herojima”, “O kraljevima”, “O prorocima”, Jovan Dučić zaokružuje sliku sveta pesnika koji je i mislilac i prorok.

Jutra sa Leutra ili reči o svečoveku…

U svojim esejima Jovan Dučić bavio se životnim fenomenima, karakterima, emocijama. Nastavljajući tradiciju koju su započeli Montenj, Stern i Andre Žid, Dučić nam otkriva jednostavne, a neprocenljive životne mudrosti. Dok govori o spokoju, mržnji, ljubomori, rodoljublju, on opisuje i neke mentalitetske crte našeg čoveka. Dok čitamo Jutra sa Leutara, doživljavamo ga kao ličnost tog vremena, jer kako i on sam kaže: „Ljudi koji radije govore o idejama i o stvarima ostanu večito mladi…”

Poglavlja:

  • O mirnoći
  • O mržnji
  • O plesu
  • O ljubomori
  • O sujeti
  • O strahu
  • O razočarenju
  • O rodoljublju
  • O karakteru
  • O uljudnosti

Jovan Dučić(1872-1943) bio je jedan od najvećih pesnika srpskog ranog  modernizma, diplomata i književni uzor za naredne generacije.

Snažna osećajnost u delima Jovana Dučića možda potiče iz njegovog teškog detinjstva – otac mu je poginuo u Hercegovačkom ustanku, a pošto je to bio majčin drugi brak imao je sestru i brata po majci. Udovica sa troje dece sigurno nije imala lak život. Nakon osnovne škole koju je učio u rodnom Trebinju, Jovan Dučić se seli u Mostar, gde je nastavio sa obrazovanjem. Kasnije se u Sarajevu školovao za učitelja, ali je nakon relativno kratke prakse, u  Bijeljini Jovan Dučić počeo da piše patriotske pesme, te su ga vlasti proterale.

Za boravak Jovana Dučića u tom mestu vezuje se i legenda o njegovoj prvoj tajnoj ljubavi. U pitanju je bila gospođica Magdalena sa kojom se tajno verio. Ali, kako je Dučić imao problema sa vlastima, otišao je i ljubavnoj priči je došao kraj. Kada se nakon još nekih učiteljskih zaposlenja vratio u Mostar, ponovo se dopisivao sa Magdalenom, i deo te prepiske je sačuvam. Kažu da ona nakon te veze višenije htela da bude ni sa jednim muškarcem. Navodno nikada više nije izašla iz kuće.

Jovana Dučića nadalje nalazimo u Ženevi, gde se Školovao. Otišao je tamo zahvaljujući pomoći države; besparicu je Dučić rešavao prevodeći za Maticu Srpsku. Bavio se ozbiljnim radom, živeći skromno. U to vreme, takođe, Jovan Dučić je studirao  književnost i filozofiju.

Uz Dučića su pesnici Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović činili „Mostarsku trojku”. Uticaj Vojislava Ilića bio je izuzetno snažan, ali Dučić je kasnije, posebno boraveći u inostranstvu primio drugačije uticaje pa se njegova poezija razvijala.

Kažu za Dučića da je pesnik forme. Iako je jako vodio računa o sadržini, želeo da iskaže neiskazivo, unosio u poeziju filozofske elemente, Jovan Dučić se zaista u srpskoj književnosti izdvojio kao pesnik koji je formu usavršio do maksimuma.

BLAGO CARA RADOVANA I JUTRA SA LEUTARA – Jovan Dučić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “BLAGO CARA RADOVANA I JUTRA SA LEUTARA – Jovan Dučić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0