IZBIRAČICA- Kosta Trifković

povez : mek                                                

format: 12x 17 cm

br.strana: 160  

                              

Cena: 180,00 din - TRENUTNO RASPRODAT TIRAZ !


Sadržaj:   Izbiračica komedija Koste Trifkovića u tri čina.

Izbiračica” je komedija Koste Trifkovića, srpskog romantičarskog pisca, jednog od retkih koji se u ovom književnom razdoblju bavio dramom kao književnom vrstom. Uticaj romantizma veoma se oseća u ovom delu, i to po vrckavim likovima, dovitljivim dijalozima, ljubavnim zavrzlamama kao glavnom temom, te srećnim završetkom. Komedija je zato veoma lepa za čitanje, pogotovo kada čitalac naslućuje srećan kraj, iako se sama radnja u vrhuncu dela itekako zapetlja.

Komedija govori o lepoj i veoma popularnoj devojci iz visokog društva, koja za sebe misli da je najbolja premija muškarcu. Ona doista ima puno udvarača i smatra da je to za nju normalno. U jednom trenutku dobiva i troje prosaca, pa sebi da za pravo da si uzme vremena i odlučni za koga će poći, bez obzira što time muči svoje udvarače. Ono što ona ne zna je da nemaju svi ti udvarači iste namere i da nekima od njih nije bila prvi izbor za ženu. Proseći nju, oni pokušavaju da reše svoju drugu ljubavnu situaciju, čime se cela priča komplicira.

ŽIVOT KOSTE TRIFKOVIĆA
Rođen je 1843. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu i srednju školu, a pomorsku u Rijeci. Neko vreme bio je i mornar. Kada je shvatio da tu ne pronalazi sebe, posvetio se pravima. Bio je opštinski činovnik, a kasnije advokat u Novom Sadu gde je živeo do 1875. godine.

DELO KOSTE TRIFKOVIĆA
Najpoznatiji je novosadski komediograf. Najčešće je pisao o životu građanskog društva i o različitim, najčešće ljubavnim, spletkama i nesporazumima. Oslikao je šaroliku sliku vojvođanskog mentaliteta sedamdesetih godina 19. veka. Jedan je od retkih pozorišnih ljudi u Srbiji u ono vreme. Autor je oko 15 pozorišnih dela, ako se uzme u obzir da se time bavio samo poslednjih godina života: Izbiračica,Školski nadzornik,Čestitam,LJubavno pismo,Francusko-pruski rat

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com