DVD- LITIJE sa moštima SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG ČUDOTVORCA

povez: tvrd, plasticni omot

format: 13 x19 cm, DVD format

Dužina:  minuta

 

Cena: 270,00 din

 

Sadržaj:  LITIJE sa moštima SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG ČUDOTVORCA

10 i 11 maja 1996 godine od Manastira Ostog do njegove rodne Hercegovine, zemljom hercegovačkom I nazad do Ostroga

 Svečanom svenarodnom litijom, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca prošla kroz grad Nikšić, toržestveno je proslavljen praznik Svetog Vasilija Ostroškog, Nebeskog zaštitnika grada Nikšića i njegovih žitelja, čiji veleljepni hram istog dana slavi hramovnu slavu.

 I baš kao i prije dvadeset godina kada je Sveti otac naš Vasilije Ostroški pohodio svoj grad, a vjerni narod ga, po veoma jakoj kiši, dočekivao u koljenopreklonoj molitvi i ovogodišnju litiju, na sličan način, oznamenovala je kiša, koja je na čudesan način stala pred početak veličanstvenog molitvenog hoda. Litija vjernog naroda je, sa početkom u 18 časova, krenula ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, predvođena arhijerejima naše svete Crkve Pravoslavne, brojnim sveštenstvom, monaštvom i gostima prazničnog sabranja, prošla kroz centar grada, zaustavljajući se na nekoliko mjesta kako bi se čitalo sveto Jevanđelje i uznosile molitve Hristu Gospodu. Vjerni narod i uvažene goste, na gradskom trgu pozdravio je Episkop domaćin budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

 -Punih je 20 godina od kad je Sveti Vasilije Ostroški svojim moštima pohodio razapetu Hercegovinu i, na svom povratku u manastir Ostrog, prošao kroz svoj grad Nikšić. Tada smo imali veličanstveni prizor bez koga je nemoguće shvatiti ovaj svenarodni sabor na litiji, na krsnom hodu kroz grad Nikšić. Padala je kiša „iz neba i zemlje“, svi vi koji ste tada imali priliku da učestvujete u toj litiji toga se dobro sjećate, i kako je litija odmicala i kako se Sveti Vasilije Ostroški približavao centru grada, tako su se polako oblaci razilazili. Mitropolit Amfilohije, koji je i ustrojio ovu litiju tada rekao sledeće: Dobro bi što pade ova kiša da spere naše grijehe, da se Bogu približimo i jedni drugima. I evo, poslije 20 godina, opet nas je orosila, nešto manje sada, nadamo se da smo uznapredovali duhovno, ova blagoslovena kiša i mi blagodarimo Bogu i kada kiša pada, i kada sunce grije, i kada se oblaci hvataju, i kada trava raste, i kada voda teče, i kada srećemo jedni druge i pozdravljamo se, u ove vaskršnje dane, najradosnijim pozdravom Hristos Vaskrse! Sa ovim pozdravom svjedočimo da nas Gospod Isus Hristos učini učesnicima i pričasnicima Njegove pobjede nad smrću, da nam dade novi život i novo zajedništvo, novu ljubav, novo stanje i novo raspoloženje, novi pravac našeg života i djelovanja, onaj koji vodi spasenju, onaj koji vodi u Carstvo nebesko. Želim da vam svima zahvalim, da vas sve Bog blagoslovi zbog toga što se odazivate Božjem pozivu i pozivu Svetog Vasilija Ostroškog, jer ova litija jeste u slavu vaskrsenja Hristovog i u čast Njegovog ugodnika Svetog Čudotvorca Vasilija, našeg nebeskog pokrovitelja“, kazao je Preosvećeni Episkop g. Joanikije.

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com