ŽIVOT I SMRT MILENKA PAVLOVIĆA – Živojin J. Grujičić

kliknite na sliku za 3D listanje odlomka knjige

Br. strana: 173, sa kolornim slikama
Povez : Tvrd, pro[iveno
Format : 16,5×24 cm, ćirilica

Cena: 1.150,00 RSD
(Popust: 26 %)
Cena na sajtu:
850,00 RSDUšteda: 300,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ŽIVOT I SMRT MILENKA PAVLOVIĆA – Živojin J. Grujičić

Dvadeset i jedna godina je prošla od pogibije potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko avijacijskog puka.

Inače, tog 4. Maja 1999 godine, oko podneva, po ko zna koji put bombardovana je valjevska vojna fabrika Krušik, nebo je tutnjalo, posle praska na nebu se pojavio oblačak. Radio Valjevo je, pouzdano, i odlikovano za pouzdano izveštavanje, javilo da je oboren neprijateljski avion. Celo Valjevo se srgalo da ‘vata pilota, ispostavilo se da je oboren naš avion.
Reč autora knjige:

“Najednom je nastao neviđeni kovitlac NATO agresorske eskadrile, svih 16 aviona se dalo u odstupnicu, 16 super letilica ustuknulo je pred jednom našom letilicom, u uzlaznoj vertikali bežalo u visinu pred vitezom u MIG-u 29. Jedan srpski pilot gonio je pred sobom 16 kukavnih pilota NATO alijanse, baš kao kad jedan golub goni 16 jastrebova, što jeste čudo neviđeno i dostojno da postane ep. Takvo herojstvo, jedan protiv 16, retko beleže stranice istorije sveta, a Valjevci su tog prolećnog dana gledali tu nesvakidašnju istoriju, koju će zapisati i vreme i večnost za nezaborav…”

Milenko je rođen u porodici Milorada i Radmile Pavlović, u selu Gornjem Crniljevu 5. oktobra 1959. godine. Prva 4 razreda osnovne škole završio je u rodnom mestu, a sledeća 4 u Osečini. Srednju vojnu školu je završio u Mostaru. Iako je najpre odbacio tu mogućnost, kasnije se ipak odlučio za profesiju vojnog pilota.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije zatekla ga je na dužnosti komandanta 204. lovačkog puka, čije je sedište bilo izmešteno u Staru Pazovu. Letačka tehnika je bila na izuzetno slabom nivou održavanja i nesigurna. Do tog 4. maja nekoliko aviona je izgubljeno usled raznih kvarova koji su se obično dešavali neposredno po uzletanju. Većina pilota je uspela da se spase, poginuo je jedino major Zoran Radosavljević.

Tog, 4. maja 1999. oko 12 časova primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije Krušik, kao i na vojna skladišta u selu Pričević. Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, potpukovnik Pavlović je telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži i umesto njega je on poleteo ka Valjevu sa svojim avionom MiG-29, № 18109.

Pavlović se upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem ali je, ubrzo, oko 12:45, bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle te ih on nije ni primetio. Poginuo je još u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica. Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju.

Bio je to poslednji let naših aviona do kraja NATO agresije. On za svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Počivaj u miru nek ti je večna slava. Valjevo će uvek pamtiti HEROJA svog neba.

 

ŽIVOT I SMRT MILENKA PAVLOVIĆA – Živojin J. Grujičić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ŽIVOT I SMRT MILENKA PAVLOVIĆA – Živojin J. Grujičić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0