ZAPISI IZ PODZEMLJA – Fjodor Dostojevski

Br. strana: 125
Povez : Mek
Format : 12×20 cm, ćirilica

Cena: 550,00 RSD
(Popust: 29 %)
Cena na sajtu:
390,00 RSDUšteda: 160,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ZAPISI IZ PODZEMLJA – Fjodor Dostojevski

Jedan od prvih egzistencijalističkih romana u istoriji svetske književnosti, Zapisi iz podzemlja predstavljaju zabeleške gorkog, izolovanog i nepouzdanog pripovedača. Zasnovan na jedinstvu dva suprotstavljena kompleksa, kompleksa inferiornosti i kompleksa superiornosti, čovek iz podzemlja je u socijalnom smislu neprihvaćen, neostvaren, siromašan, ali je, kako se njemu čini, u duhovnom i intelektualnom pogledu superioran u odnosu na ostale. Istovremeno labilan i osion, on spada u red najomiljenijih antijunaka među svim likovima Fjodora Dostojevskog.

Zapisi iz podzemlja nastali su 1864. godine i mnogi upravo ovu knjigu određuju kao prvo egzistencijalističko delo. Od dana kad je nastala pa sve do danas utiče na velike pisce i velika dela. Niče, Kami, Sartr i Bulgakov su samo jedni od onih kod kojih se tragovi Dostojevskog kao ključni mogu pronaći.

To dovoljno govori o značaju ove nevelike knjige koja se nikako ne može lako okarakterisati, pa čak ni na onom osnovnom, žanrovskom, nivou.

Ako bi nekad i nekako trebalo da kažemo koji pisac nam prvo pada na pamet kad se spomene reč klasik, morali bismo da priznamo da je to Dostojevski, a među njegovim delima koja zaslužuju ovaj status, svakako i Zapisi iz podzemlja.

Sva dela ovog ruskog književnika mogu se svrstati u tu kategoriju klasika – dela koja bi bar jednom u životu trebalo pročitati jer zadiru u ono suštinsko ljudskog življenja. Zapisi iz podzemlja nisu izuzetak, a moglo bi se reći da se u ovoj knjizi anticipira sve ono što će svoj vrhunac naći u kasnijim radovima, poput Zločina i kazne i Braće Karamazovih.

ZAPISI IZ PODZEMLJA – Fjodor Dostojevski

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ZAPISI IZ PODZEMLJA – Fjodor Dostojevski”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara