ZAČINSKE I LEKOVITE BILJKE u organskoj bašti – Snežana Ognjenović

Br. strana: 120, crno bele ilustracije biljaka
Povez : Mek
Format : 14,5×20,5 cm, latinica

Cena: 650,00 RSD
(Popust: 15 %)
Cena na sajtu:
550,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ZAČINSKE I LEKOVITE BILJKE u organskoj bašti – Snežana Ognjenović

Knjiga „Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti“ opisuje gajenje 32 lekovite i začinske biljke uz veliki broj saveta kako da formirate bašticu sa začinskim biljem na otvorenom ili na vašoj terasi.

Autor knjige je Snežana Ognjenović dugogodišnji instruktor organskog baštovanstva i promoter organske poljoprivrede.

Brojne začinske, aromatične i lekovite biljke su se vekovima sakupljale iz prirode ili gajile u baštama a znanja i iskustva o njihovoj lekovitosti i primeni prenosila sa kolena na koleno i bila osnova tradicionalne narodne medicine i ishrane.
Kako je sve više baštovana okrenuto gajenju voća i povrća po ekološkim principima, lekovito i začinsko bilje je nezaobilazni deo organskih baša i naših okućnica. Jedne biljne vrste pomažu povrću da ostane zdravo, druge nas leče a treće uveseljavaju svojim rascvetalim glavicama.

Skoro sve biljke u našoj bašti mogu boiti korisno iskorišćenje i upotrebljene. Njihovim negovanjem i odvajanjem prostora gde će nesmetano rasti može se stvoriti najmirisniji i najopojniji kutak.

U ovoj knjizi saznaćete, naučiti i upoznati se sa 32 začinske i lekovite biljke, njihovim izgledom, staništem, gajenjem, lekovitim svojstvima i upotrebi u kuhinji.

Sejanjem i sađenjem ovih biljnih vrsta imaćete uvek svež i dostupan material za pripremanje  najraznovrsnijih jela, lekovitih i osvežavajućih čajeva, domaćih kozmetičkih preparata.

Sadržaj knjige ZAČINSKE I LEKOVITE BILJKE u organskoj bašti – Snežana Ognjenović:

  • Značaj i priprema začinskog i lekovitog bilja
  • Planiranje organske začinske baste
  • Setva, sađenje I nega biljaka
  • Gajenje začinskog i lekovitog bilja
  • Lekovita svojstva bilja u vašoj bašti
  • Korišćenje začinskog bilja u kuhinji

Začinsko i lekovito bilje vrlo je pogodno za gajenje po principima organske poljoprivrede iz nekoliko razloga – lako se gaji, lepo izgleda i u mnogim slučajevima nema problema sa napadom štetočina i bolesti.Pored toga, gajenje začinskog i lekovitog bilja povećava raznovrsnost bašte, što je jedno od načela organskog sistema proizvodnje.

Biljke u saksijama – mnoge vrste začinskog i lekovitog bilja veoma dobro uspevaju u saksijama. Koriste se saksije različitih veličina na čije dno je potrebno staviti malo kamenja, a preko toga, saksiju do vrha napuniti odgovarajućim supstratom.

Lekovito bilje obuhvata biljke koje se koriste za konkretne svrhe zbog svojih kulinarskih, medicinskih, aromatičnih i ukrasnih svojstava.Sadite biljke po sopstvenom ukusu, birajte ih zbog mirisa, lišća, kulinarskih svojstava ili jednostavno zbog lepote. Začinsko i lekovito bilje možete mešati i sa cvećem, žbunjem i povrćem, što su poželjne kombinacije u uslovima organske poljoprivrede.

ZAČINSKE I LEKOVITE BILJKE u organskoj bašti – Snežana Ognjenović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ZAČINSKE I LEKOVITE BILJKE u organskoj bašti – Snežana Ognjenović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0