VODIČ ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA za 2020 – Snežana Ognjenović

Br. strana: 252
Povez : Mek
Format : 14,5×20,5 cm, latinica

Cena: 990,00 RSD
(Popust: 25 %)
Cena na sajtu:
740,00 RSDUšteda: 250,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

VODIČ ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA za 2020 – Snežana Ognjenović

Ovaj priručnik je namenjen svima onima koji se tek upoznaju sa gajenjem plodova za sopstvene potrebe kao i baštovanima koji su se već oprobali u gajenju organskog povrća, začina i voća.

Priručnik pred vama predstavlja spoj kalendara radova i setvenog mesečevog kalendara. Na samom početku čitalac se upoznaje sa neophodnim preduslovima za gajenje zdravog voća i povrća, uticajem klime, sunca i njegovog satelita meseca. Vodič, iz meseca u mesec podseća čitaoca na brojne poslove koje je neophodno sprovesti kako bi se dobili i sačuvali zdravi plodovi voća i povrća, lekovito i začinsko bilje.  Takođe, čitalac tj. korisnik popunjavanjem lista i upitnika on se priprema za proizvodnju i prati rezultate svoga rada.

U skladu sa višegodišnjim iskustvom u primeni lunarnog kalendara autorka priručnika Snežana Ognjenović , iz meseca u mesec, vodi baštovane i proizvođače kroz brojne poslove (setvu, sađenje, ubiranje plodova, zaštitu, đubrenje…).

Velika pomoć baštovanu u obavljanju svakodnevnih poslova.

Godišnji lunarni kalendar radova koji će vam pomoći da iz svoje bašte dobijete više, zdravije i kvalitetnije voće, začinsko i lekovito bilje.

Planirajte sa nama novu baštensku sezonu uz ovu knjigu – priručnik.

Sadržaj priručnika VODIČ ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA za 2020 – Snežana Ognjenović:

  • Godišnji i mesečni kalendar radova
  • Vodič kroz planiranje proizvodnje
  • Vođenje dnevnika
  • Veliki broj korisnih saveta

 

Autorka dodaje da bašta može da bude i izvor zdravlja, jer je dokazano da boravak na otvorenom i rad sa biljkama povoljno utiče na kardiovaskularne probleme, depresiju, nesanicu, a odražava se i na poboljšanje opšteg stanja osobe koja se time bavi. Može da bude i rekreacija i relaksacija za one koji uživaju u zelenilu i miru, kao i konakt sa prirodom za generacije koje su odrasle na asfaltu i nemaju rođake na selu.

“Baštovanstvo je odličan hobi i uči se celog života, jer treba savladati rast i razvoj velikog broja biljnih vrsta, tehnike uređenja vrta. Deca naročito vole rad sa biljkama, sejanje, sađenje, tako da je baštovanstvo i zajednička zanimacija svih članova porodice. I na kraju, ne manje važno, podizanjem organskih bašti mi dajemo doprinos zaštiti čovekove okoline, zemljišnih i vodnih resursa i doprinos očuvanju retkih, starih povrtarskih i voćarskih vrsta i sorti”, tvrdi Snežana.

Kako doći do svoje bašte?

Autorka knjige smatra da je najvažnije da baštovan obezbedi zdravo, nezagađeno zemljište (na kojem nisu korišćena sintetička sredstva za đubrenje i zaštitu) udaljeno od izvora zagađenja (saobraćajnica, industrijskih pogona i tako dalje). Dodaje da bi idealno bilo da se na zemljištu površine desetak ari formira povrtnjak, deo za voće, ukrasni vrt i deo za uživanje i rekreaciju.

“Sam povrtnjak može da zauzme od 20 do 400 m2, što znači da na manjoj površini mogu da se gaje začini, salate i manji broj biljnih vrsta, a ukoliko ima prostora i da se proizvede sve što je potrebno u toku godine i da se napravi zimnica. Organska bašta je i baštica na terasi, u zaštićenom prostoru, u žardinjeri ili bilo kojoj drugoj posudi ili kontejneru. Bitno je da se poštuju principi i metode organskog baštovanstva”, kaže Ognjenović

VODIČ ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA za 2020 – Snežana Ognjenović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “VODIČ ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA za 2020 – Snežana Ognjenović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik
0