OLIVERA LAZAREVIĆ kći Lazareva – sultanija Bajazita I – Vojislava Latković

Br. strana: 343, sa dodatkom slika
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica
Edicija: Žene koje su stvarale istoriju

                                                                                                                

Cena: 660,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
530,00 RSDUšteda: 130,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

OLIVERA LAZAREVIĆ kći Lazareva – sultanija Bajazita I – Vojislava Latković

Knjiga o jednoj od najtragičnijih ličnosti u našoj istoriji – Oliveri Lazarević, kćerki kneza Lazara koju je majka iz vlastelinskih razloga udala za ubice njenog oca. Prvo princeza, a potom jedna od haremskih sultanija,

Srpska princeza Olivera Lazarević, najmlađa kći Svetog kneza Lazara i kneginje Milice, provela je 12 godina u turskom haremu, kao supruga sultana Bajazita I. Svojim uticajem na sultana pomagala je srpskom narodu da preživi burna vremena posle Kosovskog boja. Kasnije je bila dragceni savetnik i pratilac svoga brata despota Stefana i jedna od prvih stanovnica Beograda kao srpske prestonice. O njenom životu govori ova knjiga.

Olivera – žrtveno jagnje Kosovske bitke

Srbijom je posle Kosovske bitke, uz pomoć malobrojne preživele vlastele, u ime maloletnog sina Stefana, upravljala kneginja Milica. Miličinoj vlasti se suprotstavljao njen zet Vuk Branković. Ugrožen neposredno od Turaka i tako pristalica saveza sa Ugrima, Vuk je odbijao Miličinu prevlast u porodičnom savezu. Milica je ipak sklopila mir sa Turcima prihvatajući vazalnost Bajazitu I, zbog toga što su Mađari napali Srbiju sa severa.

Krajem 1389. godine, održan je Državni sabor na kome je, uz saglasnost kneginje Milice, vlastele, državnih činovnika, patrijarha i arhijereja srpske crkve doneta odluka o sklapanju mira sa Turcima i o stupanju u vazalske odnose prema njima. To je podrazumevalo pre svega veliki novčani danak Turcima, pomoć u ljudstvu za potrebe turske vojske, ali i davanje najmlađe Miličine kćeri Olivere u harem sultana Bajazita I. Ova poslednja obaveza bila je upravo zalog za ispunjenje prethodne dve. Oliveru su u Bajazitov harem, u proleće 1390. godine, po dogovoru morala odvesti oba brata, kneževići Stefan i Vuk. Harem se u to vreme nalazio u novoj, evropskoj prestonici Osmanlija, Drenopolju, današnjem Jedrenu. Prema legendi, put princeze Olivere od Kruševca do Jedrena, srpski narod posuo je ružama.

O autorki:

Njene knjige sa biografijama poznatih žena srpske i crnogorske istorije doživele su mnogobrojna priznanja i popularnost najviše kod čitalačke publike koja voli romane sa verodostojnim sadržajem iz naše istorije.

Autorka prepoznatljiva po objavljivanju romana o znamenitim ženama iz nacionalne i istorije Balkana, obradovala je publiku još jednom pričom o jednoj od najtragičnijih ličnosti u našoj istoriji.

Olivera Lazarević, kćer kneza Lazara bila je Vojislavi inspiracija da opiše tadašnje vreme puno tragičnih sudbina i događaja kroz koje su prolazile srpske princeze koje su zbog vlastelinskih razloga udavane za turske sultane.

Nakon Kneginje Ljubice, Mare Branković i kraljice Jelene Savojske, Vojislava Latković u novom romanu otkriva biografiju i Olivere Lazarević. Da su žene u istoriji imale značajne uloge potvrđuje I autorka romana.

Specijalnost ove književnice su pesme za decu I biografije poznatih žena srpske i crnogorske istorije pa je tako do sada objavila 16 romana o znamenitim ženama iz nacionalne i istorije Balkana.

OLIVERA LAZAREVIĆ kći Lazareva – sultanija Bajazita I – Vojislava Latković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “OLIVERA LAZAREVIĆ kći Lazareva – sultanija Bajazita I – Vojislava Latković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni