SVETA GORA I HILANDAR – Vladimir Ćorović

Br. strana: 212
Povez : Mek
Format : 14×20 cm, ćirilica

Cena: 790,00 RSD
(Popust: 18 %)
Cena na sajtu:
650,00 RSDUšteda: 140,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

SVETA GORA I HILANDAR – Vladimir Ćorović

Najvažnija sredina za vaspitanje i duhovno izgrađivanje monaškog sveta, glavnog nosioca srednjovekovne hrišćanske kulture, bila je ne samo za Balkansko poluostrvo, nego za ceo pravoslavni istok nesumnjivo Sveta Gora.

Sa svojih dvadeset velikih manastira, sa više desetina skitova i ćelija, sa nekolike hiljade monaha, svi isključivo posvećeni Bogu i molitvi, sa strogim isključenjem ženskog sveta i sablazni gradskog života, ona je bila glavno mesto, u kome se sticalo znanje, i teorijsko i praktično; gde su živeli čuveni starci, čiji su primeri imali da svetle i vode; gde su nalazili mnogobrojni pisci i knjigoljupci, koji su razvijali smisao za duhovni život…

Nesporno, Vladimir Ćorović je bio pre svega i iznad svega – radoznao istoričar. Zavidno znanje klasičnih jezika i staroslovenskog upućivalo ga je na proučavanje starije srpske, jugoslovenske i balkanske istorije i kulture. Znanje svetskih jezika, ljubav prema arhivima, usmeravali su ga jednako i put proučavanja novije istorije i kulture. Tokom nedugog života, poginuo je u pedeset šestoj godini, napisao je brojne knjige, množinu obimnih studija i rasprava. Tačan popis njegovih manjih radova rasturenih po periodici, ne samo onoj stručnoj gde se prirodno očekuju, kao i po dnevnim listovima – ne može se još uvek pouzdano načiniti.

Život Vladimira Ćorovića:

U političkom pogledu Vladimir Ćorović je aktivan čitavog života. Osvedočeni je protivnik austrougarske i nemačke politike na Balkanu, kasnije beskompromisni protivnik fašizma. Zbog političkih stavova, zbog naučno-istorijskog rada kojim je dokazivao odgovornost Austrougarske i Nemačke za Prvi svetski rat, kao i usled činjenice da je bio istaknuti čelnik međunarodne masonerije – Treći Rajh ga je osudio na smrt. Namah po ulasku nemačkih trupa u Beograd, Gestapo je došao da ga hapsi i pleni njegovu imovinu: rukopise, prepisku, biblioteku. Velika Ćorovićeva biblioteka završila je u Nemačkom znanstvenom institutu u Beogradu. Prihvatio ju je tadašnji direktor instituta, srpski zet i veliki prijatelj srpskoga naroda, izuzetni poznavalac srpske književnosti – Alojz Šmaus. Po njegovom naređenju, Ćorovićeve knjige su posebno inventarisane i čuvane kao zasebni fond u Institutu u, kako je govorio Šmaus, “iščekivanju boljih vremena”. Ćorovićevi rukopisi i obimna prepiska odneti su u Berlin na detaljnu pretragu. Neposredno po oslobođenju Beograda, deo Ćorovićeve biblioteke je razvučen, jer su u početku oslobodioci mislili da je reč o svojini okupatorovog instituta. Nakon završetka Drugoga svetskog rata povraćen je u Beograd veliki deo Ćorovićeve rukopisne ostavštine: većina rukopisa i znatan deo prepiske. Pre nego što su rukopisi i korespondencija bili vraćeni porodici, veći broj rukopisa bio je uzapćen.

SVETA GORA I HILANDAR – Vladimir Ćorović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SVETA GORA I HILANDAR – Vladimir Ćorović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni