SUMNJIVO LICE – Branislav Nušić

Br. strana: 92
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 790,00 RSD
(Popust: 18 %)
Cena na sajtu:
650,00 RSDUšteda: 140,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

SUMNJIVO LICE – Branislav Nušić

Popularna komedija za decu i odrasle, u kojoj Nušić ismeva korumpiranu vlast i nepismenost ljudi na visokim pozicijama. U malom provincijskom mestu pojavilo se sumnjivo lice, pa je celokupan aparat lokalne vlasti angažovan na njegovom hvatanju. U toku potrage se saznaje da opasan sumnjivi čovek nije niko drugi do budući načelnikov zet, koji se, iz straha od roditelja svoje Marice, prijavio pod lažnim imenom. U ovom nezaboravnom Nušićevom delu, likovi poput Jerotija, Đoke, Marice i Viće prave niz interesantnih i komičnih scena, koje će vas zasigurno zabaviti i nasmejati.
Komedija Sumnjivo lice”, spada u društveno satirične komedije. Glavna ideja pisca je da ismeje društvo u kome živi, državni aparat i bahate, korumpirane državne činovnike. Završena je 1888. god.  i Nušić je odneo tadašnjem upravniku „Kraljevskog srpskog narodnog pozorišta” u Beogradu. Iako se upravniku delo veoma svidelo, on je očinski posavetovao Nušića da ga spali jer se u komadu puta  spominjala reč dinastija, i to ne na mnogo pažljiv i lojalan način. Nušić se vratio kući i stavio rukopis u fijoku, čekajući neka povoljnija vremena. I čekalo se punih 35 godina.  Ova komedija prvi put je prikazana u beogradskom pozorišta 29. maja 1923. godine. Ona spada u društveno satirične komedije, a glavna ideja pisca je da ismeje državni aparat, sve  korumpirane i bahate državne činovnike, njihovu nesposobnost,  nepismenost i nestručnost u obavljanju državnih poslova. Vreme radnje je vreme dinastije Obrenovića, a mesto radnje neimenovana varošica, negdje u Srbiji. Likovi u komediji su veoma zanimljivi čitaocu. Oni su tipični predstavnici vlasti. Radi lične koristi, verni su samo dinastiji, smatraju da je njihova služba značajna. Umišljeni su i ne odlikuju ih moralne osobine. Isprazni i duhovno siromašni. Ne prezaju ni od čega kako bi postigli svoje niske ciljeve.

Pored glavnih likova, kapetana Protića, pisara Viće i Žike, javljaju se i drugi likovi koji u potpunosti oslikavaju stanje u ondašnjoj Srbiji, a to su sreski policijski pisar Milisav, „sreski špijun” Aleksa Žunić, gazde Spasa i Miladin, pandur Joca, praktikant Tasa, jedini pozitivni likovi u komediji su kapetanova kćerka marica i njen momak Đoka.

Branislav Nušić (8. oktobar 1864 – 19. januar 1938), srpski pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji, i istaknuti fotograf amater. Takođe je radio kao novinar i diplomata.

SUMNJIVO LICE – Branislav Nušić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SUMNJIVO LICE – Branislav Nušić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara