STEFANOV KRST – Stefan Ješević

Br. strana: 445
Povez : Mek
Format : 14,5×20,5 cm, ćirilica

Cena: 935,00 RSD
(Popust: 21 %)
Cena na sajtu:
740,00 RSDUšteda: 195,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

STEFANOV KRST – Stefan Ješević

Srednji vek se povezivao sa idejom burnog vremena prepunog preokreta i neočekivanih događaja.

Roman Stefana Ješevića potvrđuje ovakvo viđenje ovog dela srpske istorije.

Prateći Stefana Prvovenčanog, protagonistu ovog dela, čitalac zakoračuje u svet davnih dešavanja – sukobljavanja, mirenja, pregovaranja, nadmudrivanja, spetkarenja, trgovanja. Vladarski presto kao zakonski uzrok razdora u porodici istovremeno postaje i nagrada i kazna za glavnog junaka.

Hoće li Stefan Prvovenčani postati vladar Srbije dostojan slave i hvale kakvu je uvažavao njegov otac Stefan Nemanja?

Hoće li odoleti pritiscima sa istoka i zapada kako bi sačuvao jedinstvo srpske zemlje ?

Na srpski presto došao je spletom istorijskih događaja, tuđom zaslugom – ali je zato sve ostalo bilo isključivo plod njegovih sposobnosti. U doba kada je svako sa svakim ratovao, ovaj prvi krunisani srpski kralj uzdao se u pamet i diplomatsku veštinu pre nego u golu snagu.

Upravo vladarska smelost i široko obrazovanje omogućili su Stefanu Prvovenčanom da svaki istorijski događaj svoje epohe preokrene u korist sopstvenog kraljevstva. Zahvaljujući mudro vođenoj politici, on je u istoriji ostao zapamćen kao vladar koji je znao kako da osvoji i, još važnije, kako da sačuva ono što je stekao.

Stevan Ješević svojom izuzetnom sposobnošću ka verodostojnom pripovedanju i svojim poznavanjem srpske istorije čitaocima priređuje nezaboravan izlet u davnu prošlost.

Oživljeni junaci koji iskrsavaju u našoj mašti čine se ništa manje stvarnim i delom sveta kome mi pripadamo.

Stefan Prvovenčani, Stefan Nemanja, Vukan i Rastko samo su neki od njih, koji, govoreći svoje sudbine u pero autora ovog romana, uče buduće naraštaje nezaboravu.

Mesecima je Stefan po dvoru hodio u žalosnim haljinama, nem od bola i tuge na vest, koja mu je po Božiću stigla iz Dubrovnika, da je njegova mila Jela umrla na porođaju. Svoju žalost nije krio, zatvorio se nekoliko dana u svoje odaje da patnju sagleda sam, a onda se zaputio u njihovu bačiju u šumama Golije, na tihovanje, gde je proveo punih četrdeset dana po njegovom računanju vremena, a u zbilji nije ga bilo puna dva meseca na dvoru u Rasu. Ležao je u dubokom snegu, ne osećajući kako ga smet pokriva. Grejala ga je, hranila i pojila, sama pomisao na Jelu, njene tople oči puni zagrljaj. Tek kada je počeo bivati svestan saznanja da je na porođaju ostalo i muško dete, živo i zdravo, tugu je mogao odbaciti. Jela je želela da mu daju ime Predislav, i tako će biti. Jelu je ožalio celim srcem i uputio se nazad na dvor. Valja mu činiti za to njihovo zajedničko dete, a sigurno su ga se i sinovi Radoslav i Vladislav uželeli….

Sadržaj knjige:

  • Predstavljanje
  • Teodor se pokaza
  • Pohodi
  • Zapis
  • Ponos
  • Božije promisli
  • Proročanstvo
  • Iskušenja
  • Prvovenčani

STEFANOV KRST – Stefan Ješević

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “STEFANOV KRST – Stefan Ješević”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0