fbpx

ŠTA SAM VIDEO U VELIKIM DANIMA – Arčibald Rajs

Br. strana: 220
Povez : Mek
Format : 14×20 cm, ćirilica

Cena: 1.100,00 RSD
Cena na sajtu:
690,00 RSDUšteda: 410,00 RSD

Sadržaj:

ŠTA SAM VIDEO U VELIKIM DANIMA- Arčibald Rajs

Knjiga “posvećena onima koji se nisu vratili iz Prvog svetskog rata”.

Rodolf Arčibald Rajs (1875-1929) dao je veliki doprinos upoznavanju sveta sa junaštvom srpskog naroda i njegove uloge u Prvom svetskom ratu. Beleške koje je vodio, dopise koje je slao švajcarskim, francuskim i holandskim listovima, sabrao je u ovom jedinstvenom svedočanstvu o Prvom svetskom ratu. Knjiga je pisana izvanrednim stilom, a istina o teškim vremenima za Srbe ima svoja mnogobrojna lica i u današnjem dobu.

Ova knjiga je posvećena srpskom vojniku iz Velikog Rata, onom vojniku koji je sve upoznao, najveću slavu i najveće stradanje. Nju treba da dopuni jedna druga knjiga, posvećena vojniku „sa unutrašnjeg fronta”, ako se to može tako da nazove, tj. svima onima, većim delom skromnima i malima koji su stradali i umrli u zemlji bivše kraljevine i na jugoslovenskoj zemlji, tada još pod austro-ugarskom vlasti, i od kojih su osvajači i ugnjetači stvorili mučenike. Oni su stradali i umrli, ne upoznavši slavu. Njihova zasluga je tim veća. Vojnik iz Velikog Rata i mučenik iz unutrašnjosti jedini su ostvarili san starih, jedino oni su stvorili veliku ujedinjenu Kraljevinu, u kojoj su udruženi braća Hrvati, Srbi i Slovenci.
Žrtvujući se za ovaj veliki cilj, ovi tvorci tražili su samo jednu stvar: da oni koji se koriste njihovim žrtvama budu njih dostojni i da dovrše uzvišeno delo koje su počeli u patnji i u krvi. Da li je stvarnost osveštala ove želje koje su trebale da budu sveta dužnost za sve? Kao iskreni prijatelj zemlje, primoran sam da u to posumnjam. – Arčibald Rajs Počasni kapetan srpske vojske

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ŠTA SAM VIDEO U VELIKIM DANIMA – Arčibald Rajs”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik
0