SRPSKI NAROD I SOLUNSKA OFANZIVA – Milan Đ. Nedić

Br. strana: 130
Povez : Mek
Format : 11,5×20 cm, ćirilica

Cena: 550,00 RSD
(Popust: 18 %)
Cena na sajtu:
450,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

SRPSKI NAROD I SOLUNSKA OFANZIVA – Milan Đ. Nedić

Danas, (misli Nedić na godinu 1932), kada se u inostranstvu, posle 14 godina ponova pokušava od neprijatelja naših, pa čak i od nekojih prijatelja da se za ishod svetskoga rata solunska ofanziva potceni; i da se uloga i značaj srpske vojske u tome pokretu okarakteriše »sitnom uslugom saveznicima.

Dužnost je nas, učesnika u tome delu da najpozvanijem sudiji za ocenu ovoga pokreta – Istoriji stavimo na raspoloženje svoju reč istine.

Takvu reč naći ćete u ovoj knjizi.

Ona će vas obavestiti o:

  • Solunskoj ofanzivi i značaju njezinome za ishod svetskoga rata;
  • Kakvu su ulogu u tome pokretu imali Srbi;
  • koliko je i kakvih žptava podneo i na tome delu cpncku narod;
  • Ko je na tome poslu bio uz nas, a ko protiv nas;
  • I koliko su nam prijatelji bili korisni, a neprijatelji štetni.

Iz saznanja o tome doći ćete i sami do zaključka da je ovaj veliki pokret s juga na sever uglavnome delo nas Srba, delo – naroda epskoga viteštva, velike vere, velikih patnja i velikih stradanja. Naroda koji je bio tri godine pogreben pod teškom pločom Austro – Nemaca i Bugara. Naroda koji je 1918 godine uspeo da razbije tu ploču i da poslednjim naporima svojim prokrči put ostvarenju svoga vekovnog sna i postigne svoje oslobođenje i ujedinjenje.

Pokolenje koje je to veliko delo prihvatilo od ratničkog naroda – to smo mi.

Na nama je da ove tekovine naroda, večito puškaranog i vešanog, ali nikada nepobeđenog, sačuvamo za sve i za svagda onako jednostavno i onako nedeljivo, kako ih je naš ratničku narod zamišljao i hteo, kada je 1918 ponova s obala Jegejskoga Mora hitao u smrt.

Mi koji smo jednom izgubili otadžbinu, jeli gorak izgnanički hleb i okusili svu raskošnu svirepost sudbine, znamo da se ljubav prema otadžbini ne može ni stepenovati ni zamenjivati. Otadžbina se voli iznad svega i više svega.

U životu se nalaze stvari koje ushićavaju oko u srce, ali se nikada nisu mogle naći i stvari kojila bi se mogla zameniti otadžbina.

Oni, pak, koji drugačije misle i rade, neka pročitaju ovu knjigu.

U njoj će naći dubokoga smisla za život i najjačeg uverenja da se otadžbini najbolje služi, kada se čuvaju i poštuju dela onih koji su i živeli i umirali za buduća pokolenja i za buduća materijalna i duhovna dobra naroda svog.

Ovim rečima veliki srpski patriota, đeneral Milan Đ. Nedić, započinje ovu knjigu, a one govore SVE!

04 februara  1946. godine predsednik vlade Srbije u Drugom svetskom ratu, pod okupacijom, general Milan Nedić je, prema zvaničnoj verziji Komunističke partije Jugoslavije, izvršio samoubistvo tokom istražnog postupka. U međuratnom periodu nalazio se na mestu načelnika Generalštaba i ministra vojske i mornarice, a u vreme invazije Nemačke komandovao je Trećom grupom armija. Njegova uloga se različito tumači u istoriografiji, od teze da je bio izdajnik u službi okupatora,do teze da je u pitanju tragična figura – čovek koji je svesno žrtvovao ugled preuzevši funkciju šefa vlade u okupiranoj zemlji kako bi, koliko je to moguće, ublažio tragediju srpskog naroda. Nesumnjivo je da su organi njegove vlade u najtežim uslovima zbrinuli one koji su umakli od hrvatskih ustaških zločina u “Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, kao i sa drugih okupiranih teritorija, ukupno više stotina hiljada ljudi (oko 500.000 odraslih i 86.000 dece). Učestvovao je u oslobodilačkim ratovima koje je vodila Srbija 1912.-1918. i iz njih je izašao kao veoma ugledan. Dela: “Srpska vojska i solunska ofanziva”, “Srpska vojska na albanskoj golgoti”, “Kralj Aleksandar I ujedinitelj”.

SRPSKI NAROD I SOLUNSKA OFANZIVA – Milan Đ. Nedić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SRPSKI NAROD I SOLUNSKA OFANZIVA – Milan Đ. Nedić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0