SRPSKA TRILOGIJA 1-3- Stevan Jakovljević

Br. strana: 300+306+476
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Sadržaj:

SRPSKA TRILOGIJA 1-3- Stevan Jakovljević

Srpska trilogija je najpoznatije delo srpskog akademika Stevana Jakovljevića. U pitanju je dokumentarna proza posvećena srpskoj vojsci i narodu u Prvom svetskom ratu.

SRPSKA TRILOGIJA 1-3- Stevan Jakovljević  sastoji se iz tri dela:

Prva knjiga:  Devetstočetrnaesta
Druga knjiga:  Pod krstom
Treća knjiga:  Kapija slobode

Knjiga SRPSKA TRILOGIJA 1-3- Stevan Jakovljević predstavlja svojevrsnu romansiranu istoriju I svetskog rata.
Stevan Jakovljević bio je beogradski univerzitetski profesor, biolog, i učesnik oba svetska rata. Pisao je čvrsto i realistično – baš kao čovek koji opisuje ono što je video i u čemu je učestvovao. Pisao je ovako u svom romanu “Srpska trilogija” Stevan Jakovljević o prelasku srpske vojske preko Albanije, plašeći se pomalo zaborava sopstvenog naroda kada su u pitanju velike žrtve koje je podneo. Pored toga što možda na najbolji način opisuje sve strahote, užase, poraze i pobede srpske vojske tokom Prvog svetskog rata, ova knjiga nastoji i  da spreči zaborav i postane svojevrsan spomenik herojima rata.

Stevan Jakovljević koji je kao oficir srpske vojske učestvovao u Prvom svetskom ratu želeo je da ostavi jedno svedočanstvo i sećanje na događaje iz prve ruke, sa prve linije fronta. Dok čitate knjigu možete osetiti miris baruta i prašine koja zatim pada sa ivice zaklona u kome se nalazite i čuti eksploziju koju stvaraju artiljerijske granate. Sve je u ovoj knjizi stvarno i zato je lako poverovati da se nalazite na frontu devestočetraneste ili da prelazite neprohodne albanske gudure na putu do Krfa i nazad. Sam autor je svedočio da se sve iz knjige zaista desilo i da je nastalo na osnovu ličnih zapažanja, svedočenja učesnika određenih događaja kao i  orginalnih dokumenata.

Knjige iz iste oblasti:

Izbornik

Vesela knjiga Email

Vesela knjiga Viber

WhatsUp

Facebook messinger

0