SRBIJA opis zemlje, naroda i države – prof. Vladimir Karić

Br. strana: 936
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 2.400,00 RSD
(Popust: 17 %)
Cena na sajtu:
2.000,00 RSDUšteda: 400,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

SRBIJA opis zemlje, naroda i države – prof. Vladimir Karić

Fototipsko izdanje iz 1887 godine.

U knjizi pod nazivom SRBIJA – OPIS ZEMLJE, NARODA I DRŽAVE, čiji je autor VLADIMIR KARIĆ (1848-1894), objavljenoj davne 1887. godine, nalazi se prva klimatografska skica Srbije, odnosno jedan od najstarijih prikaza klime Srbije.

Profesor Vladimir Karić je studiozno, pregledno, oblast po oblast, predstavlja čitaocu Srbiju iz 1890 godine, pa znajući kakva je sada papazjanija oko toga čime treba da se bavi ovaj narod – bilo bi dobro razmotriti šta je doprinelo privrednom i kulturnom napretku, koji su to resursi bili tada i ostali sada, da li je Vojvodina žitnica Evrope, da li je voće naša sudbina (bila to šljiva nekad ili malina, kupina, oblačinska višnja sada).

Rad je veoma studiozan, potpun, pregledan, jasan i dostupan tj. čitljiv.

Iz sadržaja knjige:

–          Zemlja i njena priroda ( položaj, veličina, granica, visinski oblik, rečna mreža, klima, geologija Srbije, biljni i životinjski svet,

–          Narod– etnografija ( poreklo i razmeštaj, telesne osobine naroda, način življenja i običaji, nošnja tj. Odelo, kuće, sela i varoši, seljani i varošani, porodica i sopstvenost, običaji, melodije narodnih pesama i igara, svirke i igre, jezik, narodni duh i osećanje, naseljenost i kretanje stanovništva, prosvetno , moralno i privredno stanje / poloprivreda, stočarstvo,   lov, rudarstvo, industrija, trgovina,   /, umetnost, saobraćajna sredstva, pošta i telegraf, . .)

– Država ( postanak države i njena uređenja, grb kraljevine Srbije, istorija postojanja Srbije, oblik državni i ustav, državna uprava, država i škola, država i crkva, država i deljenje pravde, država i vojska, državno gazdovanje, upravna podela i uprava, uticaj državne i upravne organizacije na ukupni razvitak Srbije )

– Predeli i znatna mesta ( Podrinje, Posavina, Beograd i njegova okolina, Pomoravlje, Mlava, Pek, Porečje, Timočka Krajina, . .)

Vladimir Karić (2. novembar 1848 – 8. januar 1894) je bio srpski geograf, pedagog, publicista i diplomata.

Vladimir je rođen novembra 1848. godine u Svetliću, kod Kragujevca. Potiče iz siromašne činovničke porodice i tokom školovanja sam je sebe radom izdržavao. Osnovnu školu je učio u Kragujevcu, a gimnaziju pohađao u Kragujevcu, Šapcu i Beogradu. Pravni fakultet je završio na Velikoj školi u Beogradu 1864-1868. godine. Karijeru je otpočeo u struci, kao praktikant u šabačkom sudu. U istom gradu je neko vreme kao zamena predavao u gradskoj gimnaziji. Godine 1870. postaje pisar Načelstva u Požarevcu. Iste godine prelazi u Šabac, gde započinje višegodišnju karijeru gimnazijskog profesora u tamošnjoj polugimnaziji. Karić je po nekima bio geograf samouk, bez studijske spreme.

Godine 1870. imenovan je za suplenta šabačke niže gimnazije. A nakon polaganja profesorskog ispita 1873. godine prdužava prosvetni rad u Šapcu. Mnogo je uticao na naučna opredeljenja svog učenika iz šabačke gimnazije – budućeg naučnika i akademika Jovana Cvijića. Karić je svojim đacima pokazivao koncepte budućeg udžbenika geografije 1879. godine. Vraća se on 1873. godine u Požarevac, sada kao profesor geografije gimnazije. Kroz nekoliko godina, 1879. dobija ponovo premeštaj u Šabačku gimnaziju. U Beograd dolazi sa službom 1881. godine. Od tada počinje da izdaje nastavne udžbenike iz geografije. U prosveti je Karić ostao do 1888. godine, kada je postavljen na mesto referenta u Ministarstvu prosvete i crkvenih dela. Godine 1879. napisao je udžbenik Zemljopisa – geografije. Ubrzo je svoj udžbenik proširio objavivši Zemljopis u dve knjige. Godine 1881. izabran je za vanrednog člana Prosvetnog saveta. Godine 1882. objavio je knjigu Srpska Zemlja, gde je u geološkom, geografskom i statističkom pogledu opisao teritorije koje su Srbi naseljavali u to vreme. Karić je političko-geografske eseje u kojima je iskazao duboku ljubav prema svojoj zemlji i njenim nevoljama. Godine 1887. napisao je voluminozno delo Srbija u tri toma. Ta knjiga je bila zapaženi eksponat na Svetskoj izložbi u Parizu 1889. godine. Pod pseudonimom `V. Crnojević` objavio je Karić 1889. godine vrednu istorijsko-putopisnu studiju pod naslovom `Carigrad, Sveta Gora, Solun`.

SRBIJA opis zemlje, naroda i države – prof. Vladimir Karić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

1 recenzija za SRBIJA opis zemlje, naroda i države – prof. Vladimir Karić

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SRBIJA opis zemlje, naroda i države – prof. Vladimir Karić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0