SLAVE i običaji kod Srba

kliknite na sliku za 3D listanje odlomka knjige

Br. strana: 385
Povez : Tvrd, eko koža
Format : 23×32 cm, ćirilica
Autor: grupa autora

Cena: 6.600,00 RSD
(Popust: 14 %)
Cena na sajtu:
5.700,00 RSDUšteda: 900,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

SLAVE i običaji kod Srba

Uz kupljenu knjigu: SLAVE i običaji kod Srba poklon knjiga: MISLI O DOBRU I ZLU – Vladika Nikolaj Velimirović

Slave i praznici sakupljeni i predstavljeni u ovoj knjizi svedoče ne samo o duhovnosti srpskog naroda, već i o sačuvanoj bogatoj narodnoj kulturi do naših dana, manifestovanoj u narodnim običajima, predanjima, mitovima i legendama, prenošenoj s kolena na koleno.
Slave i praznici sa simbolikom i strukturom koju nose sa sobom, iako u savremenom dobu dobijaju i novi oblik proslavljanja, u srpskom narodu se poštuju, održavaju i oživljavaju shodno potrebama vremena, kodeksu ponašanja i nastojanju očuvanja identiteta. U ovoj knjizi sabrano je sve što treba da znate o svom duhovnom nasleđu i njen sadržaj vam omogućava da na pravi način očuvate svoju porodičnu tradiciju.

Slavljenje Boga i Njegovih Svetitelja i u drevnoj hrišćanskoj Crkvi i danas u čitavom pravoslavlju, neodvojivo je od zajedničke svete Liturgije u hramu i od zajedničarenja svih vernika u svemu onome što je Božije i što je od Boga blagosloveno.

Sveta krsna slava upravo i ima taj smisao i značaj: da sve okupi i sjedini u jednu pravu bratsku Hristovu zajednicu, u Svetu Crkvu kao Sabor Božiji, kao sabranje dece Božije i u čast Svetih, na spasenje i oboženje, na očovečenje i ohristovljenje, na bogougodno združenje i sjedinjenje sa njima, slavama, i preko njih sa Hristom, večnom i neprolaznom Slavom.

Sadržaj knjige:

  • Slavski običaji i obredi
  • Obredni predmeti
  • Krsne slave (Sve slave po kalendaru)
  • Božić
  • Pokretni praznici
  • Tradicionalne godišnje povorke
  • Običaji i obredi niz života pojedinaca
  • Osnovni pojmovi

Sveta slava, kao opštehrišćansko i svecrkveno slavljenje Boga i Božijih Svetaca, nije samo srpski običaj, jer slavu slave i svi ostali pravoslavni u svetu, ali Sveti Otac Srpski, Sava Ravnoapostolni, dao je Srbima i jednu posebnu srpsku domaću slavu – krsno ime, to jest blagoslovio je srpsku porodičnu slavu: da svaka srpska porodica, svaka kuća i domaćinstvo slavi onoga svetitelja na čiji su dan preci i praoci primili Hristovu veru i krstili se u ime Svete Trojice.

To je srpska krsna slava ili krsno ime, za koje narod s pravom kaže: „Ko Krsno Ime slavi, ono mu i pomaže”! A kada se slavi domaća i porodična slava, ne slavi se opet samo u kući, nego najpre sa ostalim pravoslavnim hrišćanima u crkvi, gde se spominju svi živi i upokojeni, pa tek onda i u domu domaćina. Stoga, pravoslavni hrišćani, od samog Gospoda Hrista primivši Svetu veru i Sveti zavet, slave i proslavljaju Boga i Njegove Svete Ugodnike i Besmrtnike: Presvetu Bogorodicu, Svete Apostole i Mučenike, Svete Oce i Pravednike i tako ovim slavljenjem Boga i Svetitelja, koje je sam Bog proslavio zato što su i oni Boga proslavljali, i oni zadobijaju večnu slavu Božiju i nasleđuju život večni.

I prvi hrišćani su na sličan način slavili slavu, kao što se i danas slavi, i kao što manastiri i crkve danas slave: posle završene svete Liturgije u hramu, svi prisutni idu za jednu zajedničku trpezu ljubavi: svi se zajedno sa sveštenikom pomole Bogu, uz svetu vodicu, sveću i tamjan, zatim se blagoslovi sveto žito i prelomi i prelije vinom sveti kolač, i onda se pomenu svi srodnici na zemlji i na nebu, pa se onda, uz ljubljenje i molitvene želje i čestitanje, svi zajedno uteše za opštom trpezom, onim što je Bog dao i domaćin spremio. A sve to se čini u slavu Božiju i u čast Svetoga čiji se spomen toga dana slavi.

SLAVE i običaji kod Srba

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Uz kupljenu knjigu: SLAVE i praznični običaji kod srba poklon knjiga: MISLI O DOBRU I ZLU – Vladika Nikolaj 

Slave i obicaji kod Srba poklon knjiga

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SLAVE i običaji kod Srba”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara