SEĆANJE IZ RATA – Zvonimir Vučković

Br. strana: 480, sa dodatkom fotografija
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 17×24 cm, ćirilica

Nema na zalihama

Sadržaj:

SEĆANJE IZ RATA – Zvonimir Vučković

SEĆANJE IZ RATA su memoari jednog od najznačajnijih komandanata Ravnogorskog pokreta, odnosno Jugoslovenske vojske u Otadžbini.
Zvonimir Vučković bio je oficir Jugoslovenske vojske. Od 1941. u pokretu otpora Draže Mihajlovića, po činu kapetan, komadant korpusa. Potkraj rata vojni izaslanik u savezničkoj komandi u Italiji. Do 2004. živeo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova knjiga ima dva dela: Sećanja iz rata i Od otpora do građanskog rata. U formi sećanja, Vučković prikazuje svoj život i svoj ratni put, gotovo iz dana u dan, iz svoje oficirske i ravnogorske, ali pre svega ljudske perspektive. Knjiga predstavlja hroniku rata u blizini Draže Mihajlovića, koji je, uz pripovedača, glavni junak tragičnih zbivanja u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.Njegovo kazivanje nije jednostrano i navijačko. Pominju se mnoga imena, mesta, datumi. Dragoceno i zanimljivo svedočanstvo iskrenog rodoljuba i učesnika.

Kapetan Zvonimir Vučković (Bijeljina, 1916. danas živi u Kaliforniji), komandovao je Takovskim četničkim odredom, Takovskom brigadom i Prvim ravnogorskim korpusom.
Vuković dolazi na Ravnu Goru 27. juna 1941. godine Krajem septembra zarobljava nemački garnizon u Gornjem Milanovcu, u oktobru brani slobodnu teritoriju od okupatorskih napada, a već u novembru njegov odred stupa u krvavi građanski rat. U zimu 1941/42. godine Vuković čuva generala Dražu Mihailovića od nemačkih potera, potom dve godine suvereno vlada Takovom i Dragačevom.
Proleća 1944. godine Prvi ravnogorski korpus učestvuje u pobedonosnim bitkama protiv nadirućih komunista u Zapadnoj Srbiji, a potom obezbeđuje evakuaciju preko 500 savezničkih pilota sa aerodroma u Pranjanima.
Avgusta meseca 1944. godine general Mihailović šalje Vučkovića na položaj vojnog atašea kod američkih snaga u Italiji. Tako on ostaje jedan od retkih oficira iz najužeg rukovodstva koji će preživeti rat i jedan od najvažnijih svedoka sudbonosnih događaja na našem tlu … Dvodeli Vukčevićevi memoari – ovde u jednoj knjizi – svojim jedinstvenim stilom ulaze u sam vrh srpske memoaristike. U njegovoj priči nema gorčine, nema netrpeljivosti, mržnje, osvetoljubivosti…

SEĆANJE IZ RATA – Zvonimir Vučković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “SEĆANJE IZ RATA – Zvonimir Vučković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara