ŠAMPIONI TENISA od Bjorna Borga do Novaka Đokovića – Borivoje Marjanović

Br. strana: 320
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 14×20 cm, latinica

Cena: 900,00 RSD
(Popust: 33 %)
Cena na sajtu:
600,00 RSDUšteda: 300,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ŠAMPIONI TENISA od Bjorna Borga do Novaka Đokovića – Borivoje Marjanović

Ilustrovana biografija najvećih svetskih tenisera i tenisera sa prostora Srbije i sveta. Pročitaćete zanimljive detalje iz života Nikole Pilića, Slobodana Bobe Živojinovića, Novaka Đokovića, Nenada Zimonjića, Monike Seleš, Jelene Janković,  Ane Ivanović i vedeta belog sporta iz sveta: Pit Samprasa, Federera, Mekinroa, Marije Šarapove, sestre  Vilijams Serene i Venus, Janosav Drobni, Štefi Graf,…  . Zanimljiva literatura u vremenima kada je srpski tenis bio na vrhuncu u ekspanziji i kad su junaci teniskih terena postali idoli mladima.

Pročitaćete detalje o njihovim životima, zanimljivosti koje su manje poznate i kako je tekao njihov uspon od početka njihove karijere, zanimljivosti iz tog perioda do trenutka kada su postali vedete belog sporta – tenisa.
VEDETE JUGOSLOVENSKOG I SRPSKOG TENISA

 • Josip Palada – Teniski trubadur
 • Nikola PIlić – Britki reket
 • Slobodan Boba Živojinović – Ubica divova
 • Monika Selčeš – otac Karolj zvezda vodilja
 • Ana Ivanović – Dostojanstvena srpskinja
 • Jelena Janković – skalpovla zvezde tenisa
 • Nenad Zimolnjić – Nenad dubl – velemajstor

ZVEZDE BELOG SPORTA

 • Bjorn Borg – teniser stoleća
 • Martina Navratilova – heroina belog sporta
 • Štefi Graf – nemačka šampionka
 • Maks Šmeling – gromovnik iz Lajmena
 • Džon Mekinro – Američka prznica Džon
 • Pit Sampras – Patnteon slavnih
 • Janoslav Drobni – Čehoslovačka teniska perijanica
 • Venus Vilijams – Zvezda Wimblodonskog neba
 • Serena Vilijams
 • Rodžer Federer – zlatni reket
 • Žistin Enan – Arden – šampionka iz Liježa
 • Marija Šarapova – Sibirska lepotica

Istorijat tenisa u Srbiji:

Istorija tenisa na našim prostorima ne zaostaje mnogo za počecima tenisa u svetu, čak štaviše, samo nekoliko godina kako je nova pomodna igra sa reketima zaokupila pažnju dvorova Engleske, Francuske i Austorugarske, a prvi reketi već su stigli na Balkan.

Austrougarski oficiri i engleski industrijalci počeli su da igraju tenis na prostorima Balkana početkom 80-tih godina 19.veka, a ostaje zabeleženo i na fotografijama da je gradić Priboj na reci Lim dobio prvi teniski teren, u okviru vojne kasarne austrougarske vojske, koja je tada boravila u ovom delu jugozapadne teritorije carevine štiteći granicu prema Turskoj.

Burna je istorija našeg tenisa od 1946. godine do danas. Bez obzira na političko-geografske podele i brojne promene sistema, od Federativne narodne republike do Socijalizma, zatim građanskog rata i razdvajanja, prvo na SR Jugoslaviju, potom na Srbiju i Crnu Goru, do današnjih dana kada je Srbija posebna celina, ali je tenis izdržao sve turbulencije i rezultati nisu izostali.

U periodu od 2007. do 2014. Srbija je postal velesila u svakom pogledu. Čak četiri igrača u seniorskoj konkurenciji je stiglo do pozicije broj 1 u svetu (Novak Đokovic, Ana Ivanović, Jelena Janković, Nenad Zimonjić), a ekipno se Dejvis kup reprezentacija popela na pobednicko postolje 2010. pobedom protiv Francuske u finalu. Dve godine kasnije ženska ekipa stigla je do titule vicešampiona, pa je time zaokružen jedan period za koji se sa pravom smatra da je najveći u istoriji tenisa na našim prostorima.

O autoru – Ko je autor Borivoje Marjanović ?

Publicista i novinar Borivoje Marjanović – zvani Bocule. Rođen je u Vraniću. Mladalačke dane provodi u rodnom mestu, Obrenovcu i Beogradu odrastajući sa knjigom, loptom i šahovskom tablom. Igrao je fudbal u obrenovačkom Radiničkom, tada elitnom klubu Srbije, a u šahu je imao snagu majstora.

Počeo je da piše u ranoj mladosti o prošlim i aktuelnim događajima. Pišući prvu knjigu “Stazom bezumlja” o gnusnom stradanju civila Vranića koja je objavljena 1959. godine, istakao se kao objetktivan pisac sa istančanim smislom za opis likova u hronologiji događaja. Intenzivno piše, putuje po Rusiji, zemljama Evrope, Americi, obilazi mesta i razgovara sa akterima događanja. U razgovoru je direktan. Znao je da izazove kod neiskrenog sagovornika i znatnu nelagodnost. Pitanja su mu reska. Izuzetno pamti i beleži dijaloge.

Objavio je više od 30 knjiga pišući o istorijskim i sportskim ličnostima i događajima. Remek dela njegovog stvaralaštva su knjige: “Velikani svetskog šaha”, “Šampioni tenisa”, “Velikani jugoslovenskog sporta” , “Kraljevi ringa”, “Čarobnjaci lopte, od Pelea do Mesija” I još mnoštvo naslova.

Intervjuisao je najveće boksere i šahiste sveta, kao što su Mihail Talj, Robert Bobi Fišer, Vasja Smislov, Gari Kasparov, Anatolij Karpov, Muhamed Ali, Maks Šmeling, kubanski bokser Stivenson…

Sa velikim žarom je obavio zadnji ekskluzivni intervju sa Svetozarom Gligorićem. Završio je i tekst o Novaku Đokoviću. Objavljuje feljtone u “Politici”, “Novostima”, “Borbi”, “Ekspres politici”, “Tempu”… Njegovi stručni komentari šahovskih partija su izazivali znatnu pažnju čitalaca. Knjige su mu prevođene u zapadnim i istočnim zemljama. Preminuo je 13.03,2013 godine

ŠAMPIONI TENISA od Bjorna Borga do Novaka Đokovića – Borivoje Marjanović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ŠAMPIONI TENISA od Bjorna Borga do Novaka Đokovića – Borivoje Marjanović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0