ROBIN HUD – Aleksandar Dima

Br. strana: 230
Povez : Mek
Format : 16×21 cm, latinica

Cena: 990,00 RSD
(Popust: 20 %)
Cena na sajtu:
790,00 RSDUšteda: 200,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

ROBIN HUD – Aleksandar Dima

Robin Hud Aleksandra Dime je klasik svetske književnosti, a naslovni junak najpoznatiji odmetnik i borac za pravdu. Robin Hud je inspirisao mnoge i dobio mnogo interpretacija do danas.

Delo predstavlja Diminu verziju čuvene legende o Robinu Hudu. Delo opisuje odrastanje i mladost Robina Huda, njegove sjajne veštine u streličarstvu, kako se sukobio sa šerifom od Notingema, kako je upoznao opata Taka, lepu ledi Merijan, Malog Džona, Vila Skarleta i ostale. Pročitaćete i kako je postao odmetnik i sa svima se preselio u Šervudsku šumu i zadavao mnoge muke šerifu od Notingema. Istorijsko-avanturistički roman o jednom od najpoznatijih odmetnika svih vremena, o njegovim pustolovinama u Šervudskoj šumi… njegovoj družini, prijateljima, ljubavima, borbi za pravdu…

Robin Hud  – Stvarni lik ili legenda ?

PRIČA o Robinu Hudu, hrabrom engleskom odmetniku dobrog srca, koji je pljačkao bogataše da bi plen darivao siromašnima postoji vekovima, ali čitava armija istoričara ni do danas nije uspela da odgonetne da li je takva ličnost postojala.
Još od sredine 18. veka postoje raznorodne pretpostavke o njegovom identitetu. Najveći problem stvara to što je ovaj hipokoristik imena Robert-Robin (Robyn) izuzetno čest u srednjovekovnim engleskim izvorima koji su bili pod snažnim uticajem francuske kulture, dok je izraz za kapuljačuHood, Hude, Hode takođe vrlo prisutan, kao i samo ime Robin Hud u raznim oblicima. Robert Hood kao ime nosili su mnogi odmetnici koji se pojavljuju u spisima srednjeg veka.

Najranija pminjanja Robina Huda, rekao je predavač u nastavku, potiču iz Jorka između 1226. i 1234. godine. U tamošnjim finansijskim spisima najpre se pominje jedan dužnik, a zatim i odmetnik pod tim imenom. U srednjovekovnom engleskom pravu odmetnik je bio neko ko je izvan domašaja zakona, onaj ko se ogrešio o kraljevske propise.

Ništa od ovoga, međutim, nije definitivno tačno, jer ne postoji nijedan konkretan izvor koji kaže da je određena osoba poslužila za nastanak legende o Robinu Hudu. Postoje i pretpostavke da su zbog paralela sa odmetništvom neke ličnosti poslužile za nastanak legende.

Istina je da su u ličnostima Robina Huda i Malog Džona neki tražili paralele sa istorijskim ličnostima koje su bile i braća, a u pitanju su Robert i Džon Dejvil.Neki autori su smatrali da se iza Robina Huda krije Rodžer Godberd ili Robin Hud od Vejkfilda, srednjovekovne ličnosti iz Engleske.Ipak, ni za jednu od njih nema nijedne eksplicitne potvrde.

Najvažniji izvor za formiranje ideje o Robinu Hudu i njegovoj veseloj družini su balade među kojima se najstarijom smatra balada „Robin Hud i monah”, a nađena je u rukopisu u drugoj polovini 15. veka. Tada, preciznije 1475. godine, nastaje i prvi dramski spis „Robin Hud i šerif od Notingema”.

Već u doba Tjudora potpuno se formirala priča o Robinu Hudu i taj motiv „dobrog odmetnika” prati legendu o ovom junaku sve do danas. Tek posle kraljice Elizabete, u 17. veku, tokom ranog novog veka, pojavljuje se veliki broj manuskripata sa baladama o Robinu. Neke od njih imaju srednjovekovni koren, a neke su nastavak i uobličavanje već postojeće tradicije.

Ser Valter Skot i njegov „Ajvanho”, Aleksandar Dima i njegov „Kralj lopova”, kao i Hauard Pajl i njegova kompilacija priča pod nazivom „Vesele avanture Robina Huda”, dela su na osnovu kojih je izgrađena savremena legenda, ali i moderna slika Robina Huda.

Dvadeseti vek doneo je totalnu revoluciju i evoluciju lika Robina Huda. Snimljeno je više od stotinu ekranizacija – Erol Flin je ostvario jednu od najslavnijih filmskih verzija ovog junaka. Rađene su i parodije od kojih je najpoznatija verzija Mela Bruksa.

Ređale su se tv serije, opere, operete, stripovi kao i drugi prikazi u popularnoj kulturi za decu i odrasle koji su odredili Robina Huda kao jednu od najvećih (pseudo)istorijskih ličnosti koje danas poznaje gotovo ceo svet.

ROBIN HUD – Aleksandar Dima

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “ROBIN HUD – Aleksandar Dima”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0