REĐE GAJENE VRSTE POVRĆA – Snežana Ognjenović

Br. strana: 120, crno bele ilustracije biljaka
Povez : Mek
Format : 14,5×20,5 cm, latinica

Cena: 650,00 RSD
(Popust: 15 %)
Cena na sajtu:
550,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

REĐE GAJENE VRSTE POVRĆA – Snežana Ognjenović

Knjiga upoznaje čitaoce sa poreklom, načinom gajenja, đubrenjem, zaštitom i čuvanjem 55 vrsta povrća koje su poreklom sa raznih strana sveta, a uspevaju u našim klimatskim uslovima. Na našim prostorima kada su u pitanju vrste povrća može uspešno da se gaji veliki broj. Pored tradicionalnih povrtarskih kultura, polako postaju popularne i neke novije vrste zahvaljujući tome što ih kupci počinju tražiti.

Ove kulture se sve više gaje u našim baštama i mogu se naći na pijacama i u marketima: abisinski kupus, batat, rukola, dajkon, čičoka, kumato itd.

Autor je Snežana Ognjenović dugogodišnji instruktor organskog baštovanstva i promoter organske poljoprivrede.
Bašte su oduvek bile deo naših života i obezbeđivale ljudima veliki deo namernica za pripremu hrane. Gajenjem raznovrsnog bilja u sopstvenoj bašti, baštovan je u mogućnosti da, sem uobičejeno gajenih povrtarskim kulturama pažnju posveti i nezi vrsta koje su manje zastupljene na našim pijacama i trgovinama. Ove biljke su takođe vrlo hranljive i bogate zaštitnim materijalima, ali zbog svoje specifičnosti, porekla i dostupnosti semena , manje se , ili pak retko nalaze na našim trpezama.

Knjiga REĐE GAJENE VRSTE POVRĆA  autorke Snežane Ognjenović upoznaje čitaoca upoznaje sa velikim brojem povrtarskih vrsta koje uspevaju u uslovima kontinentalne klime.

Korišćenje komposta za obogaćivanje zemljišta jedno je od osnovnih pravila organske proizvodnje. Bilo koji organski dobijen proizvod odličan je za pravljenje komposta. Najčeešće se koriste trava, slama, lišće i tako dalje. Dodavanjem organske materije zemlji stvaraju se idealni uslovi za organsku proizvodnju.

Nekada gajeno povrće kao što su aljma, vlašac, repa, broskva, ili egzotične vrste – batat, aričoka, špargla, slatki komorač zaslužuju prostor u svakoj bašti.

Iz sadržaja knjige REĐE GAJENE VRSTE POVRĆA – Snežana Ognjenović:

  • Uvod u organsko baštovanstvo
  • Podizanje organske bašte
  • Ređe gajene vrste povrća: čeri paradajz, keleraba, đumbir, cikorija,  aljma, artičoka, beli krastavac, bob, crni koren, čili papričica, jagodičasti spanać, jeju dinja, kineski kupus, komorač, slatki komorač, kumato, mnogo cvetni pasulj, mungo pasulj, muskatna tikva, novozelandski spanać, radč, cikorija, vlasac, meksički krastavac, kineska brokola, hokaido bundeva i još mnoštvo drugih…

Povrćem se smatra oko 1 500 vrsta koji se upotrebljavaju u ljudskoj ishrani, dok je od toga njih približno 200 kultivisano i gaje se kao povrtarske kulture. Na našim prostorima je taj broj oko 50 vrsta sa tim da neke imaju tek simboličnu prisutnost.

Keleraba – jedan od oblika koji je nastao od divljeg kupusa, ali za razliku od većine ostalog povrća koje ima slično poreklo kod kelerabe se koristi zadebljano stablo. Za upotebu u kuhinji ide kuvana, ali se može jesti i u svežem stanju.

Đumbir – jedna od ređih biljaka koja se gaji na našim prostorima. Za upotrebu mogu upotrebiti gomoljasti deo korena, upotrebljava se kao lekovita biljka i kao začin za kuvanje.

Novozelandski spanać – spada u novije vrste povrće na našim prostorima. Poznat je i pod nazivom letnji spanać, a poreklo je sa Novog Zelanda i Australije. Listovi za berbu dospevaju oko dva meseca nakon setve.

Cikorija – je biljka poznata pod nazivom radič i endivija. Gaji se u dva oblika, kao lisnato povrće i radi dobijanja korena. U nekim zemljama postoje varijeteti koji se gaje radi upotrebe korena u daljnoj industriskoj proizvodnji. Neophodno je da se gaji u plodoredu.

Špargla – poznatija i pod nazivom šparoga. Obično se sade iz reznice, na taj način se omogućava ranija berba izdanaka. Prve godine se biljka ne dira, a ako se setva obavi semenom onda se ne dira dve godine. Od ove biljke se beru mladi izdanci koji imaju dužinu između 15cm i 25cm. Na jednom mestu se može gajiti i do 15 godina.

Kineski kupus – najbolje uspeva na teškoj zemlji, neophodno je dosta zalivanja i treba da se gaji u plodoredu.  Veoma cenjen za pripremanje jela jer se lakše vari od ostalih biljaka iz roda kupusa.

JEJU DINJA – „Japanska, koreanska ili, kako je još zovu, orijentalna dinja – uzgaja se na Dalekom istoku još od pre nove ere, a u Evropi se pojavila u petom veku.

Ovo povrće je ovalnog oblika, sa dubokim, ravnomerno raspoređenim belim linijama na intenzivnožutoj kori. Ispod tanke kore nalazi se belo hrskavo meso sa tri semene šupljine, slatkog ukusa, sličnom kao kod dinje. Iako se često služi oljuštena, jaju dinja je poznata i po tome što je njena kora u potpunosti jestiva i veoma tanka. Semenke su vrlo male.

Ovo povrće dobro raste u blago kiselom, plodnom i prozračnom zemljištu. Ima veliku potrebu za toplotom, kao i ostalo vrežasto povrće. Biljke traže potpuno izlaganje suncu tokom celog dana. Odlično uspevaju u oblastima sa dugim i toplim letima, koja traju minimalno 3–4 meseca.

REĐE GAJENE VRSTE POVRĆA – Snežana Ognjenović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “REĐE GAJENE VRSTE POVRĆA – Snežana Ognjenović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0