PREDJELA čarolije kulinarskih umetnika

Br. strana: 160
Povez : Mek
Format : 12×17 cm, latinica

Cena: 230,00 RSD
(Popust: 22 %)
Cena na sajtu:
180,00 RSDUšteda: 50,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

PREDJELA čarolije kulinarskih umetnika

Predjelo je sinonim za maštu i raznovrsnost. Omogućava vrlo neobične kombinacije i najjednostavnije sastojke. Pravilan izbor primamljivih i originalnih predjela najbolji je uvod u tradicionalni obrok.

Knjiga je podeljena na 14 delova – oblasti sa kompletnim receptom za pripremanje. Fokusirano je na sastojcima koje možete kupiti u prodavnici i u prodavnicama zdrave hrane.

Pite kao predjelo, Slane torte, Peciva kao predjelo, Pihtije, Kačamak kao predjelo, Slane kuglice, Predjela na čačkalicu, Jaja kao predjelo, Namazi i paštete kao predjelo, Predjela od povrća, Proja kao predjelo, Ribe i plodovi mora kao predjelo, Predjela od testa, Ostala predjela.
Izbor predjela iz ove knjige nije tipičan, posebno onaj koji se odnosi na kačamak kao predjelo. Naime u nekim našim krajevima se božični, svečani ručak započinje ritualnim služenjem kačamaka kao klasičnog predjela. Stoga ne treba da čudi što se u menijima nacionalnih restorana kačamak sve češće nalazi na popisu predjela.
Sama predjela, što i naziv kaže, su posluženje pre glavnog jela, koje treba da poboljša apetit. Stoga, uobičajeno je da se prave pikantna, ali nije obavezno. U narodu se uz žestoka alkoholna pića služi meze, da piće ne „udari“, a meze je ustvari predjelo. Osnovne podele predjela su na topla i hladna i na posna i mrsna. Ova knjiga nije koncipirana na bazi ove dve osnovne podele već stremi da čitaoca uputi kroz čitav dijapazon predjela i približi ga koncepciji moderne kreativne trpeze.
Moderna svečarska trpeza se ne može zamisliti bez predjela. U stvari, sve je češći slučaj da se na svečarskoj trpezi nađe niz predjela i salata(kao sestrinskoj vrsti predjela) da klasičan svečani obed ostane bez tradicionalnih obeležja: obaveznog sedenja za stolom, supe, glavnog jela…

Time se uvođenjem švedskog stola sa niz predjela i salata i nacionalnim dodatkom sarmom i pečenjem formirao moderan slavarski sto! Na tom stolu nađu se na jednom mestu više vrsta predjela: slana torta, slan rolat, proja, pita, pihtije, seckane đakonije za „na čačkalicu“ i koješta još što bi se ranije moglo naći tek kao uvod u svečanu paradu jela i pića.

Ovakav izbor stola sa predjelima koja su, ukusima, kompatibilna sa sarmom i na sitne komadiće sečenim pečenjem, dobija se urbana verzija svečarskog stola, prilagođena, potrebama modernog čoveka i vremena u kome se brzo živi. Bogatstvom mirisa i ukusa i vizuelnim doživljajem đakonija ova vrsta, modernog, svečarskog stola dobija sve odlike kreativne kuhinje a „izvršioci radova“ na pripremi ovakvog stola dostojni su pohvala za svoj umetnički trud!

Sem umetničkog doživljaja trpeze, dobar deo recepata, koji je pred Vama ima višestruku namenu. Iako nepopularna i nepreporučljiva kao obrok, večera je ipak sastavni deo naših života. Mnoga predjela se mogu poslužiti kao večera, ili pak užina, uz dodatak nekog mlečnog napitka.

Veliki izbor recepata za namaze, daje nam za pravo, da Vam ovu knjigu preporučimo priliko pripremanja dečjih rođendana, jer, namazi u kombinaciji sa krekerima, tostom ili francuskim hlebom mogu biti primamljiviji za mališane od klasičnog sendviča, pre svega zbog raznolikosti zanimljivih ukusa.
Poput ostalih knjiga koje je priredio, priređivač ni u ovoj nema nameru da Vas uči kuvanju, već da Vam da ideju kako da prirediti svoj kreativni obrok i priuštite kulinarski doživljaj onima kojima taj obrok pripremate, i sebi naravno!
U to ime PRIJATNO!

PREDJELA čarolije kulinarskih umetnika

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “PREDJELA čarolije kulinarskih umetnika”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0