POUKE STARCA SILUANA

Br. strana: 210
Povez : mek
Format : 17×12 cm, ćirilica

Cena: 360,00 RSD
(Popust: 19 %)
Cena na sajtu:
290,00 RSDUšteda: 70,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

POUKE STARCA SILUANA

Poznat je po brojnim molitvama i poukama za monahe. Neke od njih sabrane su u knjizi „Pouke starca Siluana“.Siluan Atonski (rus. Силуан Афонский; 1866—1938) je ruski monah i svetitelj, svetogorski podvižnik. Kršteno ime mu je bilo Semjon Ivanovič Antonov.

Prepuštajući pažnji čitalaca ono što je najvažnije u ovoj knjizi – pouke blaženog starca Siluana dajemo sebi slobodu da ipak prethodno kažemo nekoliko reči o njegovim beleškama – zapisima.

Gospod je rekao: i svaki koji od istine sluša glas moj (Jn. 18,37), a Jovan Bogoslov kaže: Koji poznaje Boga, sluša nas, koji nije do Boga ne sluša nas (1. Jn. 4,6).

Duboko smo uvereni da se ove reči mogu primeniti i na zapise starca Siluana. Mislimo da će onaj ko ima duha i razum da pozna Boga, jasno osetiti disanje Duha Svetoga u starčevim zapisima…

Gospod nas neprestano zove sebi. .. On živi u nama i u svetim tajnama Crkve kroz koje nas uvodi tamo gde ćemo videti slavu Njegovu. Svako od nas će učestvovati u toj slavi po meri ljubavi koju je imao. Ko više voli, taj više i želi da bude sa Onim Koga voli i stoga se više približuje Gospodu. A onaj koji malo voli, taj malo i želi, ko uopšte ne voli, taj i ne želi i ne stara se da vidi Gospoda i zato prebiva u večnoj tami. ’ ’

Siluan Atonski (rus. Силуан Афонский; 1866—1938) je ruski monah i svetitelj, svetogorski podvižnik. Kršteno ime mu je bilo Semjon Ivanovič Antonov.

Rođen 1866. godine u selu Šovskoj u Tambovskoj oblasti. U Svetu goru je došao 1892. godine. Zamonašio se 1896. godine, a veliku shimu primo 1911. godine u manastiru Pantelejmon. Veći deo života proveo je na Kalamarijskom metohu, u Starom Rusiku, na ekonomiji. Poznat je po tome da je od početka svog monaškog života primanjivao Isusovu molitvu.

Poznat je po brojnim molitvama i poukama za monahe. Neke od njih sabrane su u knjizi „Pouke starca Siluana“. Umro 11/24. septembra 1938. godine.

Moskovska patrijaršija kanonizovala ga je 1992. godine, za vreme Patrijarha Aleksija II a 1988. godine isto je učinila i Carigradska patrijaršija.

POUKE STARCA SILUANA

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “POUKE STARCA SILUANA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik
0