POČECI GERILE I ORUŽANE BORBE U OKUPIRANOJ SRBIJI – Branko M. Jevtić

Br. strana: 110, sa crno belim slikama
Povez : Mek
Format : 14×20 cm, ćirilica

Cena: 490,00 RSD
(Popust: 29 %)
Cena na sajtu:
350,00 RSDUšteda: 140,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

POČECI GERILE I ORUŽANE BORBE U OKUPIRANOJ SRBIJI – Branko M. Jevtić

Jugoslovenska vojska u otadžbini, kao nepokoreni deo jugoslovenske kraljevske vojske, nije priznavala kapitulaciju, nastavila je gerilski (četnički) oblik ratovanja po starim vojnim zakonima i važećim uredbama.

Gorski odred je za svoju prvu bazu izabrao suvoborski masiv, i to visoravan poznata kao Ravna Gora.

Geografski i strateški gledano teren za prvu gerilsku bazu je odlično izabran. U blizini ove visoravni nalazili su se važniji srpski gradovi a i sama prestonica nije bila daleko. Nepristupačan i lako odbranljiv teren sa jedne strane i blizina važnih komunikacija sa druge činili su ovaj prostor idealnim za gerilski način ratovanja. Do visoravni nisu postojali kvalitetni putevi pa tako neprijatelj nije mogao koristiti motorizovana borbena i transportna sredstva što je olakšavalo odbranu u slučaju napada. Upravo zbog slabih komunikacija osuđen je brzi prodor neprijateljskih motorizovanih kolona.

Sadržaj knjige POČECI GERILE I ORUŽANE BORBE U OKUPIRANOJ SRBIJI – Branko M.Jevtić:

  • STANJE U JUGOSLOVENSKOJ KRALJEVOJ VOJSCI UOČI RATA
  • PRILOZI O PRVIM GODINAMA DRUGOG SVETSTSKOG RATA U EVROPI
  • POČECI GERILE I ORUŽANE BORBE U OKUPIRANOJ SRBIJI
  • USTANAK
  • ODMAZDE OKUPATORA
  • RAZLAZ I POČETAK SUKOBA IZMEĐU PARTIZANA I ČETNIKA
  • NACIONALNI SASTAV JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTADŽBINI

Jugoslovenska vojska u otadžbini (skraćeno JVuO), ili Ravnogorski pokret (čiji su pripadnici poznati kao ravnogorci ili četnici), bila je jugoslovenska, srpska, rojalistička i nacionalistička gerilska organizacija u Drugom svetskom ratu koju je 11. maja 1941. na Ravnoj gori osnovao pukovnik Dragoljub Mihailović, kao pokret otpora nemačkoj okupaciji, odan jugoslovenskoj vladi u izbeglištvu. U Drugom svetskom ratu četnici su uključivali najviše Srba, ali i pripadnika drugih naroda koji su se borili protiv fašističke okupacije.

JVuO je bili aktivna u ustanku protiv nemačkih okupatora tokom 1941. Nakon uspeha u bici za Loznicu, JVuO je prvi oslobodila jedan evropski grad od kontrole Treći rajh. Nakon toga, nemački okupator je sproveo Hitlerovu formulu za suzbijanje anti-nacističkog otpora u Istočnoj Evropi – 100 talaca pogubljenih za svakog ubijenog nemačkog vojnika i 50 talaca pogubljenih za svakog ranjenog vojnika. U oktobru 1941, nemački vojnici su izvršili dve akcije masovnih ubistava protiv srpskih civila u Kraljevu i Kragujevcu. Smrtna stopa dostigla je brojku više od 4.500 civila, uveravajući vođu JVuO Dražu Mihailovića da će dalje ubijanje od strane nemačkih trupa rezultirati samo daljom nepotrebnom smrću desetina hiljada Srba.

Kao rezultat toga, odlučio je da obustavi gerilske napade i da sačeka obećanu operaciju saveznika. Nakon Teheranske konferencije 1943, Saveznici, koji su podržavali JVuO, preusmerili su svoju podršku rivalskim partizanima. Od tada pokret Dragoljuba Mihailovića sarađuje sa nemačkim vlastima. Vlada u izbeglištu je 1944. priznala partizane kao legitimnu jugoslovensku oružanu snagu i naredila četnicima da se pridruže novoosnovanoj Jugoslovenskoj armiji (JA). Četnici su to odbili i u aprilu i maju 1945, dok je JA oslobađala zemlju, oni su se povukli prema Italiji, dok se manja grupa povukla u Austriju. Mnoge su zarobili partizani ili su ih u Jugoslaviju vratile britanskih snaga. Nekima je suđeno za izdaju i oni su oslobođeni, osuđeni na zatvorsku kaznu ili smrt. Mnogi su pogubljeni bez suđenja, posebno u prvim mesecima nakon kraja rata. Poslednje četničke jedinice pod komandom Dragoljuba Mihailovića zarobljene su u istočnoj Bosni i Hercegovini. Njemu je suđeno, proglašen je krivim za veleizdaju i ratne zločine i pogubljen je.

Presudom Višeg suda u Beogradu 14. maja 2015. godine general Dragoljub Mihailović je rehabilitovan i vraćena su mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u sudskom procesu 1946. godine. Sud je utvrdio da je Mihailoviću suđeno iz ideoloških razloga, te da nije imao pravično suđenje, da nije imao prava na odbranu i da nije video advokata do početka suđenja.

POČECI GERILE I ORUŽANE BORBE U OKUPIRANOJ SRBIJI – Branko M. Jevtić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “POČECI GERILE I ORUŽANE BORBE U OKUPIRANOJ SRBIJI – Branko M. Jevtić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik
0