PO ZAPOVESTI SRBIJE – Antonije Djurić

Br. strana: 236, sa dodatkom fotografija
Povez: Mek
Format: 17,5×20 cm, ćirilica

Cena: 935,00 RSD
(Popust: 16 %)
Cena na sajtu:
790,00 RSDUšteda: 145,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Nema na zalihama

Ovu knjigu trenutno nemamo na stanju. Da li želite da budete obavešteni kada ponovo bude dostupna?

Sadržaj:

PO ZAPOVESTI SRBIJE – Antonije Djurić

PO ZAPOVESTI SRBIJE Antonije Djurić je uzbudljiva priča o srpskom obaveštajcu kaplaru Miloju Petroviću , koji je u nemačku obaveštajnu službu u Solunu ubačen u vreme Velikog rata kao nemac Piter Bruderman.

Antonije Đurić se pokazao kao izuzetno zanimljiv pisac dokumentarne proze. Većina njegovih likova su postojali, bili su živi kada su se njihove životne priče pojavljivale u Đurićevim knjigama. Svi njegovi likovi se pojavljuju pod pravim imenima, u događajima koji su se zaista desili. Ni reči koje oni izgovaraju nisu izmišljene nego su stvarno izgovorene. Svi njegovijunaci su svetosavci koji delaju po principima vidovdanske etike, spremni da se žrtvuju za nacionalne ideale.
To pravilo važi i za ravnogorce o kojima je Đurić pisao. Većinu Ravnogoraca koji se takođe javljaju pod stvarnim imenima pratile su velike životne nedaće, tragedije, tamnice. Ali, što je zanimljivo, ti Đurićevi likovi nisu slomljeni, oni su do zadnjeg daha uspravni držeći se svojih ideala, svesni da za saveznika imaju Božiju pravdu i istinu.

Bože, kakve junake ima Srbija! I kakve obaveštajce! I kakve vođe!

Dovoljno je za ovu priliku pomenuti samo pukovnika Dragutina Dimitrijevića – Apisa, majora Voju Tanaskovića i kaplara Miloja Petrovića koji je kao nemački obaveštajac ubačen u nemačku obaveštajnu službu. Šta je sve otkrio kaplar Miloje – o tome govori ova knjiga.

Šta je major Tanasković rekao svojoj majci kad ga je molila da se oženi, da i ona zaljulja unuče:

– Majko, pa zar ne znaš da sam ja oženjen – jedina moja ljubav je Srbija!

Živopisna knjiga sa  dodatkom fotografija.

Ko je Antonije Djurić?

Novinar, publicista, autor kultne drame “Solunci govore” i potresne knjige “Crvena kuga”. Antonije Đurić rođen je u Sjenici 1929. godine. Gimnaziju je učio u Užicu. Antonije Đurić— najveći deo svoga radnoga veka proveo je radeći kao novinar u ‘Ekspres politici’. Bio je jedini novinar u ‘Politikinoj’ kući koji je javno iskazivao svoje pravoslavna i srpska nacionalna ubeđenja. Znalo se za njegova tamnovanja i, za čudo, za te reči nisu ga dirali. Sredinom druge polovine sedamdesetih godina dvadesetoga veka u ‘Ekspres politici’ počeo je da izlazi njegov feljton ‘Solunci govore’ što je ovom listu tada donelo veliki ugled i tiraž. Tada je srpskoj javnosti prvi put skrenuta pažnja da u srpskom narodu, tu među njima, žive časni ljudi, vitezovi, ratnici iz Prvoga svetskoga rata. Posle feljtona Đurić je objavio i knjigu pod istim naslovom čije se prvo izdanje pojavilo 1978. godine i do sada doživelo devet izdanja. Deseto se upravo priprema. Tek posle Đurićevog feljtona i knjige počeli su u Srbiji da se pišu naučni i publicistički radovi koji su se bavili srpskim junacima iz Prvog svetskog rata.

PO ZAPOVESTI SRBIJE – Antonije Djurić

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

 

 

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “PO ZAPOVESTI SRBIJE – Antonije Djurić”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara
Baner Car Dusan Silni