PESME – J. J. Zmaj

Br. strana: 116
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 12×17 cm, ćirilica
Edicija : Biblioteka 5+   

Cena: 528,00 RSD
(Popust: 26 %)
Cena na sajtu:
390,00 RSDUšteda: 138,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

PESME – J. J. Zmaj

Antologija najpoznatijih pesama Jovana Jovanovića Zmaja. Počev od Materina maza, Taši, taši, Dete I leptir, Materina maza, Pačija škola, Zimska pesama, Dete I baka, Čvorak, Dva zeca, Ciganin hvali svoga konja, Kad se setim, Odziv, Dve noći, Ne peva labud I još mnoge druge.

Jovan Jovanović Zmaj je bio jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju bio je lekar, a tokom celog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dečjih časopisa. Najznačajnije Zmajeve zbirke pesama su Đulići i Đulići uveoci, prva o srećnom porodičnom životu, a druga o bolu za najmilijima. Pored lirskih pesama, pisao je satirične i političke pesme, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao pesme za decu. Jovan Jovanović Zmaj je tvorac srpske poezije za decu i njen najveći predstavnik.

Prvu svoju pesmu za decu, o Gaši, Jovan Jovanović Zmaj je objavio 1858 godine, a za života je napisao preko 450 dečijih pesama.
Dečije pesme Čika Jove Zmaja je obuhvataju celo detinjstvo od kolevke do dečašstva, sa svim onim što pripada dečjem svetu: igrama i igračkama, životinjama, odnosom prema odraslima itd. Urođena ljubav prema deci, a posebno smrt njegove dece, snažno su podstakli Zmaja da piše za decu. To je radio svih pedeset godina svoga pevanja i ovo je najobimnija oblast stvaranja Čika Jove Zmaja. Pesme za decu imale su pre svega vaspitnu funkciju, ali je iz nje proistekla i rodoljubiva funkcija: zadatak ovih dečijih pesama je da dete uvede u probleme sveta i života na jednostavan i pristupačan način, kroz zgodne situacije, dobro odabranim “junacima”, vedrim tonom, toplom ljubavlju. Dečije pesme čika Jove Zmaja imaju najtrajniju vrijednost ne po umjetničkoj, nego po etičkoj vrednosti. Time je Zmaj postao rodonačelnik pesništva za decu u srpskoj poeziji i najznačajniji predstavnik ove lirske vrste.

Najpoznatje pesme za decu čika Jove Zmaja jesu: Điha điha četri noge, Pačija škola, Taši taši tanana, Zima zima e pa šta je, Al je lep ovaj svet (koja nije izašla kao pesma za decu, već se pojavila u zbirci pesama Đulići). Kroz svoju liriku Čika Jova Zmaj usrećio je, vaspitao i odgajio generacije mališana, a nije imao bar malo zrnce sreće da uživa u odrastanju svoje dece i ljubavi njegove žene Ruže. Umro je u Sremskoj Kamenici 1904. godine. Sremska Kamenica je nekada nosila ime Zmajeva Kamenica, u čast Jovana Jovanovića Zmaja.

PESME – J. J. Zmaj

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “PESME – J. J. Zmaj”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0