PELAGIĆEV NARODNI UČITELJ- Vasa Pelagić

Br. strana: 946, sa dodatkom kolornih slika biljaka
Povez : Tvd
Format : 18×24 cm, ćirilica

Sadržaj:

PELAGIĆEV NARODNI UČITELJ- Vasa Pelagić

Izdanje koje je pred Vama: PELAGIĆEV NARODNI UČITELJ- Vasa Pelagić je i dalje aktuelna, najobimnija i najkorisnija knjiga o zdravlju koja odoleva vremenu i širi horizonte svesnosti o značaju zdravlja čovekovog i zdrave prirodne sredine…

Knjiga koju bi trebalo imati svako domaćinstvo. Najbolja knjiga koja je izašla na našim prostorima na temu “narodnog lekara”, prepuna recepata i preporuka za lečenje raznih oboljenja. Osim veze sa prošlošću (prvo izdanje Narodnog učitelja štampano je daleke 1879. godine), današnjem čitaocu se u ovoj knjizi može videti slike- kolorne slike biljaka sa domaćim i latinskim nazivom, a nude se i praktična korist i primena u svakodnevnom životu, sto je Vasi Pelagiću i bio prvenstveni cilj.

Vasa Pelagić, u narodu je postigao popularnost svojim delom ,, Narodni učitelj “u kome je objavio mnogobrojne savete o potrebama zdravog načina života kao i pouke za razvijanje i održavanje telesnog i umnog zdravlja i moralne jačine. Knjiga je pisana jednostavnim, jasnim jezikom, razumljivim za široke narodne mase.

Ne suprotstavljajući se medicini Pelagićeva knjiga ,, Narodni učitelj  ukazuje na bezbrojne mogućnosti domaćih lekovitih sredstava i njihovog blagotvornog dejstava poput: lekovitog bilja, povrća i voća.  U knjizi su obuhvaćena narodna iskustva u lečenju i pouke koje obuhvataju sve životne potrebe čovekove: vazduh, vodu, hranu, vežbe, rad i odmor, materinski i dečiji dodatak. Obrađene su i teme zemljoradnje(mesečni radovi u poljoprivredi tj.šta treba raditi u kom mesecu raditi, raznovrsne pouke za zemljoradnju i pokućstvo ), voćarstva , stočarstva, pčelarstva, domaćinstva …

Poseban i glavni akcenat je  stavljen na JEVAĐELJE ZDRAVLA I JEVANĐELJE LEČENJA bolesti( sve vrste bolesti i njihovo lečenje )kao studiozno obrađen odeljak – lekovitost biljaka i domaćih namernica kao i uputi oko gajenja, branja i čuvanje lekovitih biljaka (sa domaćim i latinskim nazivom)

Knjige istog autora:

Izbornik

Vesela knjiga Email

Vesela knjiga Viber

WhatsUp

Facebook messinger

0