OD MAČA DO KUBURE – Miloš Petković, Mladen Đorđević

Br. strana: 195
Povez : Mek
Format : 14×20 cm, ćirilica

Cena: 790,00 RSD
(Popust: 18 %)
Cena na sajtu:
650,00 RSDUšteda: 140,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

OD MAČA DO KUBURE – Miloš Petković, Mladen Đorđević

Knjigа o nаjistаknutijim srpskim vitezovimа i hаjducimа “OD MAČA DO KUBURE”, koju su priredili poznаti niški pisci Miloš Petković i Mlаden Đorđević. Stručni konsultаnt i аutor pogovorа student Filozofskog Fаkultetа u Nišu (Depаrtmаn zа istoriju) Aleksаndаr Šljivić.

„Knjiga se bavi životima najistaknutijih srpskih junaka iz perioda Srednjeg veka i Prvog i Drugog srpskog ustanka“, objašnjavaju autori.
Donosi novo i svežije čitanje istorije, tradicije naših mitova i legendi, drugačije viđenje naših najvećih junaka od Srednjeg veka do Prvog i Drugog srpskog ustanka. Knjiga je prilagođena mlađoj publici bez suvoparnih teza i zaključaka.

Za razliku od zapadnoevropske ili istočne kulture koje zmajeve tretiraju kao bića sa „krilima koja bljuju vatru“ – u našoj tradiciji oni uživaju osobine ljudi za koje se kaže da su „zmajeviti” – poput vitezova i hajduka. Narod je imao potebu da ih kroz našu poeziju i usmena predanja  predstavi kao nadljudske junake i u tome je sačuvana nada za slobodom u teškim vremenima.

Reč je o delu u kojem se prepliću istorijsko i mitsko kao na mestu sastanka Obilića,Kosančića, Toplice Milana, pa svetog cara Lazara, Zmaj Ognjenog Vuka, Stefana Visokog i Marka Kraljevića što jaše na vernome Šarcu, dok im u susret pristižu Crni Đorđe, te neustrašivi hajduk Veljko Petrović, nebeska kubura Sinđelić, Zmaj od Noćaja i Zeka Buljubaša. Oni su heroji koji ne smeju biti zaboravljeni.

Na jednom se mestu okupiše zmajeviti srpski vitezovi  i neustrašivi hajduci, isti oni koji su kroz istoriju svetu srpsku zemlju sopstvenom krvlju natapali , ne bi li budućim pokoljenjima obezbedili mir ,blagostanje i slobodu. Za njih cena života nije bila prevelika jer su znali kakvu svetinju brane. Zato su bez razmišljanja potezali za mačem i kuburama i na taj na;in zapisali svoja imena u knjigu večnosti. Nigde se na taj način ne prepliću istorijsko i mitsko kao na mestu sastanka Obilića, Kosančića, Toplice Milana, pa svetog cara Lazara Zmaj Ognjenog Vuka Stefana Visokog i Marka Kraljevića što jaše na vernome Šarcu dok mu u susret pristižu Crni Đorđe, te neustrašivi hajduk Veljko Petrović, nebeski kubura Sinđelić, Zmaj od Noćaja i Zeka Buljumbaša. Takvi heroji ne smeju biti zaboravljeni.

OD MAČA DO KUBURE – Miloš Petković, Mladen Đorđević

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Nemamo više knjiga od istog autora

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “OD MAČA DO KUBURE – Miloš Petković, Mladen Đorđević”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0