OD INDIJE DO SRBIJE – Vojvoda Dobroslav Jevdjević

Br. strana: 82
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 410,00 RSD
(Popust: 22 %)
Cena na sajtu:
320,00 RSDUšteda: 90,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

OD INDIJE DO SRBIJE – Vojvoda Dobroslav Jevdjević

Prema knjizi “Od Indije do Srbije – tri hiljade godina srpske istorije” Dobroslava Jevdjevića, zasnovanoj na citatima i spisima najvećih svetskih istoričara, srpska istorija najmanje je stara koliko i najstariji haldejski, asirski i misirski rukopisi koji datiraju od pre sedam hiljada godina. Interesantno je, recimo, da se baš u pomenutim spisima pominje ime Srbin, ali ne i Sloven, kao i da je u jednom od najčuvenijih rukopisa, “Kineskom dvorskom dnevniku”, koji je neprekidno pisan od oko dve hiljadite godine pre Hrista, izloženo da su u to vreme Srbi živeli u azijskoj Sarmatiji i u zemljama iza Dona.

Verovatno vođen ovim podacima, čak je i Francuz Rober Siprijan razvio teoriju o poreklu svih Slovena od Iliro-Srba, tačnije od podunavskih balkanskih Srba, koji su se prostirali od Baltičkog i Crnog mora do Kavkaza i Kaspijskog jezera.

Srbi, koji su iz Sarbarske, preko Male azije, stigli na Balkan 3.000 godina pre Hrista, naselili su Staru Rašku (Trakiju), i Krit i to  tri talasa 1.800, 1.500 i 1.400 godine pre Hrista. Iako su pobedili Krićane, izmešali su se sa njima i pretopili u novi narod – Grke!
U knjizi “Od Indije do Srbije – tri hiljade godina srpske istorije” navodi se čak da ni imena grada Atine i istoimene boginje nisu grčka, kao i da se u nekim zapisima tvrdi da su Akropolj zapravo podigli Srbi.

Sami Grci za sebe kažu da su nastali od naroda zvanog Pelazgi, kao i da su govorili “varvarskim” jezikom, a nalazi ukazuju da su to bili Srbi.

Prastari početci Srpske istorije . Hiljade godina seoba Srba i srpskog naroda kroz Aziju I Evropu prema spisima najvećih svetskih istoričara.

Sadržaj knjige:

  • O srpskom poreklu
  • O poreklu imena SRBIN
  • Češki istoričar Pavle Šafarik
  • O Hrvatima i njihovom poreklu
  • Poreklo Srba u prastarim vremenima
  • Poslednjih hiljadu godina srpske istorije

Ko je autor knjige Dobroslav Jevđević?

Dobroslav Jevđević je rođen u svešteničkoj kući, od oca Dimitrija i majke Anđelke, u Miloševcu kod Prače 1895. godine. Kao član Mlade Bosne učestvovao je u neuspelom atentatu na austrijskog generala Poćoreka 1908. godine, kada mu je bilo svega 13 godina, a potom i u sarajevskom atentatu 1914. godine. Tada je uhapšen i kraj Prvog svetskog rata dočekuje u zatvoru. Između dva rata bio je publicista i političar (jedan od vođa Orjune i JNS-a). Tokom Drugog svetskog rata najpre je obavljao političke dužnosti u zapadnim srpskim krajevima, a 1944. postaje komandant Komande JVuO za Gornju Liku i Hrvatsko primorje, odnosno dva korpusa koja su postojala u tim krajevima: Ličko-kordunaškog i Primorskog korpusa. Krajem te godine prešao je na savezničku teritoriju u Italiji. Godine 1942. dobio je zvanje četničkog vojvode.

Poručnik Neđeljko B. Plećaš, u svojoj memoarskoj knjizi „Ratne godine 1944-1945“, vojvodu Jevđevića opisuje sledećim rečima: „On je shvatio, bolje nego iko drugi, da je posle ratne tragedije (aprila 1941) bio najvažniji posao da se spasu srpski životi. Tome se cilju on bio sav posvetio. On je sve gledao srpskim očima. Nije se zanosio ni Saveznicima, ni okupatorima, ni prijateljima ni neprijateljima, već je vagao na nacionalnom kantaru i motrio ko će u kom momentu više koristiti našem narodnom interesu. U tom radu, on se ponekad ogrešio o interese Saveznika, često se grešio o interese okupatora, ali se nikada nije ogrešio o interese srpskog naroda“.

Vojvoda Jevđević je u emigraciji je bio počasni doživotni predsednik Organizacije srpskih četnika „Ravna Gora“. Objavio je knjigu četničkih novela „Kapi krvi“ (1950), kao i knjige „Sarajevski zaverenici“ (1953-1954) i „Od Indije do Srbije – tri hiljade godina srpske istorije“ (1961). Osnovao je i uređivao „Srpske novine“. Umro u Rimu 2. oktobra 1962. godine.

OD INDIJE DO SRBIJE – Vojvoda Dobroslav Jevdjević

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

1 recenzija za OD INDIJE DO SRBIJE – Vojvoda Dobroslav Jevdjević

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “OD INDIJE DO SRBIJE – Vojvoda Dobroslav Jevdjević”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0