veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 01. Domaći pisci » O SRPSKOM VRHOMNOM BOGU – Veselin Čajkanović

O SRPSKOM VRHOMNOM BOGU – Veselin Čajkanović

Br. strana: 224
Povez: Mek
Format : 13×20 cm, ćirilica

Cena: 990,00 RSD
(Popust: 14 %)
Cena na sajtu:
850,00 RSDUšteda: 140,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

O SRPSKOM VRHOMNOM BOGU – Veselin Čajkanović

Proučavanje narodnog stvaralaštva navelo je Čajkanovića da se posveti istraživanju predhrišćanskih verovanja srpskog naroda.

U vreme kada je započeo svoja istraživanja nije bilo pouzdanih izvora za proučavanje i rekonstrukciju predhrišćanske religije, a kao polazište su se nametnule narodne umotvorine i tradicionalna narodna verovanja. Čajkanović je koristeći komparativnu metodu i pažljivo analizirajući srpske običaje, umotvorine i tradiciju u velikoj meri uspešno rekonstruisao predhrišćansku religiju srpskog naroda.

Njegova najznačajnija knjiga iz ove oblasti je O srpskom vrhovnom bogu, objavljena za njegova života 1941. godine.

Njegova vrlo vredna biblioteka, sa oko 12.000 štampanih svezaka, beleški i jedan nenaslovljen rukopis o poslovicama, nalazi se kao legat u Narodoj biblioteci Srbije, dok se drugi deo njegove rukopisne zaostavštine, kao što su doktorska disertacija i pripremni tekstovi istraživanja iz stare srpske religije i mitologije nalaze u Arhivu SANU.

Veselin Čajkanović (Beograd, 28. mart/9. april 1881 — Beograd, 6. avgust 1946), klasični filolog i istoričar religije, doktor filologije, profesor Univerziteta u Beogradu.

Rođen je 10. aprila 1881. godine u Beogradu, od majke Ane, rođene Lazić i oca Nikole, kao drugo po redu od šestoro dece. Otac Nikola je bio rodom iz Sarajeva, a kao član revolucionarne organizacije, koja se borila protiv Turaka je pobegao u Beograd, u kome se nastanio i zasnovao porodicu.

Osnovnu školu, gimnaziju i filozofski fakultet je završio u Beogradu. Po završenoj osnovnoj školi upisao se u tada uglednu Prvu beogradsku gimnaziju. Prema nastavnom planu i programu, u gimnaziji je težište stavljano na izučavanje jezika, ali su se izuzetno ozbiljno učili i drugi predmeti. U njoj je Čajkanović je razvio čitav niz interesovanja, ali je posebno zavoleo klasične jezike. U razredu sa njim, od budućih istaknutih ličnosti je bio Petar Kočić. Obojica su maturirali 1899.

Posle položene mature pred ispitnom komisijom, kojom je predsedavao Pavle Popović je upisao studije klasične filologije na Velikoj školi u Beogradu. Njegovi profesori su Miloje Vasić i Nikola Vulić, pioniri u ovoj oblasti u Beogradu. Kao student Velike škole je 1901. objavio svoj prvi rad, prevod s engleskog „Seoskog ponosa“ od Irvinga. Pošto je diplomirao, na inicijativu profesora Pavla Popovića je dobio državnu stipendiju 1903. je upućen na usavršavanje u Nemačku.

O SRPSKOM VRHOMNOM BOGU – Veselin Čajkanović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “O SRPSKOM VRHOMNOM BOGU – Veselin Čajkanović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara