NIKOLA TESLA: Golubica Kata

kliknite na sliku za 3D pregled knjige

Br. strana: 25
Povez : Tvrd, prošiveno
Format : 21×21,5 cm, ćirilica
Edicija : Veliki su bili mali

Cena: 550,00 RSD
(Popust: 11 %)
Cena na sajtu:
490,00 RSDUšteda: 60,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

NIKOLA TESLA: Golubica Kata

Četvrta  u nizu knjiga iz edicije “Veliki su bili mali”. koja se bavi detinjstvom i odrastanjem Nikole Tesle i njegovim doprinosu u i njegovim dostignućima i pronalascima…

Dok je živeo u svom Smiljanu, Nikola Tesla gospodar svetlosti zavoleo je golubove, a posebno Katu, belu golubicu koja je imala svetloplave pege na krilima. Ona mu je pomogla da se izleči od strašne bolesti – kolere…

I mnogo godina kasnije, golubica Kata bila je verni Nikolin pratilac, i na svoj način mu pozajmljivala svoju golubiju svetlost…

Ilustracije Aleksandar Zolotić Andi…

Zanimljivosti o Nikoli Tesli

S jedne strane, Tesla je bio veoma uspešan pronalazač, a s druge je pokazivao mnoga asocijalna ponašanja i nije imao nijednu zabeleženu ljubavnu vezu. Svoj život je završio siromašan i sam. S godinama je postajao sve ekscentričnije prirode, pa je tako nagomilao čudna ponašanja koja prate njegovu briljantnost. Bio je neka vrsta „ludog naučnika“.

Evo nekih zanimljivosti o njemu:

  1. Veoma se starao o čovekovoj sredini.

Kako kaže Džejn Alkorn, profesor u penziji i predsednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu, Tesla je bio veoma zabrinut zbog činjenice da ljudi prebrzo troše prirodna bogatstva planete Zemlje, a želeo je i da se uveri da koristimo obnovljive resurse. Dakle, Tesla je istraživao načine na koje može da proširi prirodnu energiju na zemlji i nebu. Stvorio je veštačko osvetljenje u svojoj laboratoriji i ispitivao moguće razlike električne struje na Zemlji i na visokim objektima.

  1. Umro je kao humanitarac bez prebijene pare.

„Tesla je uradio šta je uradio za dobrobit čovečanstva, pokušavajući da omogući ljudima bolji život“, kaže Alkorn. „Novčana dobit ga nikada nije zanimala, a loša strana toga je da nikada nije imao dovoljno novca da uradi ono što je hteo.“ Među prijateljima je imao poznate ličnosti, kao što su pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar, ali finansijski nije dobro stajao. Edison i Vestinghaus su novčano bili mnogo uspešniji ljudi, što delimično objašnjava snagu njihovog zaveštanja.

  1. Retko je spavao i imao je opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Tvrdio je da mu je potrebno samo dva sata sna noću, iako je povremeno dremao preko dana. Gnušao se nakita i okruglih predmeta, kosu nikada nije dirao, bio je opsednut brojem 3, a escajg i posuđe je, pre nego što bi ih upotrebio, glancao do savršenstva koristeći 18 salveta.

  1. Predvideo je današnje pametne telefone, i to 1909. godine!

Pokušavajući da svoju ideju o malom uređaju koji bi primao telegrame i šifrovane poruke sprovede u delo, Tesla je projektovao prvi prenosni toranj i podigao ga na Long Ajlandu u Njujorku zajedno sa svojom laboratorijom. Osnovna namena tornja Vordenklif, nazvanog po investitoru Džejmsu Vordenu, bila je bežična veza preko Atlantskog okeana, ali ovaj toranj nikada nije bio funkcionalan, pa je stoga i srušen 1917. godine.

  1. Imao je fotografsko pamćenje.

Tesla je imao sposobnost da čita knjige ili časopise i da ih istovremeno upamti. Sve podatke koje bi pročitao koristio je kao da u sebi ima biblioteku koja mu je uvek na raspolaganju. Kao rezultat toga, Tesla je retko pravio crteže svojih izuma, već je radio prema slikama u svojoj glavi.

  1. Biseri su ga izluđivali.

Tesla nije mogao da podnese bisere u tolikoj meri da je odbijao da razgovara sa ženama koje su ih nosile. Jednom prilikom kada je njegova sekretarica stavila biserni nakit, dao joj je slobodan dan. Takođe je imao istančan ukus za stil i estetiku i smatrao je da ako čovek hoće da bude uspešan, mora da izgleda uspešno. Svako veče je za vreme večere nosio bele rukavice i ponosio se svojim „kicoškim odevanjem“.

NIKOLA TESLA: Golubica Kata

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjigaValjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “NIKOLA TESLA: Golubica Kata”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0