NEUSPELE DRŽAVE – Noam Čomski

Br. strana: 220
Povez : Mek
Format : 13×20 cm, latinica

Cena: 700,00 RSD
(Popust: 23 %)
Cena na sajtu:
540,00 RSDUšteda: 160,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

NEUSPELE DRŽAVE – Noam Čomski

SAD stalno nameću pravo vojnog intervenisanja i zaštite protiv „promašenih i neuspelih” država celim svetom.

U knjizi koja je s nestrpljenjem očekivana Noam Chomski okreće priču i otkriva da SAD dele brojna zajednička obelježja s ostalim neuspelim državama – upravo zbog toga predstavljaju veliku pretnju za Amerikance i čitav svet.

Neuspele države, piše Chomski, nisu sposobne ili voljne „zaštititi svoje građane od nasilja ili potpunog uništenja” te „smatraju kako su same izvan dosega domaćeg i međunarodnog prava”. Razmatrajući recentna zbivanja u spoljnoj i unutrašnjoj politici Sjedinjenih Država, Chomski otkriva planove Wašingtona za dodatnu militarizaciju planete, čime se uvelike uvećava opasnost od nuklearnog rata; razmatra opasne posledice okupacije Iraka, govori o nasilnim smenama režima i terorizmu te propituje izborni sastav Sjedinjenih Država koji je sačinjen s ciljem uklanjanja izvornih političkih alternativa i sprečavanja istinske i prave demokratije.
Izbor pitanja koja imaju prioritet na planu staranja za ljudsku dobrobit i ljudska prava jeste, naravno, subjektivna stvar. Ali postoji nekolicina koju ne možemo izbeći, pošto se tako neposredno odnose na opstanak vrste.Među njima su barem ova tri: nuklearni rat, ekološka kataklizma i ponašanje vlade vodeće svetske sile koja povećava verovatnoću ove dve katastrofe. Naglašavam vlade, jer stanovništvo, što uopšte ne iznenađuje, tako nešto ne odobrava.To uključuje i četvrto pitanje koje bi trebalo duboko da zabrine Amwrikance i ceo svet; oštra podela između javnog mnjenja i javne politike.

Jedan od razloga za strahovanje jeste taj što se „američki sistem uputio u pravcu koji ga osuđuje na okončanje njegovih istorijskih vrednosti: jednakosti, solidarstva i istinske demokratije“.

Noam Čomski, američki je lingvista, filozof, pisac, profesor univerziteta i disident, rođen je 1928. u Filadelfiji. Čomski je danas najuticajniji kritički mislisac u svetu, čije polje delovanja i interesovanja obuhvata lingvistiku, informacione tehnologije, ideologiju, savremeno društvo, politički sistem, obrazovanje i niz drugih sa ovim fenomenima povezanih tema. Čomski je profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Zaslužan je za razvoj teorije o generativnoj gramatici, koja se smatra najvećim doprinosom lingvistici napravljenim u 20. veku. Kritičkim razmatranjem Skinerovog „Verbalnog ponašanja“, u kome je osporavao bihevioristički pristup proučavanju uma i jezika koji dominira u toku 1950-ih godina, posebno je doprineo razvoju kognitivne revolucije. Čomski je član saveta Novog Plamena, levičarskog časopisa na području bivše Jugoslavije.

Njegov naturalistički pristup proučavanju jezika imao je posebno uticaja na filozofiju jezika i uma. Utvrdio je svoju hijerarhiju i klasifikaciju formalnih jezika na osnovu njihove generativne moći.

Prema „Indeksu citata u umetnostima i humanističkim naukama“ iz 1992, Čomski je u periodu od 1980. do 1992. godine bio najviše citiran živi naučnik, i osmi najcitiraniji naučnik uopšte.

Od kako je započeo svoju kritiku Vijetnamskog rata Čomski je postao nadaleko poznat, posebno internacionalno, po svojoj kritici medija i politike, i to više nego po linvističkim teorijama. Široko je poznat i kao politički aktivista i kritičar spoljne politike SAD i drugih vlada. Čomski opisuje sebe kao liberterskog socijalistu i simpatizera anarhosindikalizma (član je organizacije „Industrijski radnici sveta“).

NEUSPELE DRŽAVE – Noam Čomski

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “NEUSPELE DRŽAVE – Noam Čomski”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0