MOJI SAVREMENICI o Nikoli Pašiću i Pismo iz Londona – Slobodan Jovanović

Br. strana: 236
Povez : Mek
Format : 14×20 cm, ćirilica

Cena: 700,00 RSD
(Popust: 21 %)
Cena na sajtu:
550,00 RSDUšteda: 150,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

MOJI SAVREMENICI o Nikoli Pašiću i Pismo iz Londona – Slobodan Jovanović

Veliko ime srpske nauke, Slobodan Jovanović ostavio je za sobom i vredna svedočanstva o svom vremenu. Njegova knjiga MOJI SAVREMENICI o Nikoli Pašiću i Pismo iz Londona  Slobodana Jovanovića koja zavređuje pažnje.

Esej Slobodana Jovanovića o Nikoli Pašiću, može se posmatrati i kao vredan primer popularizacije istorijske i političke nauke. Ovim portretom  jednog od najpoznatijih srpskih političara, Jovanović je pokazao kako se sažeto a zanimljivo osvetljavaju najzamršeniji događaji i najzanimljivije ličnosti – kakva je istorija Srbije krajem 19. i početkom 20. veka i uloga Nikole Pašića u toj epohi. Ovakvim pristupom nije umanjen naučni značaj Jovanovićevog spisa, nastalog pre oko 60 godina u seriji ,,MOJI SAPUTNICI” čiju vrednost nisu osporila brojna istraživanja o Pašiću objavljena do danas u Srbiji i svetu.

U zbirci tekstova “Moji savremenici” Slobodana Jovanovića, kroz portrete važnih javnih ličnosti, upoznajemo se sa ključnim detaljima burne srpske istorije 19. i 20. veka ali i duhovnim životom srpske elite tog doba.

Taj “pogled iznurta” otkriva čitaocu stvarni život Srbije na razmeđi vekova i u prvim decenijama jugoslovenske zajednice, otkrivajući mane i vrline značajnih istorijskih ličnosti, njihove motive i načela koja su ih vodila.

Slobodan Jovanović je bio srpski pravnik, istoričar, književnik i političar, potpredsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije, predsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije u Londonu, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Beogradskog univerziteta profesor javnog prava i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

Tokom oba balkanska rata 1912. i 1913. godine bio je šef Presbiroa pri Vrhovnoj komandi Srpske vojske. U ratnom presbirou je radio i od početka Prvog svetskog rata do 1917. kada mu je dodeljen rad u Ministarstvu inostranih dela. Ekspert na Konferenciji mira u Parizu 1919, teoretičar koji je između 1932. i 1936. objavio sabrana dela u sedamnaest tomova, predsednik Srpskog kulturnog kluba (1937 — 1941).

Posle Drugog svetskog rata, Jovanovićeve knjige nisu štampane u Jugoslaviji do 1990. godine. Umro je u Londonu, u devedesetoj godini. Od strane srpskih vlasti je zvanično rehabilitovan 2007. godine.

MOJI SAVREMENICI o Nikoli Pašiću i Pismo iz Londona – Slobodan Jovanović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “MOJI SAVREMENICI o Nikoli Pašiću i Pismo iz Londona – Slobodan Jovanović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0