MINA – Vukova kći – Vojislava Latković

Br. strana: 167, sa dodatkom slika
Povez : Mek
Format : 14×21 cm, ćirilica
Edicija: Žene koje su stvarale istoriju

                                                                                                                

Cena: 450,00 RSD
(Popust: 22 %)
Cena na sajtu:
350,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

MINA – Vukova kći – Vojislava Latković

Kćerka reformatora srpskog jezika i pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića, gotovo ceo zivot je posvetila njegovom naučnom radu. Posebno mu je bilo dragoceno njeno znanje srpskog jezika za korespondenciju sa stranim saradnicima. Tako je rano upoznala velikane svetske, naučne i kulturne baštine: Kopitara, Rankea, braću Grim. Družila se sa Brankom Radičevićem, Djurom Daničićem, Milicom Stojadinović i Njegošem.

Kao jedina kći koja mu je ostala, uživala je veliku pažnju i ljubav svog oca. Iako joj u detinjstvu roditelji nisu mogli pružiti materijalne stvari, dani provedeni sa njima i njihova nesebična podrška bili su dobra osnova da u istoriji srpske umetnosti Mina ostavi veliki trag.

Pored lepote koja ju je krasila i toga što je bila ćerka velikog reformatora srpskog jezika, Vilhelmina je posedovala mnoštvo talenata koje je kroz odrastanje razvijala.
Njen otac je u njoj prepoznao veliki talenat za umetnost, stoga se trudio da joj omogući kvalitetno obrazovanje. S obzirom na to da se zanimala za slikarstvo i književnost obezbedio joj je da svoje talente razvija pored najboljih učitelja. Nesebično je izvajao novac kako bi je školovao. Učila je jezike pa je odlično znala francuski, italijanski, engleski, ruski, srpski i svoj maternji-nemački.

Ljubav prema književnosti se u njoj probudila u ranom detinjstvu, jer je često bila u društvu očevih učenih prijatelja, poznatih pisaca i pesnika. Pisala je stihove i prozu i prevela na nemački jezik knjigu „Srpske narodne pripovjetke“.

Ipak, najviše se istakla u slikarstvu. Iza sebe je ostavila oko pedesetak radova, uglavnom portreta. Među njenim radovima ima i crteža kredom, akvarela i slika sa religioznim motivima.

Pesnik Branko Radičević je bio dobar prijatelj Mininog oca. Ona je često bila u društvu očevih prijatelja i uticaj tih umnih ljudi na nju i njeno stvaralaštvo je veliki. Branko je za Minu bio drugačiji od ostalih, pa su postali dobri prijatelji. To prijateljstvo je trajalo sve do pesnikove prerane smrti.

Neki istoričari književnosti i Brankovi biografi tvrde da je on sve vreme gajio velike simpatije i ljubav prema Vukovoj čerki. Smatraju da je ta ljubav inspirisala pesnika, te da su mnoge njegove pesme napisane u tom ljubavnom zanosu. Takođe, tvrde da pesnik nije želeo da joj prizna svoju ljubav zato što je imao veliko poštovanje prema njenom ocu, ali i zato što je smatrao da nije dostojan njene ljubavi budući da potiče iz ugledne i poznate porodice.

Kako kažu, Branko nikada nije javno priznao ljubav prema Mini Karadžić već je to jako osećanje prenosio na svoje pesme. Mina je postala njegova muza.

Njoj je posvetio pesmu koja počinje stihovima „Pevam danju, pevam noću“, a koja je pronađena u njenom dnevniku kao pesnikova posveta.

Posle njegove smrti Mina je napisala tekst „Sećanje na Branka“, a u njenoj slikarskoj kolekciji se takođe nalazilo nekoliko njegovih portreta.

MINA – Vukova kći – Vojislava Latković

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “MINA – Vukova kći – Vojislava Latković”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izbornik

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0